Védikus asztrológia - India ősi csillag-tudománya
Téma: Kipróbáltuk

"Bármi történik, születik egy adott pillanatban, magán viseli az idő ama pillanatának nyomát, minőségét."  /C. G. Jung/


“Milyen asztrológia? Védikus? Az mit jelent? És ez téged komolyan érdekel?” Ilyen, és ehhez hasonló kérdések kereszttüzébe kerültem, amikor kiderült, a hétvégét a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Védikus asztrológia tanfolyamának szentelem. Ez valójában egyáltalán nem ért meglepetésként. Sőt, nem is olyan régen én is hasonlóan reagáltam volna a fent említettekre! Az emberek nagy része legyintéssel, de legalábbis kétkedve reagál, amikor meghallja azt a szót, hogy “asztrológia”, “horoszkóp”, vagy “csillagjóslás”. Nincs mit csodálkozni ezen. Aki nem jár csukott szemmel, láthatja, mennyire könnyű visszaélni az (ezoterikus) tudással, emberi hiszékenységgel. Ehhez képest eltörpül a női magazinok hátsó hasábjain olvasható horoszkóp rovat, ami - bár az asztrológia tudományának hitelességét csorbítja - de legalább senki nem gondolja, hogy igazán komolyan kellene venni az ott olvasottakat.

Ezek tudatában próbáltam minél inkább kerülni a magyarázkodást, és rövidre zárni a feleletet. Érdekel, persze, hogy érdekel - mondtam. Nyitott vagyok mindenre, ami megkísérli feltérképezni a (külső és belső) világunkat - legyen az tudományos, filozófiai, vallási, pszichológiai, vagy spirituális alapokon nyugvó. És érdekel, persze, hogy érdekel, ahogy minden, ami védikus, tehát az ősi India 4-6000 éves bölcsességét, tudását, értékeit közvetíti. Mint gyakorló jógázó, és jógatanár, fontosnak tartom, hogy minél alaposabban megismerjem azt a kultúrát, hagyományt, vallási közeget, amely kedvenc ászanáim bölcsője.

Nem ez volt az első tanfolyam, amire a Bhaktin jelentkeztem, így bíztam benne, hogy nem érhet csalódás a kurzuson. Eddig mindig  felkészült és elhivatott  tanárokkal találkoztam, akik nem csupán tudásukkal győztek meg arról, hogy jó helyen vagyok, de puszta jelenlétük is hatással volt a csoportra. Hogy mivel? Azzal a nyugodt derűt sugározó attitűddel, ami egyfajta letisztult belső bizonyosságból, a Krisna-tudatból fakad. Áthat mindent. A falakat, templomot, kertet.

A tanfolyam két napja tematikusan is két részre osztotta a kurzust. Az első napon főként az asztrológia történetével foglalkoztunk. Hol vannak a gyökerei, miképpen használták a gyakorlatban őseink, és miképp hasznosítható ma, a a modern technika, és individuális önkifejezés korában. Részletesen körbejártuk a védikus és a nyugati asztrológia hagyományának kapcsolódási pontjait, különbségeit. Érdekes volt látni, mi mindenben vált segítségére őseinknek a bolygók megfigyelése: a meteorológiától az orvosláson át az államügyeken keresztül a családtervezésig. Egyszóval az élet minden területén jelen volt, és használták, sőt egyes kultúrkörökben a mai napig nem csorbult az asztrológia fontossága.

Az első napon beszéltünk még a bolygókról, azok tulajdonságairól, és a hozzájuk kapcsolt istenekről. A nyugati asztrológia görög/római isteneket rendel a különböző bolygókhoz, a védikus pedig természetesen a hindu istenekkel, félistenekkel, mitológiával dolgozik. Bár ennek tárgyalása már késő délutánra esett, számomra ez jelentette a nap fénypontját. Rajongok az indiai istenek, félistenek ügyes-bajos dolgairól szóló történetekért, sokoldalú karaktereiért. Élvezettel hallgattam, melyik bolygóhoz melyik isten, és milyen módon kapcsolódik. Olyannyira inspiráló volt, hogy még aznap este lekaptam a polcról a poros kis Mahábháratámat, aminek időszakosan újra és újra nekiveselkedek.

A második napon kiderült számomra, hogy az első csupán kellemes ráhangolódás volt az alkalmazott asztrológiára. Ahogy a honlapon is hirdetve van:ez a tanfolyam nem csak a védikus bölcsességbe és a védikus asztrológia titkaiba enged betekintést, hanem alapszinten elsajátíthatjuk a horoszkóp képletek olvasását, a jegyzetek segítségével pedig megkaphatjuk saját horoszkóp képletünk pontos értelmezését is. Erről szólt a második nap. Immáron bizalmasabb hangulatban, lazán, önismereti és más képletelemző játékokon keresztül böngésztük saját, és egymás képleteit. Hihetetlenül izgalmas volt! Külön feldobta a feladatot, hogy minannyian más-más élethelyzetből érkeztünk, különböző  beállítottsággal, életkorral. Volt köztünk könyvelő, gyógyszerész, bírónő, már képzett asztrológus, üzletvezető, jógaoktató. Volt családos, özvegy, elvált, szingli. Érdekes volt, ahogy Kata segítségével kiderítettük egymásról/magunkról, ki honnan jött, kicsoda.

Rengeteget tudnék még mesélni, de többet jelent egy jó csatnit elfogyasztani, mint az ízélményről olvasgatni - és nincs ez másképp a Védikus asztrológia tanfolyammal sem. Aki megkívánja, kóstoljon bele! Jut eszembe, csatni! A főiskola konyhája verhetetlen az indiai ételek elkészítésében, nekem elhihetitek! Aki pedig nem hiszi, járjon utána!  Az a biztos! Ha az ember tud valamit, mi szükség arra, hogy higgyen benne?

Írta: Fehér Eszter
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
Társadalmunk jelentős része felismerte már, hogy amennyiben minőségi életet szeretnénk élni, ahhoz bizony tanulnunk kell.
Téma: Kipróbáltuk
Beszámoló a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiváljáról Kocsis Kata tollából.
Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
időbeosztás az ájurvéda szerint
Téma: Táplálkozás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Érdekességek
E jógaszentírást minden jógiknak ismernie szükséges.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...