Baba és relaxáció? Igen!!!

Egy kisgyerekes anyukának sok mindenről szól az élete, de valljuk be, a pihenés az, amit egy időre azért érdemes elfelejteni :)  különben nagy csalódás fog érni… :)

Nem azért szülünk gyereket, hogy aztán átaludjuk a fél napot ! :D Persze egy csecsemő mellett azért még lehet feküdni, sőt még aludni is. De amint elindul a felfedező időszak, azt érzi az ember, nincs egy nyugodt perce sem, folyamatos a készenlét. És ez nagyjából így is van. Úgyhogy tudatosan kell megteremteni a relaxáció lehetőségét.

A babák ugyebár elaludni sem tudnak egyedül, arra is meg kell tanítani őket. Nem úgy van, hogy ha álmos a baba, akkor elalszik. Álmos, és ettől nyűgös lesz, meg sír aztán, ha Anya segít, akkor elalszik.
Így van ez a pihenéssel is.
Nem megy gyakorlás nélkül, felszólításra.

A baba-mama jóga arra is jó, hogy a babák extrán elfáradnak tőle, fizikailag és idegrendszerileg is, így utána nagyon jól lehet őket a pihenésre „trenírozni” (bocsánat a szóhasználatért). Amikor még aprócskák, akkor egy jógaóra után a relaxáció alatt megszoptatja az ember a babát, és már alszik is. De ha nem szopnak már, akkor is érdemes ilyenkor arra nevelgetni őket, hogy most a pihenés ideje jön, feküdjenek Anya mellett, ha nem is alszanak, most hagyják Anyát is pihenni.  És akármilyen hihetetlen, ez működik. Mély belégzés orron keresztül, hosszú elnyújtott kilégzéssel; a lelassuló légzés „ragadós”, mint az ásítás, a mellettünk fekvő babára is nyugtató hatással van.

Nekem ez nagyon bevált. Még az örökmozgó fiam is képes volt feküdni mellettem és pihenni. Én hangosan szuszogtam, ő pislogott. :) Mert mindig így csináltuk… A jógaórákon azért némi szappanbuborék fújással vagy épp kölesgolyó osztogatással elő lehet segíteni a babák "nyugalmi állapotát", de ahogy hozzászoknak a jógázás utáni relaxációhoz, akkor tényleg képessé válnak később is pihenni. Nem jön ez rosszul később egy korai reggelen, ha az ember még lustálkodna az ágyban, de a gyerek már ébren van, vagy épp egy délutáni alvásnál, amikor a gyerkőc nem akar aludni.

Szóval, relaxációra fel!


Egyéb blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy