5 nőies ászana
Téma: Gyakorlás
Mariko Hirawaka - natarádzsászana

Eredetileg a jógát csak férfiak gyakorolták, annak környékén az ember leányának nem volt keresnivalója. Emiatt azt is mondhatnánk, nincs nőies ászana, nincsenek csajos pózok, azonban a helyzet napjainkra megváltozott – különösen a földgolyó nyugatabbik részén, ahol egyre több nő ászanázik, mint férfi. A jógapózok gyakorlása egyfajta női tevékenységgé alakult a hétköznapi szemlélők számára.
 
Szerkesztőségünk erőst töprengett: félretéve szubjetivitásunkat vajon milyen szempontok alapján mondhatjuk, hogy egy ászana bizony nőies. Mert legyen légies, könnyed és kecses, hiszen ezek alapvetően feminin jellegek, de egyben pozitív hatása legyen a női testre, a női szervekre, szervrendszerekre.  Az alábbi öt mellett tettük le voksunkat. Vigyázat, szubjektív!
 
1. Natarádzsászana

Egyértelműen légiessége, könnyedsége miatt választottuk az üdvözlő király vagy más néven Siva póz teljes változatát, amit fent láthattok Mariko Hirawakától.

2. Ékapáda  rádzsakapótászana

                      
                                          
Galambok királyának egylábas póza. Igen nyitott csípőt kívánó, fejezetten elegáns ászana. Az erőteljesen domborított mellkas adja a gyakorlat galamb jellegét. Több változata van, de mi mindegyiket csajosnak tartjuk. :)A képen Kathy Curran, Ilyengar jóga oktató.

3. Méru dandászana

                      
A női jóga egyik lényeges eleme. Laza csípőízületet kíván ez is. És jó egyensúlyérzéket. Határozott ászana, de könnyedség rejlik benne, akár a zárt lábas változatában. Kornhoffer Tünde női jóga oktatótól.

4. Utkata kónászana
 


Más néven az istennő póz. Ez az ászana az egész testet energetizálja és erőteljesen stimulálja a reproduktív szerveket. A női jóga kihagyhatatlan eleme. Nem légies, nem könnyed, de a női erő megszemélyesítőjeként kihagyhatatlan a válogatásból. Varuna Shunglu indiai jógaoktatótól.

5. Viparíta karaní

                            

A fordított ászanák közül a legkecseseb. A gyertyaállás helyett a legtöbb nő ezt választja, talán azért, mert a Hatha-Yoga-Pradipika szerint rendszeres gyakorlása fiatalon tartja a testet, megakadályozza a ráncok és ősz hajszálak megjelenését.

Ha van még ászana, amit kifejezetten nőiesnek tartotok, akkor írjátok meg nekünk az info@jogapont.hu email címre!


Írta: DÉvaKépek forrása:
1. kép:www.ayurvedayogapractice.com
2. kép:www.4cornersyoga.com
3. és 6. kép: Kornhoffer Tünde szíveségéből. Fotós: Horváth Ákos
4-5. kép: www.telegraphindia.com. Fotós: Rashbehari Das


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
Gauranga dász cikke egy nagy kedvencről, a testet tisztító, megvilágosodáshoz hozzásegítő gyógynövenyről. Receptekkel!
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy