Az égbolt titkai védikus szemmel 3. rész
 Az asztrológiai képletünk ellenére van-e lehetőségünk változtatni életünk eseményein?
 
Egy asztrológus soha nem mond olyat, hogy csak probléma van a képletben. Vagy ha csak erről tud beszélni, akkor ideje szakmát váltani… Hiszen amikor a bolygókonstellációk valamilyen negatív, vagy rossz alakzatba állnak fel, akkor természetesen ennek a túloldalról szinte kivétel nélkül mindig – nagyon ritka, hogy ne legyen ilyen – van egy feloldó fényszög. Mindig van egy megoldási lehetőség, mindig van egy változtatási lehetőség, és egy jó asztrológus meg tudja nekünk mondani, hogy a problémát, az akadályt hogyan kerülhetjük el. Természetesen Krisna kegyétől függünk, ezért szerencsére, amikor az életben nagyon nehéz időszakok látszanak, akkor azok a személyek, akik Krisna menedékében vannak, tapasztalják, hogy az a sok-sok rossz, amit a képlet mutat végül nem történt meg velük, csupán mondjuk egy kis százaléka érkezett meg hozzájuk. Ez nagyon fontos, ezért veszünk menedéket mindenféle előrejelzések ellenére. Az is fontos, hogy a szabad akaratunk által ezeken a determinációkon, ezeken a helyzeteken lehet változtatni.
 
Megemlíteném még Sríla Prabhupádát, aki a Krisna-tudat Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája. Sríla Prabhupáda azt mondta, hogy minden józan embernek, azaz dhírának KELL foglalkoznia az asztrológiával! Nemcsak azért, mert ez egy egyébként nehéz és kihívásokat jelentő önismereti tudományág, hanem azért, mert ez a horoszkóp egy nagyon hiteles önismereti rendszer. Azért nagyon jó, mert hogyha egy asztrológus látja a horoszkópunkat, és tökéletesen el tudja olvasni azt, ami a képletben van, akkor egy végtelenül tárgyilagos, befolyásolás-mentes önismereti térképet fog adni. De azért jobb, ha mi foglalkozunk az asztrológiával, mert akkor nem lesz szükségünk feltétlenül majd külső elemző személyre, nem lesz szükségünk arra, hogy mondjuk a holdnaptáron kívül bármi mást használjunk, mert mi magunknak tudjuk már irányítani az életünket. Mi magunk tudjuk, hogy mikor vannak a gyenge pontjaink, a gyenge időszakaink, tehát tulajdonképpen a védikus asztrológia az önmenedzselés eszközévé válik. A saját sikered az eszközévé válik. (26.18)

életmód

Mi a különbség a nyugati, és az indiai, védikus asztrológia között?
 
Fontos megemlíteni, hogy a védikus és a nyugati asztrológia között van egy nagyon fontos különbség, ez pedig a csillagászatilag pontos állások használata. Az indiai védikus asztrológia – bár sokan azt gondolják, hogy egy különböző rendszer a nyugatitól – egyáltalán nem különbözik a nyugati asztrológiától. Vannak különböző számítási technikái, amit a nyugati asztrológia nem használ, tehát mélyebb a védikus asztrológia, ugyanakkor a csillagászatilag pontos értékeket használja. Tehát hogyha egy indiai horoszkópot készíttetünk, akkor nagyon gyakran azt tapasztaljuk, hogy a különféle bolygókat – akár a Napot, annak a jegyét, a Holdnak a jegyét, és különféle tengelyeket, például az aszcendens, a születési felkelő aszcendensnek a helyzetét – az előző csillagképben találjuk meg a védikus számítás szerint. Miért? Azért, mert az indiai asztrológia a tavaszpont eltolódást, a precesszió értékét beleszámolja a számításaiba a képletnek a felírásakor, vagyis azokat a csillagászati helyzeteket használja, ami ténylegesen tapasztalható az égen, ami csillagászatilag pontos. A zodiákus az állócsillagokhoz tájolja, amelyek fixen helyezkednek el az égbolton, nem pedig a Nap évenkénti mozgásához, miként a nyugati struktúra.
 
Ezáltal ma megkülönböztethetünk nyugati asztrológiai rendszert, amikor azt mondjuk, hogy a nyugati zodiákusban hol foglalja el a helyét egy-egy bolygó, és megkülönböztetünk indiai, vagy védikus asztrológiai rendszert, amikor azt mondhatjuk, hogy csillagászatilag pontosan a csillagképekben elfoglalt helyüket tekintjük a bolygóknak. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha felnézünk most az égre, és mondjuk augusztus végén vagyunk, akkor bizony az Oroszlán csillagképében fog látszani a Nap, vagy mondjuk tekintsük a teliholdat, az Oroszlánnal szemben a Vízöntőben fog látszani a telihold. Hogyha ezt beírjuk egy nyugati asztrológiai programba, akkor lehet, hogy bizony azt a csalfaságot mondja nekünk, hogy már a Szűz jegyében jár a Nap, és a Halak jelében jár a Hold, hiszen telihold van, de ezt nem kell elhinnünk, hanem higgyük el azt, ami valójában csillagászatilag pontosan van az égen. Ezt egyébként, ha nem szeretnénk a szabadban vizsgálódni, akkor különféle planetárium programokkal is le lehet ellenőrizni. Ez a minimálisnak tűnő eltérés, ez a precessziós eltérés jelentős különbséget hoz az életünkben, ha mélyebben ki tudjuk elemezni a képletet. De nagyon érdekes, hogyha valaki nem ért annyira az asztrológiához mind a nyugati mind a védikus jellemrajzot elfogadhatónak tartja önmagáról. Miért? Mert vannak hasonló témák az egymás mellett elhelyezkedő csillagképekben, amelyek témájukban összekötik ezeket a jeleket. Mindig két szomszédos csillagképben, mérlegben-skorpióban, skorpióban és nyilasban, nyilasban és bakban, bakban és vízöntőben, stb. mindig találunk 3-4 közös vonást, ami miatt a nyugati asztrológia is tud működni az ő eltolódott csillagkép-állásaival, de hogyha pontosabban szeretnénk megvizsgálni a képletet, akkor látnunk kell, hogy a bolygók melyik csillagképekben, és az óra-perc adat által az égboltnak melyik részében találhatóak.

 Folytatása következik...
www.facebook/Onlinehoroszkop

A sorozat szerkesztője: Éles Rea

Kapcsolódó blogok

A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Cikksorozatunk 2. része
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban? Van-e haszna olyan személyek számára, akik kifejezetten a karma kötelékeit tisztítják pl. mantrázással, a bhakti-jóga végzésével? Fodor Kata, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán végzett vaisnava teológus és asztrológus ezekre a gyakran ismételt kérdésekre ad választ sorozatunkban.
Egyéb blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy