Fejfájás csillapítása jógával
Téma: Életmód

Környezetemben egyre több embertől hallom, hogy szörnyű fejfájással küzdenek az életükben jelenlévő magas negatív stresszfaktor miatt. Számos fejfájás létezik, és számos terápia is ezek enyhítésére, kezelésére; de a leggyakoribb az, amit a feszültség okoz.
 
Ha állandó vagy rendszeres fejfájással küzdesz, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy orvost, hogy kiderítse annak okát. Viszont ha a feszültség okozta fejfájástól szenvedsz, akkor a jóga ászanái és légzőgyakorlatai megoldást jelenthetnek a panaszok megszüntetésében.

A jógagyakorlás oldja a feszültséget mind a testben mind a lélekben, helyreállítja a vérkeringést, és nem utolsósorban boldogsághormonokat szabadít fel. Az alább összegyűjtött ászanák javítják az agy vérellátottságát, nyugtatják az idegrendszert, az elmét, és élénkítik a vér áramlását a testben. Mindezek együttes hatása oldja a feszültségek, s vele a fájdalmat is.

Megelőzésnek ajánlom Könnyű gyakorlatok a stressz ellen című cikkemben írtakat, viszont ha már fáj a fejed, akkor minél előbb kezdd el az alábbi gyakorlatsort:
 
Ászanák:
 
1.      Páda-hasztászana
2.      Praszárita-pádóttanászana
3.      Adhó-mukha-svanászana
4.      Uttána-sisószana
      
5.      Sasánkászana (holdpóz, babapóz)
6.      Ardha-sírsászana (Delfinpóz)
7.      Szálamba-szarvangászana  (alátámasztásos gyertyaállás)
8.      Kandarászana (kis jógahíd)
9.      Matszjászana (halállás) kompenzáló gyakorlatként
10.    Savászana (hullapóz)
 

Pránájámák

A megelőző technikák gyakorlatai közül e három:

"HA-légzés"

Orron keresztül mély belégzés, miközben a vállakat felhúzzuk a fülekhez. Kilégzésre leejtjük a vállakat, és megkönnyebbülő sóhajjal ejtjük ki a HA szócskát.

Nádi-sódana

Ez a légzőgyakorlat sok más jótékony hatása mellet az egyik legkiválóbb stresszoldó hatású légzés.

"Naplégzés"

Helyezkedjünk el egy számunkra kényelmes keresztezett ülésben, és kilégzésre vegyük fel a namaszkárászana kéztartását. Majd belégzésre emeljük a karokat magastartásba úgy, hogy a tenyerek összesimulva maradnak. Tágul a mellkas, tüdő megtelik levegővel. Kilégzésre távolítsuk el a tenyereket egymástól , fordítsuk kifelé, és eresszük le oldalt a törzsünk mellé a talajra. Visszafelé haladva: belégzésre hozzuk magastartásba a karokat, és érintsük össze a tenyereket a fejünk fölött, kilégzésre pedig vigyük le az összetett tenyereket a mellkasunk elé imapózba. Ez egy teljes kör.
 
Stressz és fejfájásmentes napokat, kellemes jógázást mindenkinek!

Összeállította: Vidák Vénusz


Kép:
első kép - shutterstock.com
másoik kép - szerző szívességéből


 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása.
Téma: Életmód
Március 12-én kitárta kapuit a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) új jógastúdiója, ahol a gyakorlók nemcsak testi szinten részesülhetnek a legősibb önfejlesztő rendszer áldásos hatásaiból.
Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása a nyers vegánságról.
Egyéb cikkek

Téma: Kipróbáltuk
írta: Nádas Judit
Téma: Ászana sorozatok
írta: Kapisinszky Judit
Téma: Filozófia
Yoga-sūtra I.15. magyarázat 3. A lemondás (vairāgya) hiányának eredményei
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...