Az égbolt titkai védikus szemmel 4.rész
 Mi az, ami közös a különböző kultúrák asztrológiai elméleteiben? Avagy mi az, amiben minden asztrológus egyetért?
 
Természetesen a csillagképeket a különféle kultúrák, a különféle népcsoportok, mindig más-más módon alakították ki, a csillagokban mást láttak, más alakzatokat hoztak létre, másképp kötötték össze az égi pilácsokat, abban viszont az összes népcsoport megegyezik, hogy a legfontosabbak azok a csillagképek, amelyeken a Nap az égi pályáján, az ekliptikán végighalad. Tehát amely csillagképeket a Nap érinti. Ezek a csillagképek nagy, fényesen világító állócsillagokból épülnek fel. Ezek az állócsillagok egymáshoz képest évszázadok és évezredek alatt is nagyon picike távolságokat tesznek meg, egymáshoz képest alig-alig mozdulnak el, ezért nevezhetjük őket állócsillagoknak. Tehát egyfajta szilárd, stabil koordinátarendszert jelentenek a vizsgálódásunkban. Ezekre az állócsillagokra vonatkoztatott rendszert nevezik sziderikus rendszernek, és a védikus asztrológia ehhez a sziderikus zodiákushoz, ehhez a sziderikus csillagkép-rendszerhez datálja, állítja be a bolygók helyzetét, mert ez az, ami fixebb. Ez azért is nagyon fontos, mert ezeknek az állócsillagoknak évezredek óta feljegyzetten mind az arab asztrológiában, mind később a keresztény asztrológiában (de a sumér táblázatokban, a babiloni táblázatokban, és Indiában is feljegyezték a jelentésüket) és majdnem minden kultúrában ugyanúgy írták le jelentéskörét. Tehát majdnem minden kultúrában azt találjuk, hogy a különféle állócsillagok – Spica, Altair, Betelgauze, Alcyone, stb. – hatásait és a velük való bolygóegyüttállásokat megfigyelték és azonos következtetésekre jutottak hatásukat illetőleg.
Ezek az állócsillagok határozzák meg az ég egyes zónáin történő minőségeket, hangulatokat, eseményeket, ugyanis az elemzéseknél használt zodiákus csillagképek ezekből az állócsillagokból épülnek fel, és mi az állócsillagok jelentésével kombináljuk, vagy ruházzuk fel az égbolt adott zónájában álló planétákat. Így kapjuk meg az események, hatások és születési időpontok alapján a személyiségek különféle kombinációit is.
A 12 csillagkép mellé, vagy a 12 zodiákus jel mellé a védikus asztrológia használja a holdházaknak a felosztását is, ez 27, illetve az időpont asztrológiában 28 nakshatrát, vagy holdházat jelent, és mindegyik holdháznak van egy uralkodó, vagy irányító állócsillaga, amelyiknek a hatása arra a holdházra jellemző lesz. Tehát a holdállásokat is az állócsillagok jelentésével kombinálják az égbolt egyes zónáiban.

Fodor Kata
 
Amikor valaki már meghódolt Isten előtt, akkor viszonylag ritkán kíváncsi a jövőjére, mivel tökéletes bizadalma van Istenben és helyes döntéseiben. Miért és mikor lehet szükség mégis a lelki személyeknél az asztrológia használatára?
 
Természetesen az asztrológiának megvannak a spirituális vonatkozása is. Egyrészről a holdcsomópontok, illetve a horoszkóp 12. háza – ezek általában az előző életünkről tanúskodnak. Míg az aszcendensünk a jelen születésre vonatkozik. A 8. házunk az okkult, spirituális, metafizikai szemléletünket mutatja és fellelhetőek egy-egy személy képletében a lemondás jelei, a spirituális fényszögállások is – ezeknek az embereknek javasoljuk, hogy később esetleg a lemondás útjára lépjenek, vagy akár maradjanak meg az élet nőtlen, tanuló ún. brahmacsárja rendjében.
Aztán a Szaturnusz, aki ugye mint szimbólum is a keresztjét viszi a hátán, általában a sorsunkat, a karmánkat képviseli. A Hold, mint lélek, mint önvaló, mint dzsíva mutatja azt a helyzetet, hogy ezen a fejlődési körön mi hol tartunk, és mit lehet ebből kihozni.
Tehát a horoszkóp például megmutatja számunkra, hogy mondjuk a lelki, vallásos életünkben milyen akadályaink vannak, milyen ragaszkodásaink (anartháink) vannak, milyen problémákra, fordulatokra lehet számítani, amikre előre érdemes felkészülni, hogy honnan jönnek ezek a csapdák, és ami nagyon fontos, hogy hogyan lehet őket kikerülni.
 
Minden asztrológiai képletben látható a spirituális vallásos élet, vagyis a dharmánk, ez minden horoszkópnak a része, merthogy minden embernek a sajátja az úgynevezett szanátana dharma, az örök vallásos kötelességünk, az, hogy Krisna szolgái vagyunk, állandó helyzetünk, amit érdemes volna gyakorolni.
 
Azt is megmutatja a horoszkóp, hogy milyen életkorban kerülünk ezzel kapcsolatba, hogyan tudjuk ezt elkezdeni gyakorolni, mennyire lesz ez számunkra nehéz, kihívásokkal teli, és lehet, hogy azt is megmutatja, hogy milyen szinten érdemes elmélyülnünk e spirituális tevékenységekben. Valakinek ideális, hogy önkéntes szerzetes lesz, valaki lelki, teológiai, vagy akár jógafilozófiai tanulmányokat folytat, de nem lesz misszionárius, vagy azt is megmutatja, hogy ha valaki csak ismerkedik ezzel a filozófiával, és kultúrával, de nem fog elmélyülni benne, de a lehetőség, hogy túllépjünk magunkon és az előre lefektetett kereteken, az mindig minden képletnek a része.
 
A védikus asztrológia egy olyan tudományág, amelyet le tudunk foglalni a szolgálatunkban, a lelki életünkben is, ugyanúgy, ahogy az élet minden egyes területén le tudjuk Krisna szolgálatában foglalni minden képességünket, de természetesen, ha túlzásba visszük, akkor ez el is tántoríthat bennünket ettől. Tehát tulajdonképpen csak rajtunk áll, hogy ezt jóra, személyes fejlődésre, vagy fölösleges logikázgatásra, elménk pörgetésére használjuk.
 
Ne felejtsük el, hogy Sríla Prabhupáda szerint minden józan embernek kell, és érdemes foglalkoznia az asztrológiával, pontosan azért, hogy az önismeretnek egy nagyon magas fokára tegyünk szert, és egy életen át képesek legyünk akár külső segítség nélkül is fejleszteni önmagunkat. Mindezt azért, hogy ebben az életben, amikor kaptunk egy kivételes lehetőséget az emberi testben, akkor az élet végén valóban Krisnára tudjunk gondolni, és úgy tudjuk elhagyni a testünket, hogy végre visszatérünk hozzá, a lelki világba. Ehhez viszont át kell szelni ezt az anyagi óceánt, tudnunk kell, hogy mik azok a ragaszkodások, amik itt tartanak mindet az anyagi világban, és erre egy nagyon jó lélekfröccs, egy nagyon jó rálátást ad nekünk védikus asztrológiai képletünk.
 
Tehát használjuk az asztrológiát okosan, ne pedig túl sokat, vagy túl fölöslegesen, és akkor ez egy nagyon jó erősítő, egy bástya egy nagyon jó mankó lesz nekünk a lelki élethez vezető úton.

Kapcsolódó blogok

A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Cikksorozatunk 2. része
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Cikksorozatunk 3. része
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban? Van-e haszna olyan személyek számára, akik kifejezetten a karma kötelékeit tisztítják pl. mantrázással, a bhakti-jóga végzésével? Fodor Kata, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán végzett vaisnava teológus és asztrológus ezekre a gyakran ismételt kérdésekre ad választ sorozatunkban.
Egyéb blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy