Astánga jóga
Téma: Jógafajták
Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyásza), a légzéssel (udzsájí pránájáma), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése). Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát az udzsájí légzés adja. Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a tekintet vezetése (dristi). A légzés és a bandhák együtt belső hőt fejlesztenek a testben, amely a hajlékonyság növelése mellett beindítja a tisztító folyamatokat, ugyanis a kiváló izzadtság a testszövetekben felhalmozódott méreg- és salakanyagokat is eltávolítja.

Az első sorozat szankszrit neve „yoga chikitsa”, azaz jógaterápia, célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, szervezet tisztítása, illetve az egészség megőrzése és helyreállítása. Terápiás jellege ellenére már az első sorozat is komoly kihívások elé állítja a gyakorlókat. Nem is elsősorban az ászanák kivitelezése hanem a figyelem összpontosítása és megtartása jelent nehézséget. A gyakorlás során végig figyelni kell a bandhák megtartására, a lassú és puha udzsájí légzésre, és ászanáról ászanára vezetni kell a dristit, azaz a fókuszt. Az egyes sorozatokon belül, és az egyes sorozatok között akkor érdemes továbbmenni, ha nem kalandozik el a figyelem, a légzés nyugodt marad, ill. az addig tanultak már nem okoznak különösebb nehézséget.

A kötött gyakorlatsor nem jelenti azt, hogy monotonná vagy unalmassá válna a gyakorlás. Épp ellenkezőleg, a rendszeres gyakorlás gyors fejlődést von maga után: a test megerősödik és az ízületi hajlékonyság fokozódik. A gyakorlás repetitív jellege miatt egy idő után már nem kell azon gondolkodni, melyik ászana következik, minden figyelem befelé irányul, még csak az oktató utasításaira sem kell figyelni. A gyakorlás egy tükörré válik, amely nem csak a test, hanem az elme aktuális állapotát is mutatja. Ugyanazon sorozat rendszeres gyakorlásával szinte kézzel fogható változásokat lehet elérni, de ez a fizikai szint csak az astanga egyik mellékhatása, és nem a célja.

Eleinte még versenyzünk önmagunkkal, elkeserít, ha valamelyik ászana vagy vinyásza „nem sikerül”, és örülünk, ha egy-egy nehezebb pozíciót „sikerül” végrehajtani. Ezek a különbségek egy idő után eltűnnek, és egy külső szemlélőként tekintünk a gyakorlásra, nem társítunk hozzá jó vagy rossz címkéket. Olyan érzés ez, mintha nem is mi gyakorolnánk, hanem a gyakorlás történne velünk.

"Practice and all is coming. - Gyakorolj, a többi jön magától." Sri K. Pattabhi Jois

Az astanga jógát gyakorolhatod vezetett órán - amikor az oktató vezényli a légzést és a gyakorlatokat és mindenki egyszerre, az oktató által diktált ütemben ászanázik -, vagy Mysore órán, ahol az oktató nem vezeti a tanítványokat, nem diktálja a légzést, vagy az ászanákat. A résztvevők saját ritmusukban gyakorolnak, közben személyre szabott fizikai igazításokat és verbális instrukciókat kapnak.

Ha még nem astangáztál és nem is vagy gyakorlott jógás, bárhova mész érdemes először egy felkészítő tanfolyammal kezdeni, ahol részletesen megtanulhatod az astanga jóga alapjait. 

Forrás: http://www.mandalajoga.hu


Gauranga das az astanga jógáról


Milyen taníványi láncolattól vagy neves gurutól ered a jógairányzat?
 
Ramamohan Brahmacari – Thirumalai Krishnamacharya – Sri K. Pattabhi Jois (Mysore, Karnataka, Dél-India)

 
Milyen típusú jóga, hová sorolható? (karma, dzsána, bhakti stb.)
 
Hatha-jóga, bár foglalkozik a pránájámával és a filozófiával is, így rádzsa-jóga irányzatnak is tekinthető.

 
Mióta van jelen Magyarországon ez az irányzat?
 
2006 óta

 
Ki az itthoni legfőbb képviselője, guruja?
 
Nincs legfőbb képviselője, legalább öt stúdióban oktatják.

 
Mekkora hangsúlyt fektet az ászanázásra, azon belül milyen mélyen (pl. anatómiailag)?
 
A hangsúly a gyakorlás első éveiben 99%-ban az ászanán van, később jelenik meg a többi ág.

 
Mekkora hangsúlyt fektet a pránajámára, annak élettani hatásaira?
 
Több évnyi ászana-gyakorlás után kezdenek a pránájáma-gyakorlással foglalkozni.

 
Mekkora hangsúlyt fektet a relaxációra, meditációra (mantrákra esetleg)?
 
A gyakorlás elején és végén van mantra-éneklés, néha külön foglalkozásként is mantráznak, a gyakorlás mindig relaxációval zárul savászanában. Egyéb relaxációs/meditációs technikákat nem gyakorolnak az Astánga rendszeren belül.

 
Mekkora hangsúlyt fektet a guru-tanítvány kapcsolatra, és hogyan?
 
Általában a Pattabhi Jois által kiképzett oktatóktól ajánlott tanulni, akik közül megkülönböztetett helyzetben van a fia, Manju Jois és az unokája, R. Sharath Jois. 

 
Mik az irányzat legfőbb céljai?
 
A test felkészítése a pránájáma és meditáció magasabb gyakorlataira, évgső soron a felszabadulás.

 
Követnek bármilyen előírásokat, szabályozó elveket (pl. jama-nijama elvek stb.)?
 
Pattabhi Jois nagyon hangsúlyozta a jama és nijama elveket, de a gyakorlóktól nem követelik meg, hogy mindent szigorúan kövessenek.

 
Milyen hatásai vannak ennek a típusú jógának (testi, szellemi és lelki szinten)?
 
A dinamikus gyakorlás megerősíti az izmokat, és egészségessé teszi a testet. Először a fizikai test, majd az energetikai test megtisztítása a cél, hogy felkészítsük magunkat a haladó gyakorlatok (pránájáma, meditáció) végzésére. 

 
Mit mondana annak, aki életében először próbálja ki ezt a típusú jógát? Kiknek ajánlaná?
 
Annak, aki már kipróbálta a Power jógát vagy Hatha-jógát, megvan az alapképzettsége, és szereti a kihívásokat. A nehezebb pózokat az első sorozatban is lehet egyszerűbb, könnyebben végrehajtható pózokkal helyettesíteni.

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógafajták
Mit fejleszt benned az akrojóga. Kocsis Kata írása.
Téma: Jógafajták
Csokoládé- és jógarajongóknak. Pékó Zsanett cikke.
Téma: Jógafajták
avagy az öt tibeti jógagyakorlat rendszeréről. Diós Éva cikke.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
légzőgyakorlat mozgással a lelkierőért
Téma: Érdekességek
Ünnepeljük együtt a Jóga Világnapját a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán!
Téma: Táplálkozás
B-vitaminok bombája: fügés barnarizspuding. Kifőzte: Kálmán Judit reforméletmód-tanácsadó
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...