Házisajt és pakora készítése
Téma: Táplálkozás
Forrás: onceachef.com

A jógatáplálkozás lakto-vegetáriánus étkezést jelent, amely a hiedelmekkel ellentétben nemcsak egészséges, de rendkívül változatos is. Emellett az, aki száműzi étrendjéből a húskészítményeket és a tojást, maga is nagyon sokat tehet egy fenntartható (vagyis hosszútávon működő) és környezettudatos világ létrejöttért. Hogy csak két példát említsek: tudományos kutatások bizonyítják, hogy klímaváltozással, túlnépesedéssel és élelmiszerproblémákkal sújtott világunkban a vegetáriánus étrendre való áttéréssel többet tehetünk a globális éghajlatváltozás ellen, mintha benzinfaló autóinkat üzemanyag-takarékos hibrid változatra cserélnénk. Másrészt az eredmények azt is igazolják, hogy 1,5 hektár szántóföld terményein, amely mindössze egy húsfogyasztó ember tápanyagszükségletét tudja kielégíteni, 6 lakto-vegetáriánus tud megélni.
 
Ennek szellemében ragadjunk most fakanalat, és főzzünk valami finomat!

Ehhez nyújt segítséget az Öko-völgy Alapítvány* nemrégiben készült „Házipraktikák Krisna-völgyből” c. sorozatának két kisfilmje, amely a házisajt otthoni elkészítésének rejtelmeibe avat be, illetve bundázott változatának, az indiai panír pakorának (a panír magyarul házisajtot jelent) az elkészítéséhez ad tanácsokat.  
 
Íme tehát a recept:

Forraljunk fel 2 liter zsíros tejet (házi tejet vagy 3,5%-os bolti változatát) egy lábosban. Amikor forr, adjuk hozzá egy 1/2 citrom levét, illetve alternatívaként 1-2 teáskanál citromsavat, hogy elősegítsük a fehérjetartalom kicsapódását. Miután szétváltak egymástól a savó és a fehérje összetevők, átszűrjük (például egy konyharuha segítségével), kicsavarjuk belőle a folyadékot és lepréseljük. A kész sajtot fogyaszthatjuk azonnal, de felhasználásának egyik kiváló módja, ha bundában sütjük ki, pakorát készítünk belőle.  
 
Azok, akik nem fogyasztanak húst illetve tojást tudják, hogy a hüvelyesek, ezen belül is a sárgaborsó kitűnő fehérje-, és nem mellesleg gazdag vitaminforrás. Bundában sült házisajtunk lelke is – tojás helyett – a sárgaborsóliszt, melyet a következő hozzávalók segítségével készíthetünk el:

A bunda tésztájához keverjünk össze sárgaborsólisztet, vizet, sót és fűszereket (ki-ki ízlésének megfelelően használhat hinget/aszafoetidát, chillit, kurkumát, koriandetr, stb.) A kapott palacsintatésztaszerű masszába forgassuk bele, majd néhány perc alatt forró olajban süssük ki az előzetesen hasábokra szelt házisajtot. 
 
További részletekért tekintsd meg, hogyan készítik Krisna-völgyben maguk a bhakti-jóga gyakorlói (a bhakták) a fent leírt ételeket. A videókat itt megnézheted! 
 
Reméljük kedvet kaptatok a vegetáriánus konyha ízvilágához, illetve ha már vegetáriánusok vagytok, akkor is kipróbáljátok és a fentiekkel is gazdagítjátok majd receptgyűjteményeteket.
 
 
Kellemes főzőcskézést és jó étvágyat kívánunk!

 *Az Öko-völgy Alapítvány környezettudatos életmóddal, alkalmazott fenntarthatósággal, önellátással illetve ezek oktatásával, tudományos kutatásával foglalkozó civil szervezet. Az Alapítvány működésének mintaterülete a somogyvámosi ökofalu, hivatalos nevén Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm. 
 
 
Írta: Hári Beáta
 
ForrásÖko-völgy Alapítvány


Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
Nem csak finom, de számos gyógyhatással is rendelkezik.
Téma: Táplálkozás
Sokszor hallom a teremben, hogy "Én azért járok edzeni, mert imádok enni, és így többet ehetek." Nos, ez bizonyos szinten talán igaz, mert egy kiadós edzéssel akár 1000 kilowattóra energiát is felhasználun
Téma: Táplálkozás
Egyéb cikkek

Téma: Jógafajták
kultúrák találkozása mentén
Téma: Filozófia
Negatív tulajdonságaink sorsáról Gauranga dász cikke
Téma: Életmód
Javasoljuk Olvasóinknak, hogy a gyakorlást jógaterapeutával való konzultáció után, az ő felügyelete alatt végezzük.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy