Meg tudjuk-e változtatni a sorsunk? (1. rész)

- avagy lehetséges-e meghaladni a horoszkópunk? 
 
Spirituális körökben, gyakran hallhatunk olyan gondolatokat, hogy a szellemi útra lépő ember felül tudja írni a sorsát, meg tudja haladni az asztrológiai képletében látottakat. Ezen nézet szerint, ha valamilyen jóga-folyamat gyakorlásában kezdünk, át tudunk lépni a horoszkópunkban jelzett konstellációkon, hiszen a transzcendenssel való kapcsolat átírja a karmánkat. A bhakti-jógát gyakorló közösségekben ezt úgy hallhatjuk megfogalmazva, hogy Krisna átírja a karmánkat. Három részes cikkünkben ezen elképzelés valóság tartalmáról és hiányosságairól lebbentjük fel a fátylat.
 
Egy korábbi cikkünkben (ide kattintva megtekinthető) kifejtettük, hogy az asztrológia nem más, mint az anyagi-energia (prakriti) elemeinek az ismeretén alapuló rendszer, mely képes feltárni, hogy az örökké való transzcendens önvalónk (átma), hogyan és milyen formában társul az anyaggal (prakriti), mikor megszületik az anyagi-világ forgatagába.
 
Az asztrológiai képletünkben látottak kifejezik, hogy erre az inkarnációra milyen sors-feladatot vállaltunk, és azt is, hogy ezt milyen személyiséggel (ahankára) éljük végig. Ezen tényezők úgy vannak összeválogatva és meghatározva, hogy beleilleszkedjenek a Nagy Egészbe, azaz az Univerzum Rendjébe (dharma).
Sőt, egyéni szinten a több életre jutó karmáink úgy vannak elosztva, hogy az adott inkarnációban segítsék a sorsfeladatunk (szva-dharma) beteljesítését. Tehát a korlátozó és nehézséget hozó karmák is segítenek minket, ha a sorsfeladatunkat éljük.
Például, ha egy nő asztrológiai képletében a Hold és a Vénusz nehéz konstellációban helyezkednek el, az mutatja, hogy a gyerekvállalás után a nőiességét nem fogja tudni megélni, s a házas életben is sérülni fog az intimitás. Egy ilyen karmát akkor kap egy nő, ha abban az inkarnációban a főfeladata a család és a gyereknevelés lesz, és a Legfelsőbb Rendező nem szeretné, ha ez idő alatt a szenvedélyeivel foglalkozna. Tehát a sorsfeladatához (szva-dharma) igazítva kap egy előzőéletbeli karmát, ami tulajdonképpen segíti őt a jelen életében, még ha látszólag nehéz élethelyzetet is generál.
 
Nagyon egyszerűen megfogalmazva azt mondhatjuk, hogy erre az inkarnációra vállalt szerepünket nem meghaladni kell, hanem jól eljátszani. Ám fontos momentum, hogy igazán jól eljátszani akkor tudjuk, ha már meghaladtuk azt, tehát pontosan tudjuk, hogy mi a színészek vagyunk (átma), s nem a szerep. (durva és finom-fizikai testünk).
Ha azt hisszük, hogy a szerep vagyunk (ahankára) belebonyolódunk az anyagi-létbe, s boldogtalanok leszünk. Jelenlegi helyzetünkben csak a szerepünkön keresztül tudunk megnyilvánulni, ezért a feladat a szerepünknek a jó megélése, s nem annak tagadása. Jól megélni viszont akkor tudjuk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi a színészek vagyunk (átma), s nem a szerep. Minél fejlettebbek vagyunk a jógában, annál jobban éljük a földi szerepeinket.
 
A horoszkópban látottak az erre az inkarnációra vállalt feladatokat és adottságokat szimbolizálják. Ezeket nem meghaladni kell, hanem a megfelelő módon élni velük. Minél fejlettebbek vagyunk spirituális szempontból, annál jobban és boldogabban használjuk ki az asztrológiai képletünkben látottakat.
Ha például valakinek Kos Napja van, akkor nála a spirituális fejlődés magával hozza azt, hogy nem másokkal fog majd harcolni, hanem másokért fog majd küzdeni. A személyiség (ahankára) elemei ugyanazok lesznek, de egy magasabb szinten fogja tudni megélni az adottságait.
Tehát minél inkább fejlődünk a jóga gyakorlásában, annál jobban tudjuk megélni a vállalt feladatainkat és annál jobban tudjuk kiteljesíteni a személyiségünket.
 
Az az elképzelés, miszerint a jóga-gyakorlásával megváltozik a karmánk és nem hatnak ránk az asztrológia jelölők nem helytálló, hiszen pont a spirituális fejlődés következményeként fogjuk tudni a legjobban megélni a horoszkópunkban látottakat és vállaltakat.
Egy-egy nehéz karmikus jelölő akkor válik hasznos segítő társunkká, ha megtanuljuk jól élni a horoszkópunkat, azaz, az erre az inkarnációra vállalt kötelességeinket és feladatainkat.
 
Cikkünk második részében arról lesz szó, hogy lehetséges-e függetleníteni magunkat egy-egy bolygóállás hatása alól, s ha igen, milyen módon lehetséges ez.


Kapcsolódó blogok

Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
A Kos havában járva beköszöntött ránk a Világ egy újabb ciklusának kezdete, hiszen a Kos havának első napja az asztrológiai újévbe vezet át minket.
Egyéb blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Nálunk még mindig tabu téma a halál. Ez pedig szenvedést okoz, mert így sokan a tudatlanság miatt kitérnek a feladat elől, hogy elkísérjék a halál küszöbéig szerettüket.
Ahhoz, hogy félelmek nélkük tudjunk jelen lenni a haldokló mellett, ismernünk kell a haldoklás folyamatait.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy