Workshopping
Téma: Kipróbáltuk
No more WORK, no more SHOPPING! Let’s WORKSHOPPING!
 
Mert, ahogy a szólás tartja, jóból is megárt a sok! Kell néha a teljes kikapcsolódás! Akarom mondani gyakran! Lehetőleg rendszeresen, és minimum hetente egyszer.  Az aktív pihenés nélkülözhetetlen része az életnek. Testi, mentális és lelki síkon egyaránt csak akkor érezhetjük, hogy formában vagyunk, ha a napi rutinból képesek vagyunk kiszakadni, lazítani, meg-megállni, elidőzni… Lehetőleg nem a kirakatok előtt, vagy a parfümériákban, és a tévé sem fog minket kizökkenteni. Igazán rá kell csapnunk az ajtót a megszokásra, ahhoz, hogy meglássuk azt, ami odakint van: a szabad(ság)ban. Valójában nem is a szabadidő mennyiségén múlik, hogy az ember mennyire tud feltöltődni - persze jó, ha van belőle minél több - hanem sokkal inkább a minőségén. Azon, hogyan használjuk ki azt a rövid, néha csupán pár órácskát, ami adatott, másrészt valóban bele tudunk-e feledkezni az aktuális tevékenységbe. Ez adja a töltöttséget.
 
Lehetőségeink tárháza kiapadhatatlan. Legyen az egy jó könyv, kirándulás, kvíz játék vagy testmozgás,  bármi hozhat megújulást. És ha mindez nem elég, ott a jóga: megoldás mindenre! Komplex csomag: jótékony inger testnek, szellemnek, léleknek. Lehetsz gyakorlott jógázó, vagy akár kezdő, mindkét esetben izgalmas, újszerű élményekben lesz részed, ha egy workshop (közös “műhelymunka”) keretein belül szerzel új tapasztalatokat. 
 
Az elmúlt időszakban többször is részt vettem Medvegy Gergely vasárnap délelőtti foglalkozásain a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán. Gergő 3 órás workshopjai tematikus rend szerint épülnek fel, így minden alkalom más ászanákat ragad meg. Egyszer légzés-erővonalakra, pránájámára, máskor pedig a dinamikus, erősítő ászanákra helyeződik a hangsúly. Legutóbbi két alkalommal a Gerinccsavarás és oldalradöntés, valamint Csípőnyitó jóga workshop foglalkozáson vettem részt. A workshopokban azt szeretem, hogy egy fesztelen és interaktív dolog. Mindenre van idő, bátran lehet kérdezni, ha valami esetleg nem egyértelmű, és bármikor lehet segítséget kérni. Hiszen a műhelymunka célja nem csak a gyakorlás. A résztvevő alapos ismereteket szerez a gyakorlatok precíz kivitelezésének módjáról, kedvező élettani hatásairól. Az oktató minden ászana  kivitelezését gondos magyarázattal, demonstrációval, és rávezető technikákkal készíti elő, és nem idegenkedik a különböző segédeszközök (tégla, heveder, párna) használatától sem.
 
Gergő, aki e workshopok alkalmával a szakértő jógi bőrébe bújik, nem fukarkodik az információkkal. Mi több! A résztvevők minden alkalom után megkapják a foglalkozás rögzített hanganyagát, egy kis képi dokumentáció kíséretében. Így az elszállt szó mégis megmarad, bármikor hasznosítható, otthoni gyakorláskor is előkapható. A három órás blokkoknak hasonló a felépítése. Általában van egy 5-10 perces ráhangolódás, 20 perc bemelegítés, majd két óra ászanázás (a kiegészítő technikákkal), majd ez után következnek kompenzációs és levezető gyakorlatok körülbelül 20 percben, és végül rövid pránajáma, 10-15 perc kellemes relaxáció, mantra-meditáció.
 
Amíg a Gerinccsavarás workshop finom technikákkal, puha ászanákkal dolgozott, és nem várt, különös érzelmi hullámokat hozott, a Csípőnyitó óra komoly izommunkát igényelt. Megnyúlt a csípőnk és megnyílt a világ, hogy mennyi írányba, módon, és milyen eszközökkel mozdítható ez a néha mozdíthatatlannak tűnő ízület. Teljesen más volt a két foglalkozás, de hasonló dolgokkal feltöltődve térek haza. Kellemesen fáradtan, mégis felfrissülve, csordultig telve élettel és kedvvel. Ez mindig így van, ha Csillaghegyre látogatok. Ott a levegő is más, és vannak fák! A következő workshop pedig megint csípőnyitó lesz. December 7-én minden(ki) nyit!

No more work, no more shopping, let’s WORKSHOPPING!
  

Írta: Fehér Eszter

Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
Élménybeszámoló Nrsimhadeva ünnepéről
Téma: Kipróbáltuk
Társadalmunk jelentős része felismerte már, hogy amennyiben minőségi életet szeretnénk élni, ahhoz bizony tanulnunk kell.
Téma: Kipróbáltuk
Beszámoló a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiváljáról Kocsis Kata tollából.
Egyéb cikkek

Téma: Relaxáció/Meditáció
Egy fogalom, ami nem hiányozhat egyetlen jógi szótárából sem. Folytatjuk jóga nidráról szóló cikksorozatunkat.
Téma: Táplálkozás
írta: Hári Beáta
Téma: Jógainterjúk
Testudatosság és testtartás - egy módszer, ami mindkettőt segíti. Beszélgetés Pegán Attila TestSzobrásszal.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy