A jóga és a női test természete
Hószám - női rend, vagyis menstruációs ciklus

Elgondolkodtató, hogy mennyire kevéssé vagyunk tekintettel a saját ciklusunkra. Ugyanazt a teljesítményt és intenzitást várjuk el magunktól a hónap minden napján. A női testet  irányító hormonok finom, összehangolt munkája viszont a ciklus különböző szakaszaiban mindig másra és másra készítik elő a nőt: befogadásra, megtartásra és táplálásra, elengedésre. Akár az évszakok rendje, egy jól megkomponált ciklusban váltakozva élhető át a hó-rend.

Sok női betegség visszavezethető arra, hogy nem a megfelelő időben és módon viselkedünk, táplálkozunk, vagy jógáznuk. (Pl. endometriózis oka lehet a menstruáció alatti erőteljes gyakorlás, mely a természetes elengedő-apana-folyamatokat visszafordítja).

Ennek az írásnak a célja a tudatosság növelése a női test finom működéseiről, a ciklusnak megfelelő életmód és gyakorlás kialakítása, a havi rend támogatása.

A TERMÉKENYSÉG EGY ÉLETHOSSZIG TARTÓ KAPCSOLAT ÖNMAGUNKKAL-NEM PEDIG ORVOSI MEGHATÁROZÁS”

(Joan Borrysenko)


Gondolati háttér:a női test működését a hormonok ciklusokban ismétlődve szabályozzák.  A női test természetes bioritmusa összhangban rezeg a makrokozmosszal, ha a nő a természettel összhangban él. Ha Újholdkor menstruál, Teliholdkor ovulál, azzal gazdaságosan együttműködik a makrokozmosszal.

Ideális esetben a nő ciklusa alkalmazkodik a Hold ciklusához, de ha nem, az sem betegséget jelent, csak azt, hogy nem tudja gazdaságosan kihasználni a külső energiákat, így többet kell a saját erejére hagyatkoznia.

Havi ciklusunk hangulatok és indulatok elképesztő sokaságán visz végig minket, összekapcsol a Hold ritmusával, mély hatással van földi létünkre.

A nőt a havi vérzések ciklikussága közvetlenül köti össze a Hold erejével. Ha képesek vagyunk tudatosan élni a ciklusainkat, a Hold energiáját felhasználva eddig soha sem ismert erőt és nőiségünkből fakadó hatalmat tudunk  megtapasztalni. Holdciklusnak de méhciklusnak is nevezhetjük.

A mestruáció - Holdidő - nőiségünk új arcát mutatja meg. Tudatos összekapcsolódással mély spirituális állapotba juthatunk, ahol a gondolatok teremtő ereje megnyilvánulhat. A Holdidő minden egyes folyamata érzéseinkből visszatükröződik.

A ciklust az agy hormonális úton szabályozza. Minden hónapban a női test egy menstruációs ciklus jár be. A Hold hatással van bolygónk életére, minden testnedvünkre is: befolyásolja az érzéseinket, tudatalattinkat, az álmainkat és a párkapcsolatunkat is!

Az ájurvédikus tanítás szerint az évnek 6 évszaka van; a nők méhciklusának is 6 testi, mentális, érzelmi és energetikai minőségben elkülönülő szakasza van:

  1. A vérzés napjai (0-5 nap)
  2. a vérzés utáni napok (6-12 nap)
  3. ovulációt megelőző előkészülő napok (12-16 nap)
  4. ovuláció (12-16 nap)
  5. ovuláció utáni erő napok (15-24 nap)
  6. készülődés az elengedésre (24-28)


A nő testének éveken keresztül feladata és küldetése, hogy újra meg újra felkészüljön a nagy eseményre, egy gyermek befogadására, táplálására és világra hozására. Ha erre nem kerül sor, akkor teste visszaállítja az eredeti állapotot. Attól függően, hogy testében az előkészület vagy az utómunkák folynak, különböző hormonműködés és így különböző érzelmek, biológiai folyamatok zajlanak. Ez állandó körforgás, akár a természetben.

A női ciklus akár a természetben tavasszal virágba borul, nyáron gyümölcsöt érlel, ősszel elhullajtja leveleit és télen pihen, erőt gyűjt, majd tavasszal kezdi előről.

Következő részben a ciklus menstruációt követő szakaszának jógagyakorlataival és lehetőségeivel ismerkedhetünk meg: Új rutinok és tudatosság a női egészségért.


Felhasznált szakirodalom:

dr. Christine Northrup: Női test, női bölcsesség. Fiesta kft,1999.
Margit és Ruediger Dahlke: Női egész-ség. Bioenergetic kiadó.
Mishio Kushi: Rákmegelőző és gyógyító diéta. Kossuth kiadó.
dr med. Elisabeth Raith-Paula: Élő adás  a testemből. Hortobágyi Tibor, 2006.
dr. Indu Arora, Hoppál Bori és Gáborjáni Réka előadásai 2012-2014.

Kapcsolódó blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Nálunk még mindig tabu téma a halál. Ez pedig szenvedést okoz, mert így sokan a tudatlanság miatt kitérnek a feladat elől, hogy elkísérjék a halál küszöbéig szerettüket.
Ahhoz, hogy félelmek nélkük tudjunk jelen lenni a haldokló mellett, ismernünk kell a haldoklás folyamatait.
Egyéb blogok

Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
A Kos havában járva beköszöntött ránk a Világ egy újabb ciklusának kezdete, hiszen a Kos havának első napja az asztrológiai újévbe vezet át minket.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy