Vasztu - az indiai térrendezés
Téma: Érdekességek

Többen is kérték, hogy szeretnének kicsit bővebben olvasni a Vasztu tudományáról, annál is inkább, mivel az ősi kínai feng shuiról sokkal többet cikkeznek, ezért most elindítunk egy cikksorozatot, amely közelebb hozza az olvasóhoz ezt az izgalmas, az időtlenségbe visszanyúló mély bölcsességet. Mivel tanulmányoztam a kínai nyelvet és a kínai kultúrát, éveken át foglalkoztam a feng shuival(jelentése: szél és víz), ezért elöljáróban egy kicsit szeretnék erről is írni, bár a főszerep a Vasztu-sásztráé lesz.

A Vasztu szanszkrit szó, a jelentése szubsztancia, anyag, valóság, lényeg, teljesség. Indiában sok ezer év óta alkalmazzák a gyakorlatban a védikus építészek, a szthápatik. Védikusnak azt nevezzük, ami a Védák – India ősi szentírásai, legalább 5000 éve rendszerezte és jegyeztette le szanszkrit nyelven Vjászadéva - tanításain alapulnak. A Véda jelentése is tudást, megismerést jelent.

A térrendezés művészete - amelynek a célja a harmónia megteremtése - leginkább az ősi Kínában és Indiában maradt fenn. Az éltető energia áthatja a Világmindenséget, ezt a kínaiak csínek, az indiaiak pránának nevezik. Lao-ce a taoizmus megteremtője azt tanítja, a jin(a női elv, a befogadó, nedves, sötét, negatív, hideg pólus) és a jang(a férfias, teremtő, világos, tüzes, pozitív princípium) kiegészíti egymást, csírájában mindkettő rendelkezik a másik tulajdonságaival, ám kisebb mértékben. A két pólus mindig egyensúlyra törekszik.

A Vasztu tanítása szerint az életerő, a prána forrása a Nap. Mivel a napsugarak hatása kora reggel és délelőtt a legkedvezőbbek, ezért a házunkat legjobb úgy megépíteni, hogy nyitottabb legyen ÉK, K, DK-i irányba, és kevesebb napfény érje délről és nyugatról. A Vasztu-sásztra időtlen tudomány, írásos formában kb. 5000 éve létezik, az Úr Visnu lélegzetével áradt ki és Brahmá adta át a tudást a bölcseknek.

Szeretném néhány példával illusztrálni, mennyi érdekes  tanáccsal szolgál  a Vasztu az életbármely területén:

A telkünkre páros számú fát ültessünk a déli vagy a nyugati oldalra! Az északi oldalra ne ültessünk magas fákat, mert a ház férfi lakóira rossz hatással vannak!
Tanulás közben üljünk észak, kelet vagy északkelet irányába, jobban fog menni a tanulás!
A gyógyszeres ládikát tartsuk az északkeleti sarokban, így jobban hatnak a gyógyszerek!
Ha beteg van a háznál, a DNY-i, vagy az ÉNY-i szobában gyorsabban gyógyul.
Adományozás közben nézzünk északi vagy keleti irányba!
Álljunk arccal észak vagy nyugat felé: a tőlünk jobbra eső részek mindig kedvezőek, a másik oldal kevésbé! Ez a szabály minden esetben alkalmazható.
A gyertyát soha ne a szánkkal fújjuk el, mert a kiáramló levegő tisztátalan, ami sérti Agnit, a tűz félistenét! Legyezzük el a kezünkkel, vagy használjunk gyertyakoppantót!


A következő részben a Vasztu-purusáról írunk és szó lesz a ház belső felosztásáról.

Szerző: Gáborné Váradi Zsuzsanna

Forrás: Gauranga das.Vasztu. Az otthonteremtés időtlen tudománya. Lál Kiadó, 2000.

kép: realtynmore.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Nyári programajánló
Téma: Érdekességek
A világsajtó számolt be róla, hogy a világ legidősebb asszonya a 128 éves Koku Isztambulova, aki egy csecsenföldi faluban él. A nénivel interjút is készítettek, aki arról számolt be, hogy egyetlen boldog napja sem volt egész életében.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Jógainterjúk
„Néhány srác azt gondolja, hogy a jóga kevésbé férfias, de az igazság az, hogy a jóga jobb férfivá tesz.” Lássuk szakértőink, gyakorló oktatók véleményét, tapasztalatait a témával kapcsolatban.
Téma: Gyakorlás
Egy jógapózról azt gondoljuk, hogy egyszerű, de végül kiderül róla, hogy talán az egyik legnehezebb ászana. Miért is? Modla Angelika cikke.
Téma: Táplálkozás
Összeállította: Fehér Eszter
Kedvcsináló a Nyereményjátékra!
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy