Csakrák és ászanák 3.: Manipúra – Napfonat- vagy köldökcsakra
Téma: Gyakorlás

csakrák olyan energiatölcsérek, amelyek a környezetből pránát juttatnak be a testbe. Ezek az energiaközpontok komolyan befolyásolják a szervezet működését, mert a finom fizikai test mindegyik rétegében megtalálható  a kivetülésük. Sorozatunkban a hét fő csakrára lebontva vizsgáljuk meg azok természetét és ászanákkal való kapcsolatát. 

A név eredete


mani: drágakő
pura: város


Fizikai elhelyezkedése, eleme 

Ennek a csakrának a legeltérőbb a pozicionálása a felhasznált irodalmak szerint, ami egy átlagos női alkatnál kb. 12-15 cm-es, férfinél kb. 20-22 cm-t jelenthet. Ez alapján helyzetét a következőkben határozzák meg: Iyengar szerint a köldök területénél, Gaura Krisna Dásza könyvében a gyomor (Napfonat) magasságában (ugyanezt írja a Nárada-Panycsarátra egyik megjelent kiadása is), Anodea meghatározása alapján köldöktől a Napfonatig, Wautersnél a szegycsont alatt és gyomor felett , míg Satyananda szerint a köldök mögött található. Helyét a Nárada-Panycsarátra a mellkasban adja meg , ami így korántsem pontosabb helymeghatározás. A Manipúrával kapcsolatba hozható ideggóc a plexus solaris, a gerincből a Th7-Th12 (Thoracalis, háti) csigolyák közül kilépő idegpálya a ceiliac ganglion. 

A Manipúrához rendelhető durvafizikai elem a tűz

A csakra szimbóluma a tízszirmú lótusz, melynek közepe a tűz vörös színében pompázik, míg a lótusz többi része aranyló sárga. A lefelé néző háromszög oldalán három „T”-forma található, ami a hindu tűzszimbólumnak felel meg.

Különös megfigyelés, hogy ennél a jantránál a legeltérőbb az ábrázolás, mert néhány irodalom a tűz szimbólumaként megadott háromszöget felfelé mutató csúccsal ábrázolja, holott a védikus hagyomány ezzel pontosan eltérően, lefelé mutató háromszöggel rajzolja. 

A jantra közepén a RAM mantramag olvasható.


Manipúra mentális és fizikai funkciói, betegségei

A csakra mentális feladatai közé tartozik akaratunk ésszerű használata, Vollmar szerint a szenvedély, a harag, belső erőnk felismerése és használata, egészséges önbizalom, egoizmus, Gaura Krisna Dásza ezt a következőkkel egészíti ki: hatalomvágy mások igényeinek mellőzésével, társadalmi pozíció fontossága, karrier, mások feletti uralkodási vágy, aggodalmak, félelmek, egoizmus. Míg Satyananda szerint ehhez a cakrához tartozik mentális szinten az önérvényesülés, dinamizmus, dominancia, ambíció, uralkodási vágy és képesség, zsarnokság, kizsákmányolás.


A Manipúra működését leginkább befolyásoló endokrin mirigy a hasnyálmirigy, ennek megfelelően hormonjai az inzulin és a glukagon. Nem meglepő ezért, hogy a cakra fő fizikai feladata az emésztés köré csoportosul. Ehhez szükséges hő, tűz (metabolikus folyamatok) is ezt a cakrát jellemzi.

Érzékelése a látás, a csakra működéséhez párosítható testrészek az emésztési folyamatok szerint is a gyomor, máj, epehólyag, valamint a szem, így a csakra jellemző érzékszervi tapasztalása a látás. (Érdekes párhuzamot lehet vonni, hogy az epe-megbetegedéseknél a szem sárgasága az egyik első külsődleges jel.)

A Manipúra jellemző fizikai betegségei a cukorbetegség (elnyomott érzések), emésztési problémák (agresszió), epepanaszok (elnyomott düh), evési problémák (evés-szeretetpótlék), gyomorégés (fel nem dogozott lelki problémák), gyomorfekély, rekeszizom-problémák (túlzott aggodalom), szemproblémák (belátás, átlátás). A csakra elégtelen működése gyakran a túlzott evéssel kerül kompenzálásra, amihez az emésztéshez szükséges tűz hiánya társul. Ez is lehet oka a túlsúlynak.

Mentális betegségek lehetnek az agresszió nem megfelelő kezelése, a dühkitörések, harag, hatalmi visszaélések, hisztéria, kisebbségi érzések (komplexus), mazochizmus, szadizmus, szégyenlősség, aggodalom, félelem, szorongás. Ugyanakkor a csakrát jellemző túlzott mértékű tűz-elem jelenléte okozhat egoizmust, hiúságot, illetve ennek tűznek a hiányából adódhat depresszió, bizonytalanság, extrém introvertáltság, fokozódó sebezhetőség. Manipúra harmonizálására szolgáló ászanák 

Ez az ászana-csoport az emésztőszervre gyakorol hatást a törzs csavarásával, nyújtásával, oldalra hajlásokkal, melyek felváltva masszírozva a belső szerveket. Ily módon a hasi szervekre gyakorolt nyomással és csavarással a gyomorra, belekre, májra, és hasnyálmirigyre fejti ki jótékony hatását.


Álló gyakorlatsor lehet a Manipúra harmonizálására:

Tirjaka-tádászana, Utthita-trikónászana, Praszárita-pádóttánászana, Parivritta-pársvakónászana, Vírabhadrászana 3.

 
Ülő gyakorlatsorként beépíthető a következő szekvencia:
 

Vadzsrászana, Parivritta-dzsánu-sírsászana, Pascsimóttánászana.


A hasi izmok aktivizálása által történő törzserősítésnek, valamint a homorításnak is kiemelt szerepe van ennek a cakrának a harmonizálásában, mely például a következő sorral kivitelezhető:

Szantólanászana, Astangászana, Úrdhva-mukha-svanászana.


A homorító gyakorlatok a ventralis (hasi) terület nyújtásával szintén ennek a cakrának a működését egyensúlyozzák ki:
 

Szétu-bandha-szarvángászana, Csakrászana,

mely gyakorlatok után a hasi terület összenyomásával további hasi masszázst kaphatnak az emésztőrendszer szervei:

Halászana, dinamikus Halászana (Halászana, Szupta-dandászana, Úrdhva-haszta-dandászana, Pascsimóttánászana előre-hátramozduló, légzésszinkronnal kivitelezett gyakorlatsora).

 
A Manipúrára ható optimális relaxációk a következők lehetnek egyesével, vagy szekvenciában végrehajtva: hasi Savászana előrenyújtott kezekkel, hasi Savászana tarkóra helyezett kezekkel, hasi Savászana homloktámaszban stb., melyek mind a hasi terület intenzívebb kontaktusát eredményezi a talajjal, ezáltal is tudatosítva a köldök és szegycsont közötti területet.

Ha csakra-meditációs technikákat, ehhez illő ászanákat, ásványokról és aromaterápia megfelelő eszközeiről tanulnál szívesen annak érdekében, hogy  képes legyél kedvező módon befolyásolni szervezeted energetikáját, akkor idekattintva a BHF ilyen témájú tanfolyamáról találsz információkat.


Forrás:

Erdélyiné Nagy Andrea 2012: Cakrák és  āsanák,  Āsanák élettani hatásai a cakrák működésére című szakdolgozata.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
a résztvevőkről. Keresd magad és barátaid!
Téma: Életmód
írta: Hári Beáta
Téma: Érdekességek
Ingyenes program
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy