Azt tapasztalom, hogy a tapasz tapad nagyon
Téma: Kipróbáltuk

Bambulva ülök a jógaterem recepcióján. Az órakezdésig van még 10-15 perc. Nyugalom, béke, halk, kellemes zene. Nézem, ahogy a lelkes kis gyakorlók bejelentkeznek, majd átöltözve sétálnak a jógaterem felé. De miért van az egyiknek a lábán zöld, a másiknak a vállán kék, a harmadikon sárga szalag? Ez valami új divat? Húú, ennek utána kell néznem – gondoltam -, mert ez izgalmas.
 
A gondolatot tett követte, és kiderült, hogy a jógik és jogínik a kinesio-tape-től olyan színesek. Ahogy kutakodtam, olvasgattam megtetszett a dolog, és mivel néhány napos tanfolyamon tanítják a szalagok felhelyezését, gondoltam elmegyek, kipróbálom.
 
A kinesio-tape (vagy más néven acu-tape) egy speciális ragasztóanyaggal ellátott kineziológiai szalag, amit izomhúzódás, zúzódás, rándulás, részleges szalagsérülés, bevérzés és egyéb mozgásszervi panaszok enyhítésére és gyógyítására használnak. Egyszóval pont azokra a problémákra ad megoldást, amelyek egy jógaórán vagy más sportfoglalkozáson leggyakrabban előfordulhatnak. A módszert egy japán orvos Kenzo Kase fejlesztette ki, aki rájött arra, hogy a mozgékony, nyújtható szalag jóval hatékonyabb az addig alkalmazott rideg, feszes kötésekkel (pl. fáslival) szemben. Később a színterápiát is használni kezdte a szalagokon, ezért kapható kék, piros, fekete, rózsaszín, a hölgyek legnagyobb örömére.
 
Ha a kinesio-tape jól megválasztott technikával van felragasztva a bőrre, akkor csillapítja a fájdalmat, serkenti a nyirokkeringést és a lokális anyagcserét, javítja a mozgásfunkciót, lazítja az izmot, támasztja az ízületet. A tanfolyamon rövid elméleti rész után egymáson gyakoroltuk a ragasztási technikákat. Mire besötétedett alig találtunk szabad bőrfelületet a testünkön. Vicces volt. De ami a lényeg: a beragasztott derekam és a fájós csípőm  olyan támasztást kapott, hogy szinte szárnyaltam hazafelé.

A tanfolyam nagyon hasznos volt, és már jelentkeztem is a következőre, ahol a kinesio-tape további felhasználási területeit fogjuk megtanulni!

Ha szeretnél többet megtudni a kinesio-tape-ről, kattints ide!
 
 Írta: Nádas Judit
 
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
Társadalmunk jelentős része felismerte már, hogy amennyiben minőségi életet szeretnénk élni, ahhoz bizony tanulnunk kell.
Téma: Kipróbáltuk
Beszámoló a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiváljáról Kocsis Kata tollából.
Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Gyakorlás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Jógainterjúk
A saját életünkből van már valamilyen tapasztalatunk arról, hogy mikor fordulunk tanácsért az azonos nemhez, s mikor az ellenkezőhöz.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...