Élmények egy yin-jóga workshop-ról

Lassú városi alkonya / Jólesik ez a hangulat
Nem kell most több gondolat / Az idő sehová sem halad

Van, hogy csak a tánc marad / Nem kell más, csak egy mozdulat

Csak egy mozdulat/Csak egy mozdulat
 
Van, hogy magamba érkezem / Érzem végre, hogy létezem
Van, hogy puhul a nézésem / Nem kell más, csak a légzésem

Van szám, nyelvem, orrom, tüdőm / Lélegezni mindig van időm
 
Beszív, kifúj / Kifúj
 
Van, hogy pillog a két szemem / Van, hogy lassul a két kezem
Van, hogy most épp nem kell más / Csak egy mély sóhajtás
 
Van szám, nyelvem, orrom, tüdőm / Lélegezni mindig van időm
 
Beszív, kifúj / Kifúj
 
Elmegy a régi / Jöhet az új
 
(Palya Bea: Beszív-kifúj – Nő c. album)


 
Szabad Gábort, a Bhadra Jógastúdió vezetőjét és jógaoktatóját már több mint egy éve ismerem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskoláról. Yin jógaóráin többször is jártam, és hogy őszinte legyek, ez a típusú jóga mindig is a kedvenceim közé tartozott. Vannak emberek, akik szeretik, ha megdolgoztatják-megizzasztják őket, ha egész órán „ugra-bugrálhatnak”, mert ilyenkor érzik csak igazán jól magukat. Az óra végére testileg elfáradnak, miközben megszabadulnak a felhalmozott feszültségektől, stressztől is. Ami engem illet, a jóga számomra ennél mindig is többet jelentett. Nemcsak testmozgást, de szellemi-lelki töltekezést, valami mélyebbet, valami pluszt. A yin jógát ezért is kedveltem meg már első alkalommal. Miután Gábor saját stúdiót nyitott, örültem, hogy a „kipróbáltuk” rovat részeként lehetőségem adódott beszámolni a háromórás yin jóga workshop-járól.
 

Néhány gondolat a yin jógáról Gábor “Mi fán terem a yin-jóga” c. cikke alapján

A yin jóga egy ellazulásra és elengedésre fókuszáló ‘finom’ jógatípus. A hangsúly nem az izomerőn  van – bár itt is történik izommunka –, hanem a saját határaink felmérésén és azok tiszteletben tartásán alapuló lazításon. Ez a jógafajta a hatha jóga és kínai taoista hagyomány keresztezéséből született, így a hatha jógázók nagyon sok ismerős elemmel, az ászanákat tekintve főleg ülő és fekvő pózokkal találkozhatnak egy ilyen órán. A jógatípus sajátossága, hogy ezeket az ászanákat hosszabb ideig tartjuk ki, ami mindenképpen hozzásegít egy meditatívabb állapot eléréséhez, és megtanít arra, hogy az adott pillanatra koncentráljunk, a jelenben legyünk. (Ne a jövőn, és ne a múlton rágódjuk, mint ahogy azt általában tenni szoktuk). Áldásos hatásai közé tartozik, hogy segíti a feszültségoldást és az elmélyülést. Nekem, akinek nehézséget jelent az elmém kordában tartása – mert valamin mindig gondolkodnom ‘kell’ –, a yin jóga gyakorlása különösen kedvezőnek bizonyult. További jótékony hatásai közé tartozik, hogy lehetőséget teremt a befelé fordulásra, az önmagunkra való figyelésre, így a töltekezésre is. Sőt ennél többre is képesek leszünk: a megbékélésre. Gyakorlás során – mivel elegendő idő áll a rendelkezésünkre – lehetőségünk adódik a fájó pontokkal való szembenézésre, azok ‘kilazítására’, elménk rejtett tartalmainak felfedezésére is. Önfeltárásra, az önmagunkkal szembeni elfogadásra és gyengédségre tanít a yin jóga. És ha már gyengédség… Bár nem női jógáról van szó, yan minőség uralta világunkban a yin minőség megélése úgy a nők, mint a férfiak számára rendkívül áldásos lehet, érdemes tehát nemtől függetlenül gyakorolni e jógafajtát.
 

Mivel worshop-on korábban még sosem jártam, kíváncsi voltam, hogy fogom „bírni” a háromórás gyakorlást. Meglepően gyorsan telt az idő, az első és egyetlen szünetre két órával a kezdést követően került csak sor. A tradicionális hatha jógafoglalkozásokra jellemző órafelépítés most is jól követhető volt: a ráhangolódást mantrameditáció, ászanázás, majd az óra végén relaxáció – a test savászanában történő teljes ellazítása – és újabb mantrázás követte. Ami a pránájámát illeti, a légzés végig hangsúlyos szerephez jutott, ami nálam nagyban segítette az (izmok) ellazulás(á)t, a fájdalomküszöb – mert a komfortzónánk határait azért feszegettük – átlépését. Az ászanákat általában 5-6 percen keresztül tartottuk ki.
 
Bár a Gábor korábbi óráira jellemző elsötétítés ez alkalommal elmaradt – nappali világosság mellett gyakoroltunk –, két instrukciót azért kaptunk rögtön az óra legelején: ne erőlködjünk, és ne hasonlítsunk össze magunkat másokkal. :) Az óra két különlegességét, újdonságát a tűzmeditáció és a sárkány ászanák gyakorlása jelentette számomra. A worshop valójában tűzmeditációval kísért jógaóra volt. A foglalkozás elején meggyújtottuk mécseseinket: a kooperációt gyakorlandó, láncot alkotva a szomszéd mécsesével lobbantottuk lángra a sajátunkat. Mire jó a tűzmeditáció? A tűz segítségével életre kelthetjük a bennünk szunnyadó erőt és töltekezhetünk vele, tisztulhatunk általa.
A sárkány pozíciók gyakorlása kiváló csípőnyitó ászanasorozat. Többféle variációja ismeretes a bébi sárkánytól (baby dragon) a tűzokádó sárkányig (fire breathing dragon), melyet sorozatba foglalva és a Gábor alkotta történettel kiegészítve sajátíthattunk el. A gyakorlatsor végeztével – kezünket a csípőnkre helyezve – azt is megfigyelhettük, hogy melyik oldallal dolgoztunk éppen, hiszen az az oldalunk érezhetően melegebben bizonyult. A sárkány ászanákról videókat és leírást itt találhatsz.
 
Az óra végén mécseseinket felajánlottuk Ganésának, a jógastúdió – és Indiában számos hindu templom – ’őrzőjének’, a bölcsesség és a gazdagság, a tudomány és a képességek elefántfejű félistenének, Siva és Párvati fiának. Ganésát hívei leginkább azért imádják egyébként, mert képes eltávolítani minden akadályt, amellyel az ember az élete során szembekerülhet.
 
És, hogy mit éreztem a jógaóra végén? Kellemes megelégedettség – hiszen végigcsináltam a háromórás foglalkozást – és jól eső nyugalom járta át a lelkemet, minden ’porcikámat’, amellett, hogy fizikailag is sokkal egészségesebbnek – rugalmasabbnak és fittebbnek – éreztem magam.  
 

Ha szeretnél te is részese lenni a yin jóga nyújtotta élménynek és megtapasztalni annak kedvező hatásait, látogass el Szabad Gábor workshopjára.
Milyen helyen szeretnél jógázni? Véleményedet megoszthatod a “Nagy jógás kérdőív” kitöltésével.
 
„Beszív-kifúj” és ellazít, „beszív-kifúj” és ellazít…:)
 
 
Írta: Hári Bea
 
 
Forrás:

Kép: shutterstock.com, pixabay.com