Tavaszi női jóga

A menstruáció utáni napokban a növekvő Holdidő jellemzői jelennek meg.

Mivel a női minőség mikrokozmosza egybekapcsolódik a makrokozmosszal, érdemes megfigyelni erre a fázisra jellemző makrokozmikus minőségeket is. Az évszakokat tekintve ez a tavasz, női életszakaszból a lány-amazon minősége. Ezek víz jellegűek, áramlóak, melyeket tiszta szándék, gondolkodás, lendület, aktív gondolkodás és frissesség jellemez. Ebben a szakaszban mindent átható üdeség és életvágy jelenik meg.

Ez az ÉSZIDŐ.

Biológiai szempontból ez a tüszőérési fázis: FHS hormon hatására a vérzés első napjától a petefészekben egy tüsző növekszik, benne egy petesejt érik, körülbelül a ciklus 11. napjáig. Ez pedig elkezdi termelni az ösztrogént, melynek hatására felépül a méhnyálkahártya.

A petesejt érésének időszaka a ciklus legdinamikusabb fázisa, ezért ideális lehet az ötletek, tervek megvalósítására. A hétköznapok gondjait könnyedén kezeljük, új gondolatok és elképzelések áradnak felénk. A figyelem a külvilágra irányul, rányílás az újra, az éber, kíváncsi felfedező állapotra, így
ezek a napok tökéletesek lehetnek az aratás tervezésére, a szándék létrehozására: milyen magot (elképzelést, szankalpát) szeretnénk „elültetni” a következő Holdhónapban. Ilyenkor alapozódik meg a ciklus egyensúlya és ritmusa.

Jógagyakorlás:

Legideálisabb a Nap- és Holdüdvözlet váltogatva, 3 körön át, hogy a ciklus egyensúlyát beállítsa.

Ízület tisztító gyakorlatok nagyon alkalmasak az áramlások felszabadításáért.

Asvini mudra: energetizáló és stressz oldó hatású, megfelelő energiaáramlási irányt elősegíti. A testnedvek természetes áramlásának előállításával egész idegrendszert felébreszti, élénkíti, a 72 ezer idegvégződést lazítja. Fokozza a kommunikációt, az érzelmi feszültséget oldja.

Viparita karani: az összes kibillent energiát összehangolja.

       

Ez az időszak a legalkalmasabb a mell önvizsgálatára, mert a mellszövet hormonális befolyásoltsága ekkor a legalacsonyabb. A mell rendszeres megfigyelését minden holdciklusban alkalmazni tanácsos. Sok félelem övezi az önvizsgálatot, mert miért keresgéljen az ember valamit, amit nem akar találni?  Ezért inkább a kóros állapot keresése helyett az érintés és a szeretet és gondoskodás energiáját juttassuk el testünknek erre a részére is.

Kivitelezése:

Hanyattfekvésben talpak a talajon, így laza a has, a jobb kar a fej felett a talajon pihen. Teljes tenyérrel simítsuk alulról felfelé a hónaljon át a jobb mellet, többször egymás után, lassú mozdulattal. Kívülről befelé körkörösen simító mozdulattal a középpont irányába az ujjak begyével puhán simítva, nagyon - nagyon lassan haladva érzékeljük a mell mirigyes állományát. Zárásként az első mozdulattal fejezzük be a ciklus első felének rítusát.


A mell vitális része a női bölcsességnek, ez a rítus segít meghallani üzeneteit. Mellünk normális része a testünknek, és legalább annyi gyöngédséget és figyelmet igényel, mint az arcunk vagy a hajunk. A mellben észlelt elváltozások döntő többsége jóindulatú.

A mell ápolása történhet vizualizációval is:

Relaxált állapot elérése után elképzelve, hogy meleg törölköző pihen a melleken, és érezve, hogy pulzál a mell tere, megengedve, hogy ez beleolvadjon a szívverésbe, és a szív ereje átáradjon a mellekbe. A vizualizációt napi egyszer, 12 héten át végezve a mell vitalitásának változását tapasztalhatjuk. Melleinket szépnek és egészségesnek látva, összpontosítva a képzelőerőnket és figyelmünket erre a területre, megőrizzük egészségét. Dristi manaha prána! Ahova a figyelem irányul, oda irányul az elme működése, és ahova az elme irányul, oda áramlik a prána, az életerő is.

Befejezésképpen végezzünk nádí sódanát a finomfizikai test egyensúlyáért. Ajánlott az aktív orrnyílással kezdeni, ha valamilyen kényelmetlenség van a testben akkor pedig a passzív orrnyílással.

Étkezés:

Ebben az időszakban az étrendet a finom stimulálások, életre keltés jellemezze. Hasznos az adsztrigens héjas mandula, a citromfű, a bazsalikom. Tanácsos kerülni a túl citrusos, érlelt ételt, cukrot és sok sót, mert a vízháztartást felborítja, ami a ciklus második felében duzzadó mellek, feszülések és puffadások formájában köszön vissza.

Ha ciklusod ezen időszakaszában nem fentieket tapasztalod, annak sok oka lehet, ami normális! Várom a kérdéseket! Következő részben a telihold fázis, ovulációs szakasz életmódjával és gyakorlataival ismerkedhetünk meg, illetve a mell szöveteinek erősítése és mirigyállományának frissítése jógagyakorlatokkal lesz a fókuszban.


A jegyzet készítéséhez felhasznált irodalom:

dr. Christine Northrup: Női test, női bölcsesség. Fiesta kft,1999.
Margit és Ruediger Dahlke: Női egész-ség. Bioenergetic kiadó.
Mishio Kushi: Rákmegelőző és gyógyító diéta. Kossuth kiadó.
Dr med. Elisabeth Raith-Paula: Élő adás  a testemből. Hortobágyi Tibor, 2006.
dr Indu Arora , Hoppál Bori (www.noitestcsodai.hu) és Gáborjáni Réka (www.noijoga.me;www.jogaszules.com) előadásai 2012-2014.

Képek: Kornhoffer Tünde szívességéből


Kapcsolódó blogok

Nálunk még mindig tabu téma a halál. Ez pedig szenvedést okoz, mert így sokan a tudatlanság miatt kitérnek a feladat elől, hogy elkísérjék a halál küszöbéig szerettüket.
Ahhoz, hogy félelmek nélkük tudjunk jelen lenni a haldokló mellett, ismernünk kell a haldoklás folyamatait.
Lényeges, hogy a beágyazódott petesejt táplálásba, ellazult örömbe és boldogságba tudjon megérkezni.
Egyéb blogok

A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
A Kos havában járva beköszöntött ránk a Világ egy újabb ciklusának kezdete, hiszen a Kos havának első napja az asztrológiai újévbe vezet át minket.
A Halak jegyében járva ismét a belső utak ösvényére léphetünk. A külvilág hivalkodó forgataga helyett a lélek rezdülései felé fordíthatjuk figyelmünk, s ebben az időszakban támogatást kapunk a belső szemlélődéshez.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...