Zsúfoltnak találod a jógaórákat?
Téma: Érdekességek
MOD/AFP/Getty Images

Mi lenne, ha Baja teljes lakosságával (ami 2014. január 1-én 35990 fő volt, remélem nem csökkent) jógáznál együtt egy jógaórán?

Túlszárnyalnál egy indiai jógás világrekordot!
 
Az, hogy az indiaiak különösen szeretnek jógával kapcsolatos világrekordokat felállítani ebből a cikkünkből már kiderülhetett. Legújabb világrekordjuk az első jóga világnaphoz kötődik, s a résztvevők számával vette át a vezetést a klasszikus, egy helyszínes jógaóra kategóriában. A tíz évvel korábbi csúcstartó, a szintén indiai, Vivekanand Kendra Intézmény 29973 hallgató részvételével rendezett jógaórája volt.

A rekord szerint  jelenleg a valaha is szervezett legnagyobb létszámú jógaóra a 2015. június 21-i, India fővárosában 35985 fő részvételével megszervezett 35 perc volt.  Az eseményt India hagyományos gyógyászatért és a jógáért (!!!) felelős minisztériuma bonyolította le, hogy emlékezetes módon megünnepelje a világ első jóganapját. Ehhez New-Delhi egyik fő sugárútjának, a Rajpathnak egy 1,4 kilométeres szakaszát különítették el, s 32 kivevítő segítségével követték a résztvevők a főszínpad négy oktatójának mozdulatait.

A tömeg alapját a különféle jógastúdiók közel 15.000 rendszeres gyakorlója alkotta. A jógázásban részt vett még körülbelül ötezer iskolás gyermek is, illetve néhány ezres létszámmal a különféle állami közigazgatási intézmények dolgozói, valamint az indiai és nemzetközi diplomácia képviselői. Erősítésként hasonló számban – kivételesen most a jógaszőnyegen – jelen volt a hadsereg és a rendőrség is, köztük 1200 rendőrnő. Annak érdekében, hogy flottul menjen minden a  jelentkezőkkel (és kivezénylendőkkel) már két hónappal korábban megosztották a jógaóra ászanasorát és légzőgyakorlatait. A rekordot jegyző Guiness Rekordok Könyve is nagy apparátussal, több, mint ezer ember segítségével hitelesített. Természetesen ászanázott a jógát a politika világába bevezető, s magát az eseményt megnyitó miniszterelnök, Narendra Modi (róla és a világnapról itt és itt olvashatnak többet) is.

Mivel az eseményen 84 ország polgára mozgatta meg magát, így nemcsak a legnagyobb, hanem a legnemzetközibb egyhelyszínes jógaóra is volt.

joga világnap india


Diós Éva

Forrás:
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-yoga-class
Képek:
reklámkép - Vinod Singh—Anadolu Agency/Getty Images
Saurabh Das—AP


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A fővárosban tartotta éves közgyűlését az Európai Vallási Vezetők Tanácsa. A rendezvényen a vallások közötti együttműködés állt a fókuszban, ami különös jelentőséggel bír a jelenlegi európai helyzetben.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Május 5-én, a Yogafesten adták át a díjat Zoltai Miklósnak.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Kornhoffer Tünde, jógaterapeuta és női-jóga oktató írása
Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Kapisinszky Judit nyerte el a JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjat.
Téma: Jógainterjúk
Egy hétköznapi lány önvallomása
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...