Foganás jógája (1.rész)
 A foganásra való vágy az egyik legmélyebb emberi hajtóerő, hiszen többnyire erős késztetésünk van arra, hogy továbbadjuk az életet.

Mi a foganás? Tágabb fogalom, mint a földi élet, kisbaba megérkezése. Valójában egész életünk során foganunk, világra hozunk: hivatásban, kapcsolatokban új létezési formát: életet teremtünk.
 
Minden foganás ciklikus életrendbe illeszkedő állomás. Az egyes állomásokon különböző készségek munkálódnak ki.
Egyéni sajátosságainknak megfelelően az egyensúlyban, megfelelő ritmusban élt életmód és táplálkozás ajándéka az egészséges ivarsejt, esszenciája lényünknek. A szerelmes együttlétben összekapcsolódó sejtek új életet hoznak létre, s ezzel átalakulás és a táplálás, a megtartás készsége nyílik meg, végül, 9 holdhónapnyi idő múlva a szülés- a megfelelő időben történő elengedés.
 
Befogadás-megtartás-táplálás-elengedés. Tavasz, nyár , ősz és tél.
A hangsúly a megfelelő időn van, a szakrális (isteni) renden. Mindennek rendelt ideje van! Lenne értelme télen vetni?
 
A foganás 4 tényezőn múlik:
 
1.Egészséges spermium és egészséges ovárium.  Artava és Sukrá dhatunak hívjuk őket. Az emberi szervezet legfinomabb szövetei, esszenciái,melyek megmutatják azt, hogy milyen életmódot élünk. Csak akkor egészségesek ezen sejtek, ha megfelelő életritmusban élünk, és megfelelő táplálékot fogyasztunk,és nincsen küldő károsító hatás sem.
Az ajurvéda ezt nevezi dósa szerinti életmódnak. Ide kapcsolódik a női ciklus is, mely jól elkülöníthető szakaszokból áll. Minden szakaszt megfelelő módon kell megélni és támogatni. (lásd Ciklusjóga cikkek)
 
2.A megtermékenyített petesejt beágyazódása a méhbe –befogadó készség. Ehhez bizalomra, elköteleződésre,kötődésre van szükség két ember között, ami mély szeretet és a szerelem. A szerelmes önátadás a test nyelvén elbeszélt isteni szeretet. A Biblia „megismerés”-nek hívja: odaadni, befogadni, beöltözni egymásba. A foganáshoz a szeretet biztonságára szükség van.
 
3. Méh egészsége. A méh a tápláló, védő otthona az új életnek. Képes arra, hogy megtartson és elrejtsen, óvjon, körül öleljen. A méh egészsége sok kihívásnak van kitéve.A női életerő itt összpontosul. Ha a nő az életerejét a hivatásába vagy túlzott mértekben a kapcsolatokba irányítja, kimerülhet a méh ereje. Meg kell tanulni megfelelően táplálni a méh egészségét is.
 
4.Stresszoldás, lazítás képessége, hogy a beágyazódott zigóta táplálásba , örömbe és boldogságba tudjon megérkezni. Az elengedés készsége.Minden befogadáshoz elengedés kapcsolódik, mintegy megelőzve azt. Azt tudjuk megtölteni, ami kiürült.
 
Ennek a négy tényezőnek a megléte a feltétele a foganásnak. Ha nem jött létre a gyermekáldás, azt kell vizsgálnunk, hogy melyik tényezőnél történt elakadás.
 
Kornhoffer Tünde Anaya nőijóga oktató, Himalájai minősített jógatanár és jógaterapeuta
 www.aranycsillag-joga.hu

 Forrás:
Kornhoffer Tünde-Mezősi Anna Női jógaterapeuta képzés jegyzetei Budapest,2015-2017
·         dr. Christine Northrup: Női test, női bölcsesség; Fiesta kft.1999.
·         Margit és Ruediger Dahlke: Női egész-ség; Bioenergetic kiadó
·         D. Pape-B. Quadbeck-A. Cavelius: Hormonképlet  Mérték kiadó. 2009
·         Mishio Kushi: Rákmegelőző és gyógyító diéta; Kossuth kiadó
·         Dr med. Elisabeth Raith-Paula: Élő adás  a testemből Felelős kiadó: Hortobágyi Tibor, 2006
·         dr Indu Arora , Hoppál Bori és Gáborjáni Réka előadásai 2012-2014

Kapcsolódó blogok

A jóga segítségével képesség nyílik újra arra, hogy a glükóz, az édes minőség befogadásra kerülhessen.
Nálunk még mindig tabu téma a halál. Ez pedig szenvedést okoz, mert így sokan a tudatlanság miatt kitérnek a feladat elől, hogy elkísérjék a halál küszöbéig szerettüket.
Ahhoz, hogy félelmek nélkük tudjunk jelen lenni a haldokló mellett, ismernünk kell a haldoklás folyamatait.
Egyéb blogok

Az Ikrek jegyében járva nem kerülhetjük el, hogy számot adjunk önmagunk és kapcsolataink hitelességéről.
A Bika havában járva tanúi lehetünk, ahogy a természet formába önti az előző, Kos havának energiáit. A Bika havának feladat a feléledő tavaszi energiáknak a megformálása.
A Kos havában járva beköszöntött ránk a Világ egy újabb ciklusának kezdete, hiszen a Kos havának első napja az asztrológiai újévbe vezet át minket.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy