5 póz a kreativitásért
Téma: Gyakorlás
L. Pasternak: Az alkotás kínja

Azt hiszem ez már sokunkkal megtörtént: nincs semmi akadályozó tényező, hogy végre valamit alkossunk; megírjunk egy levelet, egy házidolgozatot, fessünk egy képet, kitaláljunk egy projektet vagy megoldjunk egy problémát. Azonban hiába a tökéletes környezet, ha mi csak ülünk és a kreatív gondolatok messze elkerülnek.

Ihletszerzésre különféle módszerek léteznek. Van, akinek a természet szépsége segít, valaki kutyát sétáltat vagy még ötször kitakarít, kávét iszik, beszélget a barátaival az ihlet reményében. Bármilyen módszert is alkalmazol, mostantól a jógát, azaz néhány ászanát is kreativitást serkentő eszközeid közé emelheted.

Jöjjön öt ászana, amelyek kiválóan segíthetnek a megrekedt kreatív energiák áramoltatásában:


Egyszerű galambpóz

egyszerű galambpóz

Végezd a galambpóz előrehajló változatát! Ez az ászana nagyszerűen oldja a csípőben és medencében elraktározódott, ötlettelenség vagy egykedvűség formájában manifesztálódó érzelmi blokkokat. Ezzel egyidejűleg intenzíven stimulálja a kreativitásért felelős második csakra területét és az alhasi szerveket. (A nemi csakra mentális funkcióiról és betegségeiről itt olvashatsz bővebben.) Kivitelezése: Négykézláb állásban hozzuk előre a jobb lábat a kezek közé, a bal láb hátranyújtva pihen. A jobb sarok a bal csípőt érinti. Kilégzéssel a kéz segítségével ráfekszünk a behajlított jobb lábra, szerencsés esetben a homlok a talajt érinti. Maradjunk így olyan hosszan, ameddig csak szükségét érezzük, aztán ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra is.


Saspóz

                   

Ez az állógyakorlat a galambpózhoz hasonlóan hat a csípő és medence területére. Emellett megmozgatja a vállakat is, így a nagyon jól oldja a nyaknál és a vállakban felgyülemlett feszültséget, ami az önkifejezés akadálya is lehet. A saspóz helyes felvételéről és ellenjavallatairól itt olvashatsz bővebben.


Fejenállás

           
A fordított testhelyzetű ászanák közül a sírsászana (fejenállás) válhat a javunkra. Fejen állva a világot teljesen más szemszögből látjuk. Ez a póz az alkotáshoz alapvetően szükséges új nézőpont, szemléletváltozás kialakítását segíti. Helyes felvételéről és ellenjavallatairól itt olvashatsz bővebben.


Nyúlpóz
vagy babapóz

         

Az ötleteket nem lehet kierőszakolni. Néha a friss gondolatok felbukkanásához elengendő egy kis pihenés, egy kis lazítás. Válasszuk a pihenőpózok közül az alhasi területet masszírozó sasánkászanát (nyúlpóz). Ebben garantáltan nem alszunk el. :)


Meditáció ülő ászanábanNéhány perc meditálás segít saját problémánktól, ötlettelenségünktől eltávolodni. Fontos, hogy egy számunkra kellemes ülőpozíciót: szukhászanát (könnyű ülés), sziddhászanát (tökéletes ülés), padmászanát (lótuszülés) vagy ezek variációit vegyük fel, így meditációnk zavartalan lehet. Nagyon merev csípővel rendelkezők széken egyenes tartásban meditáljanak. Kombináljuk ezt a változást hozó, a második csakrát serkentő, szellemi frissességet ígérő usasz kéztartással. Ujjainkat fűzzük egymásba, s a felül lévő hülvelykujjal finoman nyomjuk az alatta lévőt. Nőknek a bal, férfiaknak a jobb hüvelykujj legyen felül.

Szerző: DÉva
 


A cikk alapjául szolgáló írás: Five poses to boost creativity (2013).
Képek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Writer
www.athletico.com
http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AGaru%E1%B8%8D%C4%81sana_-_Eagle_Pose_2_in_side_view.jpg;
http://en.wikipedia.org/wiki/Sirsasana;
www.flickr.com/photos/reneeanddolan/501522925/ fotós: dolanh; jogok: CC korlátozott;
www.kusadasiyoga.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
3 módszer + 1 gyakorlat, ami segítséget nyújt a mindennapokban
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Gyakorlás
Yoga-sūtra I.12. magyarázat 4. Meddig kell követni a “gyakorlás” és a “lemondás” elvét?
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
a résztvevőkről. Keresd magad és barátaid!
Téma: Érdekességek
2014. május 4.vasárnap 10:00-17:00
Téma: Ászana sorozatok
A Csandranamaszkára második változata.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...