Soha ne ülj fitlabdára!
Téma: Életmód

Jól olvastad - soha ne ülj fitlabdára! Mindjárt meg is magyarázom, hogy miért. Kétségtelen, hogy a fitlabda egy remek sporteszköz. Nagyon jól lehet használni hátrahajlításokhoz, vállnyitásra, core-erősítő gyakorlatokhoz, instabilitás-tréninghez, rehabilitációhoz, és egyéb dolgokhoz. De soha ne ülj rá! Valamilyen oknál fogva elterjedt az a nézet, hogy ha egy irodai dolgozó vagy ülőmunkát végző ember szék helyett fitlabdán  ül napi nyolc órán keresztül, az mennyire egészséges. Elméletben igaz az, hogy ha a törzs nincs megtámasztva hátulról, akkor talán jobb lesz a tartásunk, és a gerinc tartóizmaival is kénytelenek vagyunk egész nap jobban dolgozni. 

Én azonban elvégeztem egy kísérletet. Az otthoni íróasztalom előtt egy összecsukható faszék állt, és Lola (Gauranga dász kislánya - a szerk.) pár hónapos korában állandóan feldöntötte. Ezért a balesetveszély elkerülése érdekében úgy döntöttünk, hogy eltesszük a széket és egy fitlabdán fogok ülni helyette, amit régebben Orsi a munkahelyén is használt. Néhány hónapnyi fitlabdán ülés után a következőket vettem észre: Ha 3-4 órát ültem egyfolytában rajta, akkor a lábaim elkezdtek bedagadni, olyan ödémásak lettek, mintha egy nyolcórás repülőutat kellett volna végigszenvednem. A prosztatám is némileg bedagadt, és éjszaka gyakran kellett kellett felkelni vizelni. Persze sokáig nem fedeztem fel összefüggést a fitlabda és ezen tünetek között, de utána úgy döntöttem, hogy kipróbálom a széken ülést a változatosság kedvéért. 

Azon nyomban megszűnt a lábdagadás és a prosztatám is rendbejött. Persze ez nem tudományos erejű bizonyíték, de ha belegondolunk, a labda középen felfelé erőteljes nyomást gyakorol, ami pont a prosztatát éri, valamint a láb ereit és nyirokereit is jól el tudja szorítani. A széken ellenben az ülőcsontokon támaszkodsz (nem véletlenül vannak ott), és az izmaidra kevesebb felületen esik nyomás. Mivel sokat biciklizem, azon is SMP anatómiai nyereg van, amely a gáttájékon teljesen üreges, a testsúly csak az ülőcsonton és a combcsonton támaszkodik, és ezért nem nyomja a prosztatát, a végbelet és a nemi szervek körüli fontos ereket és idegeket. A fitlabda viszont igen. 

Nem tudom, hogy a nőknek hogyan jön be, de Orsi is panaszkodott lábdagadásra, amikor használta az irodában, illetve gyanítom, hogy az erőteljes fölfelé irányuló nyomás, amit a labda kifejt, nem tesz jót sem az aranyérnek, vagy az esetleges megsüllyedt hüvely, előreesett méh esetén sem hiszem, hogy kedvező dolog fitlabdán ücsörögni. Szóval használjuk a fitlabdát arra, amire való: edzésre! Azt azért hozzátenném, hogy a fitlabdán vagy bosu-labdán (ami tulajdonképpen egy félbevágott fitlabda) állva végzett súlyzós feladatokat értelmetlennek tartom, vagyis a címhez tegyük hozzá ezt is: SOHA NE GUGGOLJ FITLABDÁN!

Viszont akkor felmerülhet a kérdés, hogy min is érdemes ülni, ha már valakinek az a sorsa, hogy ülőmunkára van kárhoztatva. Nos, a keleti emberek dominánsan a földön ülnek, ami persze a combok kifordulásával jár, ezért jó nyitott a csípőjük is. Ezt felnőttkorban, beszűkült csípővel esetleg mér nehéz lehet megszokni, és sok irodában nem is díjaznák a földön ücsörgést. De figyeljük meg, hogy mi történik a földön ülésnél? kemény felületen ülünk, a gát és a nemi szervek gyakorlatilag le sem érnek a földre. A combok kifordulnak, így a lágyék és belső comb tájékára sem esik nyomó hatás. Az alátámasztás kemény, így a csontos pontokon tudunk ülni, a többi pedig ellazulhat. A hátunk sincs megtámaszva, így a gerincfeszítő izmok kénytelenek biztosítani az egyenes tartást. 

Ha tehát széken ülünk, akkor is erre törekedjünk: viszonylag kemény felület, háttámla nélkül. Az irodai főnöki fotelek és besüppedős, karfás, párnázott székek nem igazán szolgálják az egészségünket. Inkább vállaljuk be a spártai keménységű ülőfelületet és a karót nyelt ülésmódszert, és egyláltalában, amikor tehetjük,  álljunk fel, sétálgassunk, gugogljunk egy párat vagy vegyünk fel néhány jógapózt! Az ember mozgásra született, ezért minél kevesebb időt töltünk ülve az életünkből, annál tovább meg tudjuk őrizni az egészségünket.

Feljegyezte: Gauranga dász


Kép: hotashtanga.comdetusalud.com
forrás: hotasthanga.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása.
Téma: Életmód
Március 12-én kitárta kapuit a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) új jógastúdiója, ahol a gyakorlók nemcsak testi szinten részesülhetnek a legősibb önfejlesztő rendszer áldásos hatásaiból.
Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása a nyers vegánságról.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Haich Erzsébet találkozása
Téma: Jógainterjúk
A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola női jógaoktatóival beszélgettünk.


Téma: Filozófia
Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) cikksorozata.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...