Csoki kontra mákospite

A csokoládé ökohatásáról szóló blogbejegyzés-sorozatom kezdő darabját itt olvashatod Nejlonszatyor és csokoládé címmel,  míg a csokoládénak az összegyűjtött társadalmi és ökológiai káros hatásairól szóló Ökogyilkos csokoládét itt leled.

Ugyanakkor azt gondolom, egy környezetvédőnek, egy etikus fogyasztást hirdető aktivistának nem az a feladata, hogy elrettentsen, lebeszéljen a csokievésről, illetve bizonyos termékek megvásárlásáról, hanem az, hogy gondolkodásra késztessen, kiszakítsa az embert a hétköznapok mókuskerekéből, és felhívja a figyelmet berögzült és kevésbé jó szokásainkra, választásainkra. Emellett ne csak elgondolkodtasson, de alternatívákat is kínáljon. Mert finom a nagyi almáspitéje és mákosrétese is…

A magyar konyha bővelkedik a finomabbnál finomabb „csoki-helyettesítőkben”, amelyek társadalmi és ökológiai szempontból etikus módon megtermelhető alapanyagokból is előállíthatóak. Ha valaki ezek után úgy gondolja, hogy csökkentené csokoládéfogyasztását, érdemes erre összpontosítania. Persze, ha nem vagyunk hajlandóak lemondani a finomságról, és pénztárcánk is megengedi, válasszuk a legjobb megoldást, vegyünk fair trade terméket. (A fair trade, magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem, „olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.”) Így már egy egyszerű bolti választás révén is tettünk valamit a fent említett társadalmi és ökológiai problémák megszűnéséért. 

Vissza az  ökogyilkos csokoládéhoz: katt ide!
Vissza a nejlonszatyor és csokoládéhoz: katt ide!

Kép forrása: pixabay.com TrendUp
A csokoládéval foglalkozó blogsorozatom forrása:
http://hu.makechocolatefair.org/temak/kakaoarak-es-gazdak-bevetelei


Kapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
Nálunk még mindig tabu téma a halál. Ez pedig szenvedést okoz, mert így sokan a tudatlanság miatt kitérnek a feladat elől, hogy elkísérjék a halál küszöbéig szerettüket.
Ahhoz, hogy félelmek nélkük tudjunk jelen lenni a haldokló mellett, ismernünk kell a haldoklás folyamatait.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...