Orrunkon át lélegezzünk!
Téma: Érdekességek

A légzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a levegőt lehetőleg mindig az orron át szívjuk a tüdőbe. Számos okunk van arra, hogy ezt a szabályt kövessük.
 
Egyrészt orrunk a belélegzett levegőt felmelegíti és párásítja, így az orron keresztüli légzéssel elkerülhető a garat és a légcső hurutos megbetegedése. Hihetetlen, de az orr üregének kiképzése, a nyálkahártyája és a nyálkahártyát borító csillószőrök olyan óriási felszínt biztosítanak, hogy 0,1 másodperc töredéke alatt felmelegíti, párásítja a bejutott levegőt. Fontos tehát, hogy különösen hideg időben az orrunkon keresztül lélegezzünk.
 
Az orr tisztít és fertőtlenít is. Szaglószervünk belső felületének csillószőrei segítségével nemcsak remekül kiszűri a levegővel bejutott porszemcséket, hanem nyálkahártyája a beszippantott baktériumokat képes ártalmatlanná tenni.
 
Orrlégzésnél a mélyebben fekvő légutakban a negatív nyomásviszonyok miatt a tüdők jobban szellőződnek, a levegő oxigénje jobban szívódik fel; jobban megdolgoztatja a légzőizmokat és jobban segíti a vérkeringést, javítja a rekeszizom-mozgást. Ezzel szemben a szájon át történő légzés mindig felületesebb, kevesebb oxigén juttat a tüdőkbe, a vér oxigéntartalma 25—30%-kal csökkenthet az orrlégzéshez képest.
 
Természetesen vannak olyan helyzetek – például erőteljes mozgás közben, – amikor ezt nem tudjuk megtenni. Azonban a hétköznapi tevékenységeink során, illetve jógázáskor nincs olyan tényező a rossz szokáson kívül, ami a szájon keresztüli légzésre kényszerítene. Ez alól természetesen kivétel, ha meghűlés, megfázás vagy allergia miatt dugulnak el orrjárataink. Ilyenkor orrfújással, a járatok sós vizes tiszításával, esetleg tisztító jógalégzéssel segíthetünk magunkon.
 
Viszont ha nem tudunk az orrunkon keresztül lélegezni, akkor a szitkári és sítali légzőgyakorlatok kivételével (ezeket szájon át végezzük) pránájáma gyakorlatainkat tegyük félre. Ilyen állapotban gyakorlás többet árt, mint használ. Jusson eszünkbe a hatha jóga alapművének, a Hatha Jóga Pradípiká idevágó sorai: "A pránájáma helyes gyakorlása az összes betegséget eltünteti, de a nem megfelelő gyakorlás mindenféle betegség keletkeztet". Márpedig a fent említett két légzőgyakorlat kivételével valamennyi légzőgyakorlathoz orron keresztüli légzés szükségeltetik.
 
 Szerző: Diós Éva
 
 
Forrás:
Dely Károly: Jóga.Medicina Kiadó, Budapest, 1976.
Svaratma Muni: The yoga sastra Hatha yoga pradipika. (trans:Pancham Sinh) YogaVidya.com, Woodstock, 2002.
www.orrklinika.hu/orr-elettana-mukodese-legzes-szaglas.html

Kép:
pixabay.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_nose#/media/File:Nez_d%27homme.jpg


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Nyári programajánló
Téma: Érdekességek
A világsajtó számolt be róla, hogy a világ legidősebb asszonya a 128 éves Koku Isztambulova, aki egy csecsenföldi faluban él. A nénivel interjút is készítettek, aki arról számolt be, hogy egyetlen boldog napja sem volt egész életében.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Jógainterjúk
Beszélgetés Bocskor Bíborkával jógáról, életmódról, életről
Téma: Jógainterjúk
írta: Bálint János
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy