Az égbolt titkai védikus szemmel 2. rész
 Tudjuk azt, hogy a mai korra, a Kali-júgára a leginkább ajánlott vallásgyakorlási forma a Szent Név éneklése, a Haré Krisna mantra ismétlése. Emellett miért van egyáltalán szükség asztrológiára?
 
Természetesen nyugaton nagy divat lett az asztrológiának a használata, és már inkább az jellemző, hogy akik foglalkoznak az asztrológiával, egy picikét túlzásba viszik.
De ugyanakkor ennek a tudománynak a teljes elutasítása nem feltétlenül jó. Már csak azért is, mert szeretjük azt, hogy a tudást hitelesen gyakoroljuk, és a védikus szentírásokban az asztrológiára nagyon sok utalást találunk. Arra is, hogy hogyan kell ezt használni. Tehát például a horoszkóp által meg lehet határozni valakinek a varnáját. Vagyis meg lehet határozni azt, hogy milyen tevékenység, milyen munkaképesség való, vagy javasolható neki. Vagyis azt tárja fel a horoszkópunk, hogy amíg vissza nem térünk a lelki világba Krisnához, itt, ebben az életben mi a dolgunk és mit kellene tennünk, hogy a lehető legkevesebb akadályba ütközzünk.
 
Meg lehet határozni azt, hogy milyen egy embernek a természete. Hogy egészen lelki, erkölcsös, emberszerű, vagy sokkal inkább az állati ösztönei irányítják őt, és azt is meg lehet mondani különféle lépcsőzetes technikákkal, hogy hogyan illeszkedik mondjuk egy hölgynek egy úriemberhez az asztrológiai képlete, vagyis hogy érdemes-e az, hogy ők mondjuk párkapcsolatot alakítsanak ki, érdemes-e mondjuk házasságra lépniük vagy sem, jó lesz, könnyű lesz, építő lesz a pár számára, vagy sem.
Tehát használhatjuk például a párkapcsolati problémáknál, használhatjuk a munkatevékenységnél. Természetesen az egésznek az alapja az önismeret, tehát az asztrológia is olyan, amit nem csak egyfajta jóslási rendszernek használunk, de nagyon fontos pontja az asztrológiának, hogyha valóban értünk hozzá, azaz hogy milyen elrendezések, milyen események következnek be az életünkben.
Hogyan tudjuk ezt megmondani?
Természetesen a születési pillanatból, a születési alapképletből, hiszen az az egész életünkre való karmánkat hozza, és tulajdonképpen ez a karma ki foghatni a mi életünkre, akkor is, hogyha lelki tevékenységeket végzünk.

asztrologia
 
Ha születésileg determináltak vagyunk, vagyis születésünk pillanata előre meghatározza mi fog történni velünk egész életünkben, akkor kell-e egyáltalán lelki élettel foglalkoznunk? Lehetséges-e egyáltalán fejlődni valahonnan valahová?
 
Természetesen igen. Mert amikor értelmezünk egy születési képletet, ugyanazoknak a bolygóknak, jeleknek, házaknak és aspektusoknak, vagyis bolygó összekapcsolódásoknak, - amit úgy hívnak egyébként, hogy jógák,- létezik nagyon anyagi, nagyon hétköznapi, és nagyon lelki, spirituális jelentésük is. Tehát a horoszkópunk tulajdonképpen nem fog megváltozni egy életre. Ugyanaz lesz a keretünk, a mozgásterünk, csak nem mindegy az, hogy mi ezt milyen szinten, milyen színvonalon éljük és ennek megfelelően kell értelmeznünk a képletet.
 
Amikor megszületünk, akkor kapunk egy bizonyos mennyiségű gyurma halmazt. Ennek van egy illata, van egy színe, vagy akár színes, van egy tömege, súlya, térfogata. De az, hogy milyen lesz az, amit mi ebből alkotunk, az teljesen rajtunk áll. A gyurmának fontos tulajdonsága, hogy minél többet gyúrjuk, minél többet dolgozunk magunkon, annál puhább, melegebb, és annál szebben, és jobban alakítható.
Azt nem fogjuk tudni megváltoztatni, hogy mennyi gyurmánk lesz, hiszen ezzel érkezünk, ez a karmánk. De azt pontosan meg tudjuk határozni, hogy mi mennyi szorgalommal, mennyi munkával, mennyit dolgozunk ezen, és milyen szép tárgyakat, vázákat, képzőművészeti alkotásokat készítünk belőle, vagy éppen ülünk karba tett kézzel, és nem csinálunk semmit…

vedic astrology

 
Az asztrológiai képletünk nem fog megváltozni azáltal, hogy lelki életet élünk vagy anyagi életet élünk, ugyanaz a horoszkóp lesz ránk érvényes, de más értelmezési tartományban kell a képletet olvasnunk. Ezért kell tudnunk, hogy azt a horoszkópot kinek mondjuk. Egy átlagos asztrológiai születési képletben legalább 3-4 komolyabb fordulat látszik az életben – ha nem több. Néha nagyon komoly megpróbáltatások is érnek, amiket úgy nevezünk, hogy haláltranzitok, tehát amik a fizikai egészséget, az életet veszélyeztetik. De az, hogy mi ebből a képletből mit hozunk ki, az kizárólag a mi munkálkodásunkon, a mi szorgalmunkon, a szolgálatkészségünkön múlik, és mi dönthetjük el a szabad akaratunk által, hogy mi ebből mit szeretnénk létrehozni. Krisna vár.
 
Ahogy Stephen Covey, egy neves amerikai sikerkönyvnek a szerzője ezt nagyon szépen lépésről-lépésre levezeti a könyvében: Van egy ingerünk, és van egy válaszreakciónk. Az egész élet erre épül fel, erre a kondicionálásra – az egész gyermekkorunk egy kondicionálás - és tulajdonképpen amikor ér bennünket egy inger, akkor mi arra mindig adunk egy berögzült válaszreakciót. Még maga a látás, a fényérzékelés is így működik, de így működik az, amikor kommunikálunk, válaszolunk, amikor étkezünk, az összes társas interakciónk. Ér minket egy inger és erre adunk egy ösztön-választ. Az hogy milyen válaszreakciót adunk, az viszont kizárólag rajtunk áll, mert a kettő között ott van az „ÉN”. Megválaszthatjuk – ha elég tudatosak vagyunk – a választ. Beékelődhetünk az inger és az ösztönválasz közé, hatalmunkban áll tudatosan reagálni. Ez a szabad választásunk a joga, ami az embernek a legtökéletesebb sajátsága.
 
Ahogy a Srímad-Bhágavatamis említi, az emberi test az egy nagyon jó lehetőség arra, hogy lelki életet gyakoroljunk. Hiszen rendelkezünk például ezzel az éntudattal, és mi tudatosan el tudjuk dönteni, hogy mire szeretnénk használni az időnket, és hogyan szeretnénk a különféle ingerekre reagálni. Ez jelenti az önfejlesztést, az önismeretet, és az önmenedzselést egyszerre.
Tehát azt lehet mondani, hogy minden esetben egy lelki személy esetében, és egy anyagi személy esetében is ugyanarról az asztrológiai képletről beszélünk, csak nem mindegy, hogy milyen szinten éljük életünket és ennek megfelelően kell kiértékelni a látottakat, hasonlóan ahhoz, hogy a képletnél, ha látjuk, hogy valakinek kiváló hadvezéri képességei vannak, arról tudakozódunk, hogy nő vagy férfi az illető.
 
Pszichológusok szerint, az életünket többféle módon lehet determinálni. Többféle térkép van hozzánk. Van egy genetikai térképünk, ami a nagyszülőket, és fölfelé a különféle generációkat hordozza, van egy pszichológiai térképünk, amiben általában a csecsemőkorunk, és a kisgyerekkorunk a legmeghatározóbb, hogy akkor milyen behatásokat kaptunk, és természetesen ennek része a jelen, a folyamatos környezeti alakítás is, hogy mi jön be az életünkbe. Fekete-fehér, emberi kapcsolatok, problémák, betegségek, pénzügyi helyzetek, ezek mind alakítanak bennünket.
 
Nagyon fontos, hogy a horoszkóp képletet ne egy determinációs helyzetként, ne egy negyedik, egyfajta kényszerbugyorként alkalmazzuk az emberre, tehát ne úgy érveljünk az asztrológiáról, hogy bizony-bizony ez van a horoszkópodban, úgyhogy ez fog veled történni. A horoszkóp az lehetőségeket kínál, de természetesen, mivel általában ellentétpárok találhatóak meg benne, ezért sokszor ellentétes témákat hoz fel, és az pedig teljesen rajtunk áll, hogy ezt a témát mi hogyan oldjuk meg.
Megmondja a horoszkóp egészen pontosan, hogy hogyan kellene, meg tudja mondani, hogy mikor érdemes férjhez mennünk, hogy mikor leszünk anyagilag jobb helyzetben, rosszabb helyzetben, mikor lesznek egészségügyi kihívásaink, és melyik szerveinkkel, ezekre fel tudunk készülni. De azt nem mondja meg, hogy ezeket a meccseket, az életünknek ezeket a nagy kihívásait hogyan oldjuk meg. Ez teljesen rajtunk áll. Ad javaslatokat, de nem kötelező követni.
Tehát nagyon fontos, hogy a horoszkóp nem egy negyedik determinációs kényszerhelyzet, nem egy negyedik determinációs térkép, amivel még tovább akadályozni, vagy blokkolni szeretnénk magunkat, hanem egy lehetőség-térkép, és úgy is kell kezelnünk, hogy megnézzük, hogy mi az, amit ki tudunk hozni magunkból. 
 
Folytatása következik...
www.facebook/Onlinehoroszkop

A sorozat szerkesztője: Éles Rea
 


Kapcsolódó blogok

A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Cikksorozatunk 3. része
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban? Van-e haszna olyan személyek számára, akik kifejezetten a karma kötelékeit tisztítják pl. mantrázással, a bhakti-jóga végzésével? Fodor Kata, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán végzett vaisnava teológus és asztrológus ezekre a gyakran ismételt kérdésekre ad választ sorozatunkban.
Egyéb blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy