Csakrák és ászanák 4.: Anáhata – Szívcsakra
Téma: Gyakorlás

csakrák olyan energiatölcsérek, amelyek a környezetből pránát juttatnak be a testbe. Ezek az energiaközpontok komolyan befolyásolják a szervezet működését, mert a finom fizikai test mindegyik rétegében megtalálható  a kivetülésük. Sorozatunkban a hét fő csakrára lebontva vizsgáljuk meg azok természetét és ászanákkal való kapcsolatát. 

A név eredete

 
anāhata: szív (ütés nélküli, érinthetetlen)

 
Fizikai elhelyezkedése, eleme 
 
Az Anáhata csakrát az irodalmak egyöntetűen a szegycsont közepén, a csecsemőmirigy tájékára helyezik el: a szív magasságában, mellkas közepén, a Srí Nárada-Panycsarátra is a mellkas felett írja le elhelyezkedését. Ezek alapján ennek a csakrának a pozicionálása elég egyértelműnek tűnik. A csakra területén található legfőbb idegdúc a Plexus Cardiacus, C7 (Cervical, nyaki) csigolyánál található.


Az Anáhata domináló eleme a levegő.

Szimbóluma a tizenkét szirmú lótusz, melynek szirmai zöldek, belül pedig a két egymásba fonódó háromszög a levegő elemet jelképezi, a jantra színe belül általában a levegő elemnek megfelelően szürkéskékes színben játszik. Közepén a csakrát jellemző hang, a YAM mantramag látható.


 
Anáhata mentális és fizikai funkciói, betegségei
 
Ez a középső csakra, és ennek megfelelően szerepe is kiemelkedő: összeköti az alsó és a felső három-három csakrát, ami egyben híd a fizikai és a szellemi síkok között. Az alsó három csakra fizikai szintű domináns érzelmei csakrák sorrendjében, ami egyben a fizikai szintű érzelmi funkciók egyre magasabb szintű megnyilvánulását is mutatják: Múládhára – akarat, Szvádhisthána - érzés, és Manipúra - gondolkodás megjelenése, míg az ezeknek a felső három cakra a szellemi síkon történő kifejeződése: Visuddha - parancs, Ádzsnyá - intuíció, Szahaszrára – tudatosság.


Ezen felül a szentírások szerint itt lakik a Felsőlélek, eredeti önvalónk.

Mentális funkciói közé tartozik a szeretet, érzelmek másokkal való megosztása, önzetlenség, megbocsátás, megnyílás, részvét, gondoskodás.
Az Anáhata területét leginkább befolyásoló mirigy a Thymus (Csecsemőmirigy), melynek feladata az immunsejtek (T-limfociták) termelése, amelyek az immunreakciók során nélkülözhetetlen résztvevők. Bizonyos irodalmak már említést tesznek a szívről is, mint belső elválasztású mirigyről, melynek hormonja az ANF (atrial natiuretic factor, atriopeptin). Egyenlőre annyi információ van erről a hormonról, melyet közel tíz éve fedeztek fel, hogy csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vér mennyiségét, értágító hatású, valamint nátrium- és vízhajtó.

Ezek szerint egyértelmű, hogy látható fizikai szinten a cakra által befolyásolt testrészek, szervek és folyamatok a szív, tüdő, mellkas, hát csigolyái, vérkeringés, bőr és a kezek. Érzékszervi tapasztalása a tapintás.

Fizikai szinten betegségei az allergia (saját szükségletek megtagadása, harc önmagával szemben), melyhez hozzátartozik a túl erős immunrendszer, a mi autoimmun betegségekhez kialakulásához vezethet: allergia, szénanátha, rheumatoid arthritis, csalánkiütés, ekcéma, psoriasis, Crohn-betegség, ide tartozik továbbá a rák minden fajtája, illetve az alulműködött immunrendszer következtében immungyengeség, fertőzések. Általánosságban mindennemű szívpanasz is ennek a cakrának a jellemző megbetegedése.

Mentális betegségei közé sorolhatóak az egoizmus (csak kapni és nem adni), eltúlzott félelem, elszigeteltség, túlzott zárkózottság, kegyetlenség, agresszió. 

 

Anáhata harmonizálására szolgáló ászanák 
 
Az Anáhatának a domináló eleme a levegő, ezért ennél a csakránál kiemelt szerepe van a pránájáma gyakorlatoknak. Ez leegyszerűsítve a légzés szabályozását jelenti, de ennél sokkal többrétegű ez a gyakorlás. Ahogy már korábban is szó volt róla, a prána, vagyis az életlevegő az, a mi a finom és durvafizikai testet összeköti. Ezért van ennek a csakránál kiemelt jelentősége. Itt kapcsolódik össze a durva és finomfizikai test összes aspektusa.

Az ászanák tervezése során elsősorban azok a gyakorlatok a célszerűek, melyek a cakra területére helyezik a figyelmet (Namaszkárászana), illetve a mellkas nyitásában játszanak kiemelt szerepet (nyújtás, csavarás, hátrahajlítás, stb.), felszabadítva és átmozgatva a teljes bordakosarat. Ezáltal a szív területe masszázst kap és tüdő mozgáskapacitása nő.
 
Az Anáhata működését kiegyenlítő álló ászanák a következőek lehetnek:
 

Dvikónászana - Ekapáda-namaszkárászana - Vírabhadrászana 2.

 
Homorító gyakorlatsor a következő ászanák szekvenciájában állítható össze:
 

dinamikus Márdzsárászana (SasánkászanaMárdzsárászana légzésszinkronban, folyamatosan) - UstrászanaSzupta-vírászanaKandarászana.

 
Hason fekvésből a következő homorító gyakorlatok hajthatók végre:
 

Ardha-bhudzsangászana – Nirálamba-salabhászana – Dhanurászana.


Ha csakra-meditációs technikákat, ehhez illő ászanákat, ásványokról és aromaterápia megfelelő eszközeiről tanulnál szívesen annak érdekében, hogy  képes legyél kedvező módon befolyásolni szervezeted energetikáját, akkor idekattintva a BHF ilyen témájú tanfolyamáról találsz információkat.

Forrás:

Erdélyiné Nagy Andrea 2012: Cakrák és  āsanák,  Āsanák élettani hatásai a cakrák működésére című szakdolgozata.

Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Horváth Rita szakdolgozata alapján
Téma: Érdekességek
Megkezdődik a Kārtika hónap, a Dāmodara–vrata. Esténként a szent helyeken, és otthonaikban az oltárokon lángot ajánlanak a vaisnava hívek az Úr Damodara formájának, és egész hónapban a lelki gyakorlatokra helyezik a hangsúlyt november 14-ig
Téma: Jógainterjúk
Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kezd a jóga módszertana a test gyenge pontjaival, és hogyan érdemes viszonyulnia ehhez a kérdéshez a gyakorlóknak.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy