Állati jó ászanák - A teknős titka
Téma: Gyakorlás
Szupta-kúrmászana

Állati jó ászanák sorozatunkban olyan jógagyakorlatokat járunk körül, amelyek állatokról kapták a nevüket. Sok-sok olyan ászana van, amely az állatok természetes mozgásaira és testtartásaira, vagyis a természetből vett példákra vezethető vissza. Ezen pozíciók gyakorlásával kiválthatók azok a jótékony hatások, amelyek az állatokat arra késztetik, hogy ösztönösen felvegyék az adott testhelyzetet.
 
Kúrmászana
 

„Aki képes úgy visszavonni érzékeit az érzékszervek tárgyaitól, mint ahogyan a teknősbéka húzza be páncéljába végtagjait, az rendíthetetlenül megállapodott a tökéletes tudatban.” (Bhagavad-gítá 2:58)

 
A kúrma jelentés teknősbéka. A Kúrmászana a világegyetemet fenntartó Visnu teknősbéka alakjában történő megtestesülésének, Kúrmának állít emléket. Története a következő:
 
Egy, az egész világra kiterjedő özönvíz alkalmával számos isteni kincs veszendőbe ment, köztük az amrita (a hallhatatlanság nektárja) is, amelynek segítségével az istenek megőrizhették fiatalságukat. Az elveszett kincsek visszaszerzése érdekében az istenek szövetségre léptek a démonokkal, és együttes erővel hozzáláttak kiköpülni a világóceánt. Visnu átváltozott egy hatalmas teknősbékává, és lemerült az óceán fenekére. Hátára vette a Mandara hegyet, hogy ezt használják köpülőrúdként, kötélként pedig rátekeredett a hegyre Vászuki, az istenkígyó. Az istenek és a démonok azután együttes erővel kiköpülték az óceánt, amelyből kicsapódott az amrita, valamint különféle egyéb kincsek is – köztük Laksmí, a jólét és a szépség istennője is.
 
A Kúrmászanának több variációja van, ezeket a galériában megtekinthetitek. A pozíció, amellett, hogy Kúrmának állít emléket, felkészít a jóga gyakorlásának ötödik szintjére, a pratjáhárára, az érzékek visszavonására, amelyet a teknős szimbolizál. Ahogyan a fent olvasható Bhagavad-gítá idézet is írja, a jógi, vagyis az önmegvalósítást elért lélek ismertetője, hogy saját akaratának megfelelően képes uralkodni az érzékszervein. De sajnos legtöbben inkább szolgái, mint irányítói vagyunk saját érzékeinknek. A teknős bármelyik pillanatban képes visszahúzni az érzékeit, hogy aztán bármikor kiengedje, ha szükség van rá. A Kúrmászana gyakorlásával finom szinten fejleszthetjük az érzékeink feletti irányítás képességét.
 
Amikor Kúrmászanát gyakorlunk érdemes beleképzelni magukat a teknős bőrébe: meditálni nyugodt, lassú mozgásán és egyenletes, mély légzésén. Próbáld átérezni a teknős-létet és ezáltal közelebb kerülni a teknős lelkéhez, melynek személyében bölcs tanítóra lelhetsz. Arra nevel, hogy bármi is történik veled, a békés viselkedést ne add fel; kiegyensúlyozottan, a saját ritmusodban haladj utadon.

Írta: Mudra-Nádas Linda
 
Felhasznált irodalom:
A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada: A Bhagavad-gítá úgy, ahogy van
Swami Satyananda Saraswati: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha
B.K.S. Iyengar: Jóga új megvilágításban


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
Az orrmosás praktikájáról Kálmán Judit segítségével
Téma: Érdekességek
Ájurvéda a szépségápolásban c. sorozatunk legújabb részében a bőr természetes ápolásához kaphatunk praktikus tanácsokat. Horváth Rita szakdolgozata alapján.
Téma: Érdekességek
2016-ban a jóga is fölkerült az UNESCO szellemi-kulturális világörökségeinek listájára. A 24 tagállamból álló bizottság egyhangúan fogadta el a javaslatot 11., idén november 28. és december 2. között megtartott ülésén.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy