Óda a gyömbérhez
Téma: Táplálkozás

Az egyik méltatlanul elhanyagolt gyógynövény a kedvenceim közül, amit most már Magyarországon is széles körben lehet kapni, a gyömbér (Zingiber officinalis). Természetesen nem a Kotányi-féle gyömbérporra gondolok, hanem a friss gyömbérgyökérre. Igaz, hogy itthon nem őshonos, szóval az 50 kilométeres diétába nem igazán fér bele. Ez egyébként egy új irányzat, amelynek követői azt vallják, hogy csak helyben termesztett élelmiszereket szabad fogyasztani. Ennek valóban van némi globalizáció-ellenes hatása, illetve a helyi zöldségek, gyümölcsök esélyesebbek arra, hogy több tápanyagot tartalmazzanak, mint a zölden leszedett banán és ananász. Abban viszont nem hiszek, hogy a szervezetünk csak a születési helyének megfelelő éghajlaton termett növényeket képes maradéktalanul megemészteni. Mellesleg a gyömbér Magyarországon is megterem üvegházban, csak nem foglalkoznak vele.

Nos, lássunk először néhány receptet! A gyömbér remek étvágygerjesztő, fokozza az emésztési tüzet, oldja a nyálkát a gyomorban, és méregtelenít is. Éppen ezért kezdhetjük a napot azzal, hogy gyümölcsökből álló reggelink mellé vágunk néhány pálcika friss, lédús gyömbért, és elrágcsálunk 10-15 szem éjszakára beáztatott csicseriborsót. Nyers, vegán és tápláló reggeli. A nyersvegánoknak egyébként kifejezetten ajánlott a friss gyömbérgyökér fogyasztása a rostos ételek megemésztésének elősegítésére. Minden más étkezésnél is előételként vagy kísérőként fogyaszthatók a gyömbérdarabkák. 

A gyökér barna, bőrszerű héját le szoktam hámozni, mint a krumpliét, és a belső sárgásfehér gyökértörzset használom fel. A főtt ételekhez, levesekhez és zöldségételekhez is kiváló fűszer. Az indiai konyhában úgy szoktak fűszerezni, hogy ghíben vagy olajban enyhén megpirítják a fűszereket, ez kihozza az aromás vegyületeket, amik elősegítik az emésztést. Odaégetni persze nem szabad. Elsőnek a gyömbért szoktam beledobni az olajba, miután lereszeltem az apró lukú sajtreszelőn. Amikor kicsit odakapott az edény aljához, akkor jön rá a többi fűszer. Zöld erős paprikát is szoktam használni, de pl. száraz csilit sohase. A zöldpaprika is általában irritálja a váta és a pitta dósát, ellenben a gyömbér mindhárom testalkatnak megfelel, és jobban nyálkátlanít, mint a bors vagy a cayenne. 

A legjobb fogás azonban a gyömbértea. Téli időszakban folyamatosan ezt kortyolgatom. Sokkal jobban hat a forralt bornál. Forraljuk fel a vizet, majd reszeljük bele a friss gyömbért, a rostos részeket kivéve. Forraljuk még 5-10 percig, utána zárjuk le. Önmagában is nagyon jó, de lehet édesíteni nádcukorral, mézzel, vagy még citromot is tehetünk hozzá. Esetleg más gyógynövényekkel vagy teákkal is lehet keverni, Én például beleteszek egy-két filter koffeinmentes Earl Grey teát, és rendkívül kellemes italt kapok. Indiában a jógi-teákba más melegítő fűszereket is szoktak rakni, például fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, esetleg édesköményt, sáfrányt. persze Indiában fele adag tejet tesznek a vízhez, ami nekem nem a kedvencem. Ez egy angol szokás, de már teljesen átvették az indiaiak is. Amúgy a tejhez adva is remek fűszer a gyömbér, segíti a tej megemésztését azoknak, akik laktóz- vagy tejfehérje-érzékenyek. 

Egyesek szerint nem csak a testet tisztítja, hanem a megvilágosodáshoz is közelebb visz, de az biztos, hogy remek módon felszítja a tüzet, így erőtlenség, megfázás, immungyengeség esetén is hatásos, sőt, utazási betegség vagy hányinger esetén is alkalmazható, bár ott kényelmesebb a gyömbér-kapszula, mint a friss gyömbérdarabok. Nosza, aki még nem kóstolta, próbálja ki, aki meg már evett, az illessze be gyakrabban az étrendjébe, főleg a téli hónapokban!
                         gyömbér_jogapont.hu
A mellékelt kép tanulsága szerint külsőleg is alkalmazható például bemelegítőkrémbe, bár nem tudom, hogy itthon kapható-e ilyen készítmény. Talán kevésbé csípi a bőrt, mint a paprika-tartalmú krémek. Én legutoljára a lóbalzsamot próbáltam ki, ami viszont tényleg olyan, mint a lórúgás, és legalább fél óráig izzanak a csontjaid is utána, ha bekened magad.  Izomkencék közül jelenleg nálam a Thai olaj vezeti a listát, az hamar beszívódik, nem csúszik a bőröd utána, viszont ha izzadt bőrre kened, az is marja egy kicsit.  

Írta: Gauranga dász

forrás:
http://www.hotashtanga.com
Kép: pixabay.com 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
Nem csak finom, de számos gyógyhatással is rendelkezik.
Téma: Táplálkozás
Sokszor hallom a teremben, hogy "Én azért járok edzeni, mert imádok enni, és így többet ehetek." Nos, ez bizonyos szinten talán igaz, mert egy kiadós edzéssel akár 1000 kilowattóra energiát is felhasználun
Téma: Táplálkozás
Egyéb cikkek

Téma: Kipróbáltuk
Élménybeszámoló Nrsimhadeva ünnepéről
Téma: Gyakorlás
Minisorozatunkban különböző jóga tradíciók napüdvözlet sorozatait vesszük sorra.
Téma: Filozófia
Fellegvári Orsolya szakdolgozatában a gaudíja-vaisnavizmus,Patandzsali jógafilozófiája és a théraváda buddhizmus istenképét veszi sorra.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy