Útmutató a megfelelően végzett pránájámához
Téma: Gyakorlás
A légzőgyakorlat részei:
  • kilégzés (recsaka)
  • belégzés (púraka)
  • légzésvisszatartás (kumbhaka)
    • teljes belégzés után, vagyis a kilégzés előtt (antar-kumbhaka)
    • a teljes kilégzés után, tehát a belégzés előtt (báhja-kumbhaka, vagy súnjaka)
A légzés irányítását fokozatosan fejlesszük. A hangsúly először a belégzésen és kilégzésen van, ez megerősíti a tüdőt, egyensúlyba hozza az idegrendszer és a pránikus rendszer működését, hatással van az energiaáramlásra a nádíkban, tisztítva, szabályozva, aktiválva azokat, ezáltal megteremtve a fizikai és mentális stabilitást.


Tanácsok a gyakorlóknak

A pránájáma gyakorlatok végzése során a fő szempont a mértékletesség, a kiegyensúlyozottság és a józan ész. Azok számára, akik komolyan szeretnének haladó pránájáma gyakorlatokat végezni, egy guru vagy tapasztalt jógatanár irányítása szükséges. Semmit ne erőltessünk, addig tartsuk a gyakorlatot, amíg kényelemes. Betegség alatt ne gyakoroljunk, terápiás célból keressünk fel jógaterapeutát vagy jógatanárt.


Az életmód

Kerüljük a rendszertelen életmódot, a helytelen táplálkozást, a dohányzást. Tanuljuk meg kezelni a stresszhelyzeteket, mert ezek elvonják az energiát és akadályozhatják a prána áramlását, és a pránákban bekövetkező energiavesztés a velük kapcsolatban álló szervek, végtagok életerejét csökkenti, betegséget és anyagcsere problémákat okozva. Könnyű, laza, kényelmes, természetes anyagból készült ruhát viseljünk, és az utolsó étkezés után legalább három-négy óra teljen el, hogy a gyomor tartalma ne nyomja a rekeszizmot és a tüdőt. Gyakorlás előtt zuhanyozzunk le, majd a gyakorlást követő fél órában engedjük, hogy a testhőmérséklet visszaálljon a nyugalmi szintre, és aztán tusoljunk.


A légzés

Mindig az orron át lélegezzünk, kivéve, ha ettől eltérő utasítást kapunk.


A gyakorlás ideje

A kora reggeli órák a legjobbak a pránájáma gyakorlására, amikor a test friss, a levegő üde és a tudatot nem terhelik erős benyomások. A másik kedvező időszak a közvetlen napnyugta utáni. Alvás előtt nyugtató hatású gyakorlatokat végezhetünk. Próbáljunk rendszeresen, mindig ugyanabban az időpontban, és tiszta, jól szellőztethető helyen gyakorolni, nyugodtan, türelmesen.


A testhelyzet

A gyakorláshoz egy kényelmes és hosszabb ideig fenntartható póz szükséges, amelyben megfelelően lélegezhetünk, és megőrizhetjük a test mozdulatlanságát (keresztezett lábú ülések vagy a vajrāsana megfelelő). Gyakorlás közben tartsuk a testet lazán, amennyire lehetséges, a hát, a nyak és a fej legyen egy vonalban. Üljünk természetes anyagból készült pléden vagy takarón, biztosítva a maximális energiavezetést. Ha szükséges, tegyünk párnát vagy blokkot az ülőgumó alá.


A pránájáma általános hatásai a fizikai testre

A légzőgyakorlatok tudatosítják a légzésfolyamatot, így a tüdő izmai megerősödnek, a tüdő vitálkapacitása megnő. A ritmikus, mély és lassú légzés nyugodt, elégedett tudatállapotot hoz létre. Szabályos légzési szokásokat alakít ki, és mivel közvetlen kapcsolatban van a szívvel, a lassú légzésritmus erősebbé teszi és jobban táplálja a szívet, megnövelve annak élettartamát.


Pránájáma a gyakorlatban

A pránájáma gyakorlatok kilégzéssel kezdődnek, és belégzéssel érnek véget. Először ki kell lélegeznünk, bármilyen fázisból maradt levegő a tüdőben, majd pedig elkezdjük a pránájámát. Ne fejezzük be kilégzéssel, mivel ez megerőlteti a szívet, hanem a gyakorlatok végén vegyünk egy normál lélegzetet. Ne erőltessük. A Savászana minden pránájáma után javasolt, de ha egymás után többet gyakorolunk, a végén vegyük fel.

írta: Medvegy Gergely és Képes Andrea

Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Életmód
írta: Hári Bea
Téma: Kipróbáltuk
írta: Javorek Manyi
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy