Csukva? Nyitva? Tükörrel?
Téma: Gyakorlás
Tradicionálisan a jógának 3 útját különböztetjük meg: A karma-jóga (a gyümölcsöző cselekedetek jógája), a dzsnyána-jóga (a meditációban megnyilvánuló megvilágosodáshoz, mint végső célhoz vezető jóga útja), illetve a bhakti-jóga, az Istenszeretet jógája.
 
Patanjalí nyolcfokú jógarendszere a dzsnyána-jóga útját követi, s e nyolc fok közül a harmadik fok az ászanagyakorlás lépcsője.
 
A nyugati világ az ászanagyakorlásra helyezi a jóga útjának fókuszpontját, pedig ez csak egy eszköz elménk megzabolázására, és testünk felkészítésére a hosszú meditációs ülőhelyzetek kitartására.
 
Mégis érdekes módon ez az a lépcsőfok, mely végül is megnyitja az utat bárki számára a jóga végső céljához is.
 
Tehát, ha az ászanázást vesszük, elég csak körülnézni máris számtalan lehetőség kínálkozik számunkra. Választhatsz astanga jógát, Bikram jógát, Iyengar jógát, Himalája jógát, agni jógát, antigravity jógát, akrobatikus jógát, vinyasa flowt…stb. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.
 
Egy azonban mindig ugyanaz: fejlődni csak kitartó gyakorlással lehet!
 
Hogy ki, hogyan szeret gyakorolni az egyénenként változó, de elengedhetetlen hozzá a figyelem, befelé fordulás, összpontosítás, elmélyedés.
 
Gyakorlásunkban és a koncentrációban három dolog lehet a segítségünkre, s mindhárom a látásunkban gyökerezik, legyen ez belső látás, vagy a szemünkkel való érzékelés.
 
1. Gyakorolhatunk nyitott szemmel:
 
Ez nyilvánvalóan előnyös, ha kezdő vagy, hisz látod az oktatódat és így pontosabban tudod lemásolni mozdulatait, tartását. Még a légzőgyakorlatokban is segíthet, ha megfigyeled az oktató hasfalának, mellkasának mozgását. Hátránya, hogy kívül tartja a figyelmet. Nem fordulsz teljes figyelemmel a testérzeteid felé, inkább másolsz. Nem vonod vissza teljesen az érzékeidet, ezért a külvilág megzavarhat a komolyabb belső fejlődésben. Persze kezdőként szükség is van a másolásra, a külső megfigyelésre. Haladóként pedig eljutsz majd arra a szintre, hogy akár nyitott szemmel is kizárd a külvilágot.
 
2. Gyakorolhatunk csukott szemmel:
 
Ha már elsajátítottad az alapvető mozdulatokat, ászanákat alkalmanként lehunyhatod a szemedet. Sokat segít érzékeid visszavonásában. Jobban tudod figyelni a saját légzésedet, könnyebben összehangolod mozdulataidat a lélegzeted áramlásával, kivitelezhetővé válik a valódi befelé fordulás is. S nem utolsó sorban igazi testtudatod alakul ki, hisz komolyan koncentrálva, érzet szintjén állítod majd be a mozdulatokat, testtartásokat, így nem kell másolnod előbb-utóbb egyszerűen megérzed majd, hogy mikor jó a pozíció. Jó előkészítő a meditáció útján.
 
3. Gyakorolhatunk tükör előtt:
 
Kezdőként talán ez a legjobb visszajelzés, amit kaphatsz. LÁTOD magad. Látod és magad korrigálod a hibákat. Könnyen fejlődhetsz, látványos a változás. Hátránya, hogy egyértelműen kívül tartja a figyelmedet. Egyetlen dologban tudsz elmélyedni, a saját fizikai tested látványában (ha nem mást nézel a tükörből :)). Ez kezdetben tehát nagyon jó segítség, de tudatosnak kell lenned, ha tükör előtt próbálod érzet szinten elsajátítani a megfelelő pozíciókat, hisz a látás rendkívül erős inger. Nehéz lesz tükör nélkül is felvenned ugyanolyan jól a pozíciót.
 
Mint látod, mindhárom módszernek megvan a maga előnye. Ezért azt javaslom, bátran próbáld ki mindegyiket, s rátalálsz a neked megfelelőre!
 
Írta: Vértessy Flóra

Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Jógainterjúk
Egy hétköznapi lány önvallomása
Téma: Életmód
Jóga és kockahas? A hogyanról Gauranga dász ír.
Téma: Életmód
Inkább állj, mint ülj!
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...