Babamasszázs
 A baba-mama jógaóráknak fontos része a babamasszázs, ami nem csak a babák, de az anyukák örömére is szolgál. Erősíti a babával való kapcsolatot, erősíti az izomzatot, a sok stimulálás segíti az idegrendszer fejlődését, a mozgásfejlődést, csökkenti a hasfájás kockázatát, meg eleve az egész egy nagy móka a babának. Nagy nagy kacagások szokták kísérni. És nem utolsó dolog, hogy nem igényel különleges szaktudást, csak némi odafigyelést és gyakorlatot.

Amikor megszületett az első gyermekem, néhány napig, amikor a kezembe vettem azt az apró, törékeny, nyeklő-nyakló kis testet, féltem, hogy nehogy összetörjem, megnyomjam, rosszul fogjam… azt hiszem ezzel hasonlóan van minden első gyerekes szülő. Aztán hamar rájön az ember, hogy nem olyan törékeny az a kis test, és amint elkezdünk bátran és magabiztosan hozzányúlni, azonnal láthatjuk a reakción, hogy az a pici kis emberke bízik bennünk, örül nekünk, jól esik neki az érintés.

Nem kell félni a babamasszázstól, nyugodtan határozottan meg lehet fogdosni a baba kis hurkáit, sőt, kifejezetten jót tesz nekik, ha nem csak simogatjuk. Nyilván nem a felnőtt masszázs fizikai erejére kell itt gondolni, de azért a maguk szintjén simán meg szabad gyúrni őket.

Ha valaki még nem is jár baba-mama jógára (amit egyébként nagyon javaslok!), akkor is érdemes minden este, egy kis babaolajjal, vagy testápolóval átsimogatni a babát fürdés után, kicsit átmozgatni a kezeit, lábait, megmasszírozni a pocakját, hátát. Ezekkel biztos semmi bajt nem okozunk. Hamar megszokják ezt a kis szertartást, felélénkülnek tőle, de el is fáradnak, és biztosan nyugodtabban fognak aludni.

Hajrá anyukák, masszázsra fel! 

Kapcsolódó blogok

A jóga és a gyerek is türelemre tanít…
azaz jóga pozíciók babakorban
apró trükk a pihenés érdekében
Egyéb blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy