Jógázz az ágyban!
Téma: Gyakorlás
Forrás: http://www.huffingtonpost.com/
Ki nem szeret ébredés után ágyban maradni? Hát jógázni? Ja, hogy a kettőt egyszerre is lehet?

Van egy jó hírünk a nehezen kelő jógiknak: ágyban is jógázhatsz!

A jóga ősi gyakorlatai jótékony hatással vannak az elme, és a test működésére, vagyis erőnlét- és rugalmasság növelők, csökkentik a stresszt és előhozzák belőlünk vidám, barátságos természetünket.

Általában alábecsüljük annak a néhány percnek a jelentőségét, amit felkelés előtt az ágyban töltünk – mondja Vyda Bielkus, a Boston’s Health Yoga Life társalapítója. Ezek a pillanatok pedig tökéletesek lennének arra, hogy mielőtt még elkezdődne a napi rohanás tiszta célokat fogalmazzunk meg és fontos döntéseket hozzunk.

Egy 2013-as IDC felmérés szerint többségünk nem adja meg magának ezt a pillanatot. A 19-24 éves, okostelefonnal rendelkező korosztály 89%-a a felébredést követő 15 percen belül már a telefonjáért nyúl. Pedig, ha ezt a telefonellenőrző szokást felcserélnék néhány fortélyos nyújtózkodásra, az biztos belépőjegyet jelentene egy jól sikerült naphoz, vagy, ha este végezzük, akkor akár egy pihentetőbb szunyókálásához is. 63%-uk a kütyüjét is magával viszi az ágyba. Az oktató szerint “az elme lecsendesítése visszahoz bennünket a középpontba”. A jóga nagyszerű mód arra, hogy enyhítsük a stresszt, és üdvözöljük a napot.

Mielőtt elhelyezkednél a matracon, van néhány dolog, amit jó, ha észben tartasz. Tudnod kell például, hogy nem leszel képes ugyanolyan “messzire jutni” az ágyban végzett ászanák esetében, mintha földön végeznéd azokat. A kemény padló több stabilitást biztosít, de az ágyikó még jó puha és meleg. 

Figyelj a testérzeteidre is! Ha valami fáj, vagy valamit túl intenzívnek érzel, végy fel babapózt, hogy regenerálódhass. Most ezt is megengedheted magadnak!
 
Akkor most vegyünk sorra 9 matracon végezhető jógapózt.

Fekvő cipészpózFeküdj le, és érintsd össze a talpaidat. A karokat tarthatod az oldalaidon, de a fejed fölé is kinyújthatod a kezeidet – amelyik jobban esik. Ezt az ászanát elalvás előtt érdemes gyakorolni, mivel lecsendesíti az elmét és segít ellazulni.

Szupta-dandászana falnálEz egy különösen nyugtató meditatív póz, amit Bielkus úgy hív “holtidő felnőtteknek”. A fordított testhelyzet csökkenti a feszültséget a lábakban, így mindazoknak ajánljuk, akik egész nap talpon vannak, vagy pedig kipihennék az edzőteremi fáradalmakat. Fordítsd a csípődet a fal felé, emeld a lábad és támaszd függőlegesen a falnak. Azok, akik számára nehézséget jelent a meditálás, választhatják az elmetisztításnak ezt a könnyebb módját is. Feszül a csípődnél? Gyere picit távolabb a faltól, hogy kényelmesebb legyen.

Előrehajlás ülésbenÜlj fel az ágyadon és hajolj előre. Addig nyújtózkodj, hogy a sarkaidat, lábujjaidat, vagy a lábszáradat el tudd érni. Bárhová teszed a kezeidet, az jó. Ha kellemetlen feszülést érzel a lábaid hátsó részén, akkor hajlíthatod a térded. Ez az ászana nagyszerű lehetőséget biztosít az ellazulásra: relaxáló és hűsítő. Figyelj a légzésedre, mert ez segít mélyíteni a nyújtózást.

Könnyed gerinccsavarás hanyatt fekvésbenPróbáld ki a mozdulatot mielőtt kikelsz az ágyból. Felébreszti a gerincedet és felkészít az előtted álló napra is. Hanyattfekvésben hajlítsd be a térded, annyira, hogy derékszög legyen comb és lábszár között. A kezed segítségével döntsd a lábaidat az egyik oldalra. Majd helyezd a karokat oldalsó középtartásba, tenyérrel lefelé és nézz a lábakkal ellentétes oldal irányába.

HalállásFeküdj a hátadra és csúsztasd a kezeidet a csípőd alá. Hajlítsd a karod és emeld ki a mellkasod a vállaid fölé. Fejed leérhet a matracra, de ne helyezz rá túl sok súlyt. Ez a póz energetizál, így érdemes napkeltekor végezni.

Boldog babapózEz a póz mentálisan lecsendesít, miközben fizikailag serkentő. Így tökéletes az olyan napokra, amikor szinte ki se látszol a teendőkből. Feküdj a hátadra, emeld a lábaidat a levegőbe és fogd meg a kezeiddel a külső talpéleket. Nyisd a térdeidet egy kicsit szélesebbre, mint a törzsed, és húzd őket a lefelé. Hintázz finom mozdulatokkal, ahogy kényelmesnek érzed, és közben nyomd a lábfejeidet a kezeidbe, miközben húzod őket lefelé, hogy létrehozz egy ellenállást. Ez nyújtja a hát alsó részét és engedi nyúlni a csípőt. Beindítja a véráramlást is.  

BabapózEzt az egyszerű lecsendesítő pózt könnyű az ágyban végezni. Sarokülésbe helyezkedj a matracon, nyisd a térdeidet csípőszélességre és hasalj le a combjaid között. Maradj itt olyan hosszan, ameddig csak szeretnél.

HullapózA hullapóz olyan, mintha aludnánk, pedig igazából egy testgyakorlatról van szó, amelynek során tudatos pihenést végzünk. Ez az ászana nagyszerűen használható arra, hogy lecsendesítsük a tudatot és befelé figyeljünk. Feküdj hanyatt, a karokat helyezd a tested mellé, a tenyerek felfelé nézzenek. Pihenj, de próbálj ébren maradni.

A savászana sokoldalúan alkalmazható ászana. Ellazító gyakorlatként lefekvés előtt is ajánlott végezni, hogy kiürítsd az elméd, így a fejedben cikázó gondolatok nem tartanak majd ébren az éjszaka folyamán. Ezenkívül a reggeli felkelés előtt is fordíthatsz időt a gyakorlására, hogy felkészítsd magad az előtted álló napra.

Galambpóz az ágybanA galamb póznak ez a változata intenzíven nyújtja a lábat, és megnyitja a csípőizületet, hagyja az érzéseket életre kelni. Négykézláb állásban hozd előre a jobb lábad a kezeid közé, a bal láb hátranyújtva pihen az ágyon. A jobb sarkad a bal csípődet érinti. Kilégzéssel a kéz segítségével feküdj rá a behajlított jobb lábadra. Maradj így olyan hosszan, ameddig csak szükségét érzed, aztán ismételd meg a gyakorlatot a másik oldaladra is. 

 A cikk alapjául szolgáló írás: Kate Bratskeir: Yoga Poses You Can Do Without Leaving Your Bed (2013)

Képek forrása: 
http://www.huffingtonpost.com/; http://poseofthemonth.files.wordpress.com/; 
http://www.simplyrealmoms.com/; http://jojobaswitness.com/; http://www.yogacurious.com/; 
http://www.yogatreesf.com/; http://2.bp.blogspot.com/; http://jojobaswitness.com/;
http://www.whiteme.net/; http://www.athletico.com/


Fordította: Hári Beáta

Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
A jógaoktató személyisége 1.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Lássuk, mit tartogat számunkra október hava! Ingyenes programajánló az "aranysárga" őszi napokra is.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy