Melleslegjobbjóga

A mell anatómiánk legtöbb érzelmet kiváltó része. E testrészünk a táplálás és gondoskodás szerve. Nyugati modern kultúránk eltorzította a táplálás jelképét. Ideáljának csak a nők 2%-a felel meg, így a többieknek csalódást okozhat a saját teste. Keseregni kezdhetnek, más után vágyhatnak. Bárcsak minden nő tudná, hányféle alakú és méretű mell létezik! Mennyi egyéni változat! Talán rájönnének, hogy milyen torz elképzelésük van a mellről, és elfogadnák, szeretnék azt a páratlan párost, ami van. A feltűnő mell lehet akár komoly lelki probléma, mégis, a legtöbb kozmetikai műtét esztétikai okokból; valaki másnak való megfelelési vágyból származik.

A nők gyakran elosztogatják magukat, közben saját táplálásukról elfeledkeznek. Adnak, adnak és kiszáradnak.  Sok nő csakis a táplálásban tudja kimutatni a szeretetét. Ha ez a saját kárukra történik, az betegséghez vezet. Sok mellbetegség az önállóság és önmagunk gondozásának hiánya következtében jön létre. Az emögött húzódó fő érzelem a félelem, a megbántottság, fájdalom, gondoskodással kapcsolatos eldolgozatlan szál. De a mellhez kapcsolódó negyedik csakrához tartozik a szív is. Így az a bűntudat is, hogy nem tudunk magunknak és másnak megbocsátani, ennek az energiáját zárja el.

Mellbeteg nők hajlamosak az önfeláldozásra, képtelenek más támogatását elfogadni, képtelenek utat engedni ingerültségüknek és ellenséges érzületnek, nyájasság mögé gyűrik dühüket, s jellemző az anyjukkal kapcsolatos megoldatlan konfliktus. Fontos tudni, hogy nem maga az érzelem okozza a gondot, hanem az hogy képtelenek vagyunk átadni magunkat az érzelemnek, megélni ezeket az érzelmeket, s egészséges reagálással elfogadni helyzetünket.

A súlyos veszteségek elkerülhetetlenek, legtöbbünk életében előfordulnak. Igazán csak az segít, ha tudomásul vesszük, utat engedünk a fájdalmunknak, és alárendeljük magunkat annak, ami nálunk is hatalmasabb.

Az alábbiakban bemutatjuk, mit lehet tenni a jóga eszközeivel az egészség megőrzéséért:


Dristi manaha prána
! Ahova a figyelem irányul, oda irányul az elme működése, és ahova az elme irányul, oda áramlik a prána, az életerő is.

Jóga gyakorlatok:

Oktatói cél: a mell mirigyállományának átmozgatása és frissítése, a mellkas terének nyitása, a mell izomállományának erősítése és nyújtása, áramlásainak fokozása. Jógagyakorlással sokféle blokk oldható, ezért elsődleges az agni ébresztése, ami képes átalakítani a felszabadult anyagokat: vagy beépíteni, vagy elengedni.

1.    Tűz ébresztése:  agniszára légzés vagy uddíjána-bandha
2.    Szukhászanában a két tenyér namaszkára tartásban, tudatosítjuk az anáhata csakrát, zengessük háromszor az A hangot.
3.    A két tenyeret egymásnak tolva belégzéssel azonosítsuk a mell izmait, kilégzésre lazítsuk el. Többször egymás után.
4.    Kompenzáció: átlégzés, érzetfigyelés
5.    A két tenyér egymásnak simul, majd a kezeket egymásnak tolva a vállig toljuk vizszintesen a kezeket, hol jobbra, hol balra, mintha nagy ellenállást tolnánk el.
6.    Kompenzáció: átlégzés, érzetfigyelés
7.    Bal kéz a bal combon pihen, jobb kézzel a magasba nyúlva kötélbe kapaszkodva képzeljük el, hogy a fél kézzel a test teljes egészét megemeljük, felhúzzuk, eközben a jobb kar (kissé remegve) a jobb lábhoz közelít. Majd a bal kézzel is, tízszer váltott karral.
8.    Vadzsrászanában garudászana kéztartásában a karokat kilégzéssel előre toljuk, belégzéssel visszahúzzuk; tízszer végezzük.
9.    Kompenzáció: Kézkulcs hátul, jóga mudra, vállak lazák.
10. Vadzsrászanában garudászana kéztartást felemeljük belégzéssel, kilégzéssel vissza, fejet finoman előre engedve, tízszer végezzük.
11.  Kompenzáció: előrehajlás, kézkulcs hátul, karok a fej irányába mozdulnak (dvikónászana kéztartása). Akár álló pozícióban is, ha a térdek feszülnek.
12. Tálászana állóhelyzetben, belégzéssel nyílik a hónalj tere, nyújtózás, kilégzéssel lazít, de megtartott a póz; tízszer végezzük.
13. Kompenzáció: tádászana.
14. Tálászana, oldalra hajlás ardha-csandrászana
15. Kompenzáció: tádászana.
16. Viparíta-karani vagy kandarászana
17. Szupta-baddha-kónászana
 
Franciaországban végeztek egy nagyobb kutatást. 15 éven keresztül kísérték figyelemmel a nőket és életmódjukat. Az évek során beigazolódott, hogy azoknak a nőknek, akik nem hordtak melltartót, szebb és feszesebb maradt a dekoltázsuk, mint melltartót hordó társaiknak. A kor előrehaladtával visszafordíthatatlan a mellek és a bőr megereszkedése, de a melltartó használata ezt még inkább elősegíti. A szoros fehérneműkben, főleg a közkedvelt push-up melltartókban a mellek nem normális módon helyezkednek el egész nap. Elszorítja a vérkeringést, nehezíti a zsír és a kollagén fejlődését, és a mell növekedését, formálódását is.
 
Sorozatunk következő részében a ciklus középső szakaszának hormonális hatásaival és jógagyakorlataival ismerkedhetünk meg, a "nyáridővel", a szív idővel.
 
Kornhoffer Tünde
Kelet Nyugat Egészségközpont  www.aranycsillag-joga.hu


Felhasznált irodalom:
Northrup, dr. Christine: Női test, női bölcsesség; Fiesta kft.1999.
Hoppál Bori (www.noitestcsodai.hu) előadása

Ajánlott irodalom:
Hoppál Bori: Kebelbarátnők, Jaffa kiadó, 2010. Budapest


Kapcsolódó blogok

Nálunk még mindig tabu téma a halál. Ez pedig szenvedést okoz, mert így sokan a tudatlanság miatt kitérnek a feladat elől, hogy elkísérjék a halál küszöbéig szerettüket.
Ahhoz, hogy félelmek nélkük tudjunk jelen lenni a haldokló mellett, ismernünk kell a haldoklás folyamatait.
Lényeges, hogy a beágyazódott petesejt táplálásba, ellazult örömbe és boldogságba tudjon megérkezni.
Egyéb blogok

A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
A Kos havában járva beköszöntött ránk a Világ egy újabb ciklusának kezdete, hiszen a Kos havának első napja az asztrológiai újévbe vezet át minket.
A Halak jegyében járva ismét a belső utak ösvényére léphetünk. A külvilág hivalkodó forgataga helyett a lélek rezdülései felé fordíthatjuk figyelmünk, s ebben az időszakban támogatást kapunk a belső szemlélődéshez.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...