Épületek áldozata - vasztupurusa
Téma: Érdekességek

A védikus megközelítés szerint az anyagi elemeket (éter, levegő, föld, tűz, víz) az Úr Visnu teremtette és a félisteneket bízta meg a felügyeletükkel. Az univerzum legfőbb félistene Brahmá, ő a félistenek atyja, akiknek a segítségével megteremti és benépesíti a bolygórendszereket. Siva pedig elpusztítja, amit atyja, Brahmá létrehozott. A sokmillió félisten különféle feladatokat látnak el, közülük Vasztu a házak és a lakóépületek irányító félistene. Létrejöttének történetét a Matszja-puránában találhatjuk.

Az Úr Siva egy hatalmas küzdelem során megölte Andhakásurát. Kettejük párharca oly kegyetlen és kimerítő volt,  hogy az Úr Síva homlokán megjelent egy izzadságcsepp, ami a csata hevében a porba hullott. A csepp földet érve egy hatalmas és roppant éhes szellemlénnyé alakult, aki azonnal mohón inni kezdte legyőzött démon vérét. Éhsége nem csillapodott, így amerre ment felfalt mindent: élőt és élettelent. Úgy tűnt képes felfani a világot. Brahmá tanácsára félistenek, démonok és emberek foglyul ejtették és fejét északkeleti irányban arccal a földre nyomták úgy, hogy mozdulni se tudott, majd szépen megkötözték. A névtelen teremtményt innen kapta a nevét: Vasztu-purusa (vasztu jelentése: mozdulatlan). Siva gyermeke Brahmához imádkozott kegyelemért, így Brahmá szabadon engedte, s helyet keresett neki a világban: úgy rendelkezett, hogy Vasztué lehet minden új épületben bemutatott áldozati felajánlás, ezáltal csillapíthatja feneketlen étvágyát. Sőt, ha az új épület lakói, tulajdonosai nem végzik el az előírt áldozatokat, akkor ők maguk válhanak Vasztu étkévé.

A Vasztu-purusa négy helyen lakik:
1.      a földben
2.      a templomokban, palotákban, lakóházakban
3.      járművekben
4.      ágyakban, bútorokban

Ezért kell megfelelő imákkal és felajánlásokkal elégedetté tenni a Vasztu-purusát. Cserébe nem zaklatja a ház lakóit, hanem védelmet biztosít a szellemek, gonosz lelkek ellen, megvéd a természeti csapásoktól, a balszerencsétől.

A Vasztu-purusának három alkalommal illő felajánlást végezni:
1.      az alapkő letételénél
2.      a főbejárat ajtókeretének beállításánál
3.      a beköltözéskor

Ahogy említettem, amikor a félistenek lefogták a Vasztu-purusát, negyvenöten vették körbe és szorították a földre arccal lefelé. A legfontosabb félistenek a nyolc égtáj felé helyezkedtek el. Ennek megfelelően a különböző irányokban, a nyolc égtáj szerint más-más félistenek, illetve energiák uralkodnak, ezért mindegyik más célra kedvező. Gauranga das a következő sorrendben ismerteti ezeket:


Kép: Ház vasztu tervek alapján. Koshla Associates Archiecture.

1. Keleti irány: a Vasztu-purusa jobb válla, uralkodó félistene Indra, a félistenek királya. A legfontosabb irány, hiszen itt kel fel a Nap. Igen kedvező irány, jólét, vagyon kapcsolódik hozzá.
2. Nyugati irányura Varuna, a vizek és az eső félistene. Ez az irány kedvező minden vízzel kapcsolatos dolog számára. Ez a Vasztu-purusa bal lába, azonban figyelmet érdemes, mivel ebből az irányból léphet be a házba mindenféle bűnös tett, betegség, akadály is.
3. Északi irány a Vasztu-purusa bal válla. Erről jöhet a gazdagság, a vagyon, a boldogság, hiszen az uralkodó istensége Kuvéra, a félistenek kincstárnoka.
4. Déli iránya Vasztu-purusa jobb lába, semmilyen kedvező tevékenység számára nem alkalmas, mert uralkodója Jamarádzsa, a holtak lelkeinek ura.
5. Délkeleti iránya Vasztu-purusa jobb térde és könyöke. Agni, a tűz istensége uralja ezért kedvező konyha kialakítására, tűzceremóniák bemutatására.
6. Délnyugati irány: a Vasztu-purusa végbele és nemi szervei. Pútaná démon uralja (mások szerint az ősök), semminek sem kedvez ez az irány. Nem szabad kutakat, emésztőt, WC-t, fürdőt építeni ide.
7. Északnyugati irány: a Vasztu-purusa bal térde és könyöke. Váju, a szél istene uralja. Nem ültethetünk magas fákat, nem emelhetünk magas építményeket ebbe az irányba, mert elzárná a levegő útját.
8. Északkeleti irány: a Vasztu-purusa feje. Az Úr Visnu (mások szerint Siva) uralja, ezért nem szabad WC-t, fürdőszobát építeni ide. Házi szentélynek felel meg leginkább.

Noha nem irány, de a legkedvezőbb és legfontosabb a terület közepe, a Brahmaszthán: itt lakik Brahmá, ez a Vasztu-purusa köldöke. Itt található az épület vagy a telek gravitációs központja. Nem kedvező ezt sem beépíteni.

Következő cikkben olvashatnak arról is, hogyan uralják az elemek a Vasztu-purusát.

Szerző: Gáborné Váradi Zsuzsanna
 
Felhasznált irodalom:
Gauranga das: Vasztu. Az otthonteremtés időtlen tudománya. Lál Kiadó, 2000.

Kép:
chictip.com - Koshla Associates Archiecture
en.wikipedia.org - Ladkhan Siva templom


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A fővárosban tartotta éves közgyűlését az Európai Vallási Vezetők Tanácsa. A rendezvényen a vallások közötti együttműködés állt a fókuszban, ami különös jelentőséggel bír a jelenlegi európai helyzetben.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Május 5-én, a Yogafesten adták át a díjat Zoltai Miklósnak.
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
Egyszerű ászanákkal kezdőknek és újrakezdőknek
Téma: Jógainterjúk
írta: Jakab Krisztina
Téma: Táplálkozás
Milyen összefüggés van a táplálkozás és az érzelmeink között? Kornhoffer Tünde jógaterapeuta cikksorozata az emésztésről. Lássuk először az elméletet...
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...