Esküvői hagyományok Indiából
Téma: Érdekességek

Bár a legtöbben nem szeretnének indiai jellegű esküvőt itt, Európa szívében, mert rendkívül nehéz megoldani, hogy 3 napon át csak mulasson a család, és a szokások jó része is vallási indíttatású, mégis megfontolandó, hogy a több tízezer éves, szentírásokon nyugvó bölcs kultúra házasságra vonatkozó elemeit legalább részletesen megvizsgáljuk, és a leghasznosabb elemek egy részét beépítsük a mi nagy napunkba is. Esküvői hagyományok Indiából – amelyekből mi is hasznosíthatunk valamit.
 
1. Szakrális esküvő: Indiában az esküvői szertartás vallási jellegű, nincs külön polgári ceremónia. Minden egybekelésnek van lelki jellege, valami szép elem, ami által kifejeződik, hogy Isten előtt köttetik a házasság, nem pusztán egy papír, ahogy azt ma sokan gondolják. Ettől lesz az ifjú pár ígérete sokkal komolyabb, szentebb. A tűzceremónia a két fél sorsát, karmáját is egybe köti és nagyon komoly felelősségvállalást jelent a másik fél felé.
-> Még ha csak hagyományos polgári szertartásra készülsz is, esküvődön érdemes valamilyen lelki elemet belevenni a ceremóniába, az aláírásba, hogy igazán fajsúlyos legyen a mondanivaló.
 
2. Esküvő csak szépen, tisztán: Éppen a tűzceremónia miatt az ifjú pár testileg és lelkileg tiszta állapotban járul az oltárhoz. Nem csak rituális fürdés, hanem az ima is az előkészületek részét képezi – nem csak a testet, az elmét is tisztítani kívánják. Az előkészületekhez tartozik az is, hogy az esküvő előtti hónapokban a jegyes pár kiemelten figyel a böjtök betartására és a vallásos folyamatok végzésére. A felöltöztetett menyasszony – még a családja és férje előtt – először Isten színe elé járul, a templomban Őneki mutatják meg először a szép arát. A földi életükben ugyanis a hívő emberek igyekeznek az Úr kedvére tenni, nem csak saját vágyaik szerint cselekszenek.
-> Ne hagyd ki a lelki töltetet esküvődből! Légy hálás, a menyegzőre indulás előtt imádkozz, és elmélkedj egy kicsit magadban.
 
3. Előnyös cselekedetek: A házasság jellegét – úgy gondolják – maga az esküvő, a házasság napjának körülményei határozzák meg, ezért az ifjú pár igyekszik ezt a napot szép körülmények között, teljességben, bőségben megélni. Ahhoz, hogy áldásokat kapjanak egybekelésükre, a pár és az örömszülők igyekeznek kedvében járni a vendégseregnek, finom ételekkel, italokkal, de a hagyomány része az is, hogy megetetik a teheneket, a szent jószágokat, akik Krisna legkedvesebb állatai, és akiknek minden ember nagyon hálás, hiszen tejével táplál kiskorunktól.
Az adományozás is kedvező cselekedet. Az esküvő napján a pár nem csak kapni, hanem adni is szeretne, így pl. papoknak, bráhmanáknak adnak adományokat a házasulandók. Mások a szegényeknek adományoznak, vagy ételt osztanak a környezetükben élő családoknak.
-> Érdemes valamilyen előnyös cselekedetet végrehajtanod az esküvőd napján. A káros cselekedeteket ezzel párhuzamosan kerülik, így pl. törekszenek arra, hogy ezen a napon különösen erőszakmenetesen éljenek, mindenki javára cselekedjenek. Ennek értelmében egy indiai esküvőn elképzelhetetlen, hogy hússal kínálják a vendégeket, és állatokat mészároljanak le. Fontold meg…

 4. A bőség bevonzása: Az ifjú pár általában gyönyörű ruhákba öltözik, a menyasszonyt gazdagon felékszerezik és virágokkal díszítik. Ez a gazdagság és bőség kifejeződése, így hívogatják a párok magukhoz a jószerencsét. Sokszor nagyon szegény családok lányaiért is összefognak a falu asszonyai, és hennafestékkel is kifestik a menyasszonyt.
-> Az esküvői ceremónia része, hogy gabonát és gyümölcsöket ajánlanak a szent tűzbe, innen is a hagyomány, hogy rizst, vagy Európában búzát dobnak az esküvőn az ifjú pár felé.
 
5. Kerülik a csupasz fehéret: Indiában az esküvői szárik színe vörös és arany, ez a bőség, gazdaság, boldogság és a ragyogó tűz színe. Egyszerű hófehéret a lemondott rend női képviselői, a vánapraszthák viselnek csupán, ezért itt elképzelhetetlen, hogy sima fehérben menjen valaki férjhez. A fehér szín azonban jó lehet, ha csipkével, motívumokkal, kövekkel díszítik ki a ruhát.
-> A fehér színek mellé, legalább a csokorba, hajadba, érdemes valami színes elemet választani, hiszen a házasság még nem az elvonulás és lemondás része, hanem annak jelképe, hogy a felek a családos életnek, és így a virágzásnak szentelik magukat.

A cikket tovább olvashatod a Krisna.hu-n! 

Ha pedig szeretnél bepillantani egy igazi indiai esküvőbe, idén is megteheted augusztus 23-án a Budapesti Búcsúban Csillaghegyen!

írta: Fodor Kata

Forrás: Krisna.hu


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A fővárosban tartotta éves közgyűlését az Európai Vallási Vezetők Tanácsa. A rendezvényen a vallások közötti együttműködés állt a fókuszban, ami különös jelentőséggel bír a jelenlegi európai helyzetben.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Május 5-én, a Yogafesten adták át a díjat Zoltai Miklósnak.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Védikus mese a bennünk rejlő jó és gonosz harcáról. Acyutananda Dásza írása.
Téma: Gyakorlás
...miközben gyakorlod.
Téma: Jógafajták
Csokoládé- és jógarajongóknak. Pékó Zsanett cikke.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...