Mesélő ászanák - Ha a hal hallgatózik ...
Téma: Érdekességek

Nem is sejtjük, hogy egyes ászanák milyen érdekes történeteket rejtenek magukban. Olyan történeteket, melyek nemcsak az ászana keletkezéséről regélnek, hanem az általuk kiváltható fizikai, szellemi és lelki hatásokra is utalnak. Mesélő ászanák sorozatunkban ezekről a történetekről és üzeneteikről lebbentjük fel a fátylat.
 
Sorozatunk első darabja a matszjéndrászana keletkezéséről mesél, melyben egy hal kíváncsisága révén vált az első emberi jógamesterré.
 
A történet szerint Síva félisten sokat oktatta feleségét, Párvatít a védák, az ősi szent iratok és a jóga tudományára. E titkos tanokat mindig bizalmasan, felesége fülébe suttogva adta át, hogy az arra érdemtelenek meg ne hallják. Egy alkalommal Síva egy elhagyatott, lakatlan szigetre vitte imádott kedvesét, hogy négyszemközt ossza meg vele a tökéletességhez vezető út egy fontos elemét, a hatha jóga bölcsességét. A hosszú és kimerítő tanítás végeztével azonban kiderült, hogy bizony az oktatásnak szem- és fültanúja akadt, mivel a szomszédos szigetnek tűnő földdarab nem sziget volt, hanem élőlény: egy furcsa kitekeredett pózba merevedett, hatalmas hal. Halunk a mélyben úszván hallotta meg Síva tanító szavait, ezért kíváncsiságában felemelkedett a víz felszínére. Ott farokuszonyát szétterítve, fejét figyelmesen a sziget felé fordítva teljes mozdulatlanságban és mély koncentrációban lebegett egészen a tanítás végéig. Noha Síva akarata ellenére minden szót hallott, megismerte a teljes jógikus tudást. A félisten rettentő haragra gerjedt, azonban Párvatí nyugtató szavainak hatására inkább megáldotta a kitartó uszonyost. A hal, ahogy Síva kezéből alácsorgó víz a testéhez ért, nyomban átalakult egy hatalmas erejű és tudású jógivá, megőrizve elméjében Síva szavait. Így vált a hal Matszjéndrává, azaz a Halak királyává (matszja – hal, indra – király), a hatha jóga hagyomány első emberi mesterévé, ki maga Síva szavainak hallgatása által szerezte tudását. Úgy tartják, hogy valamennyi jelenleg létező ászana tőle és tanítványaitól származik.
 
A hagyomány szerint a matszjéndrászana, azaz a halak királya póza olyan, mint a kíváncsi hal: magába rejti a Halak királyává válás lehetőségét, ha eredendő érdeklődésünkön túllépve figyelemmel és állhatatossággal, elmerülten gyakorlunk. Helyes gyakorlása által felismerhetjük a vágy, a ragaszkodás, a düh, a félelem megjelenését, eltűnését, áramlását életünkben, s emelett fizikailag és szellemileg is erősít. Ez a nyugalom, a mozdulatlanság és a koncentráció ászanája, a jóga átalakító erejének jelképe.

Ájurvédikus szemmel a három dósa, a váta, pitta és kapha kiegyensúlyozottságát elősegíti, emiatt a fiatalság őrzőjének is nevezik. A Hatha jóga pradipiká szerint felszítja az emésztés tűzét és gyógyír a leghalálosabb nyavalyákra, sőt a rendszeres gyakorlása a nyugvó Kundaliní energiát is feléleszti.

Fizikai szinten az egyik leghatékonyabb gerincet csavaró ászana. Mivel valamennyi csigolya mozgásra kényszerül, a teljes gerincoszlop – különösen annak lumbáris szakasza – rugalmasabbá és erősebbé válik. Erőtejes hatása van a belső szervekre, masszírozza azokat és erősíti vérellátásukat (a fizikai hatásokról és ellenjavallatokról itt találsz információt).

 
Az ászana tartása Matszjéndra transzformációját idézi: a féllótuszülésbe helyezett lábak a hal testét és uszonyát, míg az elforduló mellkas és fej a Halak királya emberi mivoltát formázza.  Végrehajtása rendkívüli rugalmasságot kíván, emiatt gyakorlásunkba célszerűbb a könnyebb és ismertebb variációját, az ardha matszjéndrászanát (fél halak királya póz) építeni. Végülis az emberi mivoltunk már adott. :)

Írta: Diós Éva


 
Felhasznált irodalom:
Yogeswar: Textbook of yoga
BKS Iyengar: The Illustrated Light on Yoga
Yogi Svatmarana: Hatha yoga pradipika
Satyananda Saraswati: Yoga and Kriya
Képek forrása:
1. kép: Pieter Weltevrede / www.sanatansociety.org
2. kép: Iyengar BKS / http://iyengar-yoga.freepage.de
3. ajánlóban kép: vivatravel.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Nyári programajánló
Téma: Érdekességek
A világsajtó számolt be róla, hogy a világ legidősebb asszonya a 128 éves Koku Isztambulova, aki egy csecsenföldi faluban él. A nénivel interjút is készítettek, aki arról számolt be, hogy egyetlen boldog napja sem volt egész életében.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Gauranga dász írása.
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Kapisinszky Judit nyerte el a JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjat.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy