Ha van legalább két órád: egy teljes szervezetre kiható sorozat
Téma: Ászana sorozatok

Gyakorló jógásokban felmerülhet az igény arra, hogy egy mindent átfogó és hosszabb gyakorlást végezzenek az otthoni szádhanájuk során, hogy kiegyensúlyozzák a szervezetük működését. Egy ilyen alaposabb jógázás alkalmával hasznos, ha ismerik a jóga különböző elemeit, azok kapcsolatait és élettani hatásait, a test minden szintű (anyagi, energetikai, mentális) felépítését, valamint a jóga gyakorlatsorok összeállításának elveit, hogy mindezt szisztematikusan alkalmazzák. Mindazok számára, akik esetleg még nem jártasak mindezen területben, számukra segítséget nyújthat az alábbi cikkben ajánlott gyakorlatsor, illetve annak összeállításának módja.

Annak érdekében, hogy a szervezet működésének egyensúlya bekövetkezhessen, a gyakorlatsorban meghatározott módon követik egymást a gyakorlatok. A jógázás mentális ráhangolódással, felkészítő légzőgyakorlattal és egy alaposabb bemelegítéssel kezdődik, majd ezt követik az álló, a térdelő, a hasat erősítő, a hason fekvő homorító, a kéztámaszos, az ülő és a válltámaszos fordított testhelyzetek.

Az ászana-blokkok egymást követve megerősítik a lábat, a hasat, a hátat, a karokat, majd az ülő gyakorlatok ellazítják ezeket a területeket. A gyakorlatsor a gyökér-csakrától a korona-csakráig minden fő energiaközpontot harmonizál. A testhelyzetek a belső szerveket is átmasszírozzák, így az egyes szervrendszerek működése javul. Módszertanilag az egyes ászana-szekvenciák felkészítik a gyakorlót a következő egység végzésére, s közben fejlesztik a tudatosságot is. Az álló helyzetű ászanák hatásait az ülő helyzetűek kompenzálják, a has erősítőket a hason fekvő homorítók, a homorítókat az ülő előrehajlók, a kéztámaszosokat azok az ülők, melyekben nyújtózik a kar, a teljes sornak pedig a válltámaszos fordított testhelyzetek a levezetői. (A fordított testhelyzeteknek természetesen szintén vannak saját kompenzáló ászanái.) A nádikban történő energiaáramlást a pránájáma gyakorlatok támogatják. A lelki hatás kiteljesítése érdekében a sor relaxációval és mantra-meditációval zárul.

Ajánlott teljes gyakorlatsor:

1. Mentális ráhangolódás:

  • ülve végezve: a külvilág, a testi-mentális feszültségek és a zavaró érzések-gondolatok elengedése
  • légzés- és testérzet figyelés
  • testi-mentális-energetikai felkészülés a jógára
  • teljes jógalégzés végzése

2. Mantra-meditáció

  • általunk választott mantrával (vagy ha egy meghatározott tradícióban jógázunk, akkor az ahhoz a rendszerhez tartozó guruk felé történő tiszteletadó mantrák zengetése)

3. Fizikális ráhangolódás

térdelők:
hasizom erősítők:
hason fekvő homorítók:
kéztámaszosok:

 ülők:

válltámaszos fordított testhelyzetek és kompenzálásaik:

háton fekvő levezetések:

5. Kompenzálás

A teljes testet átmozgató gyakorlatsornál ez azt jelenti, hogy minden irányba dolgozunk. A fenti sorban ez úgy jelenik meg, hogy az oldalra döntéseket és csavarásokat mindkét oldalra elvégezzük, az álló ászanákat lenyújtjuk az ülőkkel, a hasizom gyakorlatokat nyújtjuk a homorítókkal, a hason fekvő homorítókat kompenzáljuk az ülő előre döntőkkel.

6. Levezetés

A teljes testet átmozgató gyakorlatsornál ez a válltámaszos fordított testhelyzeteket, valamint a háton fekvő kompenzáló/levezető ászanákat jelentheti.


7. Pránájáma

Az energiaáramlások kiegyensúlyozása a cél, erre a legalkalmasabb a nádí-sódhana pránájáma.

8. Relaxáció

  • kezdőknek lehet vezetett relaxációt használni,
  • haladóknak lehet befelé irányulót, saját ütemben.

9. Mantra-meditáció

  • leghatékonyabb a haré-krisna mahá-mantra vibrálása.

Természetesen a fent felsorolt összes gyakorlatot nem szükséges beletenni egy sorba; a helyet, az időt és a körülményeket figyelembe véve az egyes blokkból kihagyhatóak ászanák.

Mindenkinek kellemes gyakorlást kívánok!


Medvegy Gergely
– BHF vezető jógaoktató

Az ászanákat az ászanakeresőbe másolva a Tudástárunkban megtalálhatod!

Amennyibe a gyakorlatban is szeretnéd kipróbálni a fent említett sort, akkor ajánlom figyelmedbe a teljes testet átmozgató jóga workshopot, amelyről IDE kattintva találsz információt, illetve jelentkezési lehetőséget.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Ászana sorozatok
A jóga ősi gyakorlatait napjainkban terápiás célokra is alkalmazzák. Cikksorozatunkkal azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, aki a reflux tüneteivel küzdenek.
Téma: Ászana sorozatok
Üzletembereknek, nyaralóknak, úton lévőknek... Gauranga Das cikke
Téma: Ászana sorozatok
A Csandranamaszkára második változata.
Egyéb cikkek

Téma: Relaxáció/Meditáció
Jóga nidrá a gyakorlatban. Cikksorozat Strasszer Annamária vaisnava jógamester szakdolgozata alapján.
Téma: Relaxáció/Meditáció
Gubán Dorka, astanga jógaoktató cikksorozata a mantrák varázslatos világába kalauzolja olvasóit. A 2. rész témája: a mantrák jelentése.
Téma: Relaxáció/Meditáció
- avagy hogyan meditálj bárhol és bármikor
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...