A 95 éves jógatanár
Téma: Jógainterjúk

Tao Porchon-Lynch 1918. augusztus 13-án született Indiában, Pondicherryben. Édesapja francia, édesanyja indiai volt. Gyermekként a Bharatnatyam indiai táncot tanulta. Nyolcévesen találkozott először a jógával, mikor a tengerparton egy csapat fiút látott különböző furcsa pózokban. Nagynénje azt mondta neki, hogy ez a jóga, ami csak a fiúknak való. Ezt azonban nem akarta elfogadni.

Fiatal felnőttként modellként dolgozott. A második világháborút követően színésznőnek állt, a Metro-Goldwin-Mayerrel szerződve Angliában, Franciországban és az USA-ban filmezett a negyvenes és ötevenes években, később dokumentumfilmeket forgatott és forgatókönyveket írt a hatvanas-hetvenes években. Ismertebb dokumentumfilmje a százéves filantróp Dr. Welthy Fisherről szóló "To Light A Candle". Az Unitelnek dolgozva az indiai televíziózás létrehozásában is részt vett.

A húszas évei közepén a jóga nagy öregjeinél tanult: Srí Aurobindonál, Indra Devinél; B.K.S. Iyengar első külföldi tanítványai között tartják számon. Harminckilenc évesen kezdett a jógatanításba, feladva a szórakoztatóipari karrierjét.

1976-ban részt vett a Jótanárok Szövetségének (Yoga Teachers Alliance, ma: Yoga Teachers Association) megalapításában. 1982-ben létrehozta New Yorkban a Wetchester Institute of Yoga oktatóközpontot, melynek jelenleg közel négyszáz hallatója van. 1995-ben Indra Devivel részt vett Izraelben a Jógával a Békéért Nemzetközi Békekonferencián.
Idős kora ellenére a mai napig aktívan részt vesz a jóga tanításában és gyakorlásában. 2012-ben, 93 éves korában a Guiness Rekordok Könyve a világ legidősebb jógatanárának ismeri el.  Ezzel a korábbi csúcstartót, a 91 éves floridai Berniece Batest taszította le a trónjáról.
 
Minden napját hajnal 5 órakor jógával kezdi, délutánonként három órát táncol, majd a napját is jógával zárja.
- A jóga az élet tánca – meséli, majd így folytatja: - Addig tanítok jógát, amíg lélegezni tudok.
Fordította és szerkesztette: DÉva
Forrás:

http://www.dnaindia.com/lifestyle/report-at-95-tao-porchon-lynch-is-the-world-s-oldest-yoga-teacher-1958785

http://en.wikipedia.org/wiki/Tao_Porchon-Lynch


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Amíg ennek a világnak a feltételekhez kötött lelkei az idő fogságában élik relatív életüket, s tetteik minden aspektusa az idő által nyer értelmet, addig Isten felette áll az idő múlásának. Patañjali úgy fogalmazza ezt meg, hogy an-avaccheda...
Téma: Érdekességek
Téma: Gyakorlás
jellemzői, funkciója és ászanái
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy