Tudatos táplálkozás Napfényes módra 2.
Téma: Érdekességek
2015. augusztus 29-én Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem séfje „Vegán táplálkozás a gyakorlatban” címmel tartott előadást a Vegetáriánus Fesztiválon. Az írás alapját a rendezvényen elhangzott prezentációja képezi, amit a Napfényes Étterem és Cukrászda honlapján található, és egyéb, interneten fellelhető információk, érdekességek egészítenek ki. 

Az alapanyagok mellett – erről írtunk cikkünk 1. részében – az életmódváltás mikéntjével is érdemes külön foglalkozni. Hol vásároljunk? Hol bukkanhatunk jó kis receptekre? Milyen sorrendben hagyjuk el az egyes „tiltott” élelmiszereket? Kell-e valamilyen speciális konyhai eszközt beszerezni? Mikre érdemes odafigyelni? Az előadó ez irányú tapasztalatait is megosztotta a Fesztivál közönségével. 
 
 
Hol vásároljunk?
 
Ma már több olyan nagykereskedés is létezik a kisebb bioboltok mellett, ahol a friss zöldségeken és gyümölcsökön kívül gyakorlatilag mindent – hagyományos élelmiszerüzletekben nem kapható alapanyagokat is – be tudunk szerezni. Az előadó a Herbaházat, a Bijó Boltokat és a budapesti Ázsia Boltot említette meg, mint legjobb beszerzési helyeket.
A vegán konyhára is igaz – mint általában –, hogy a szakácsnak csakis a legjobb minőségű alapanyagokból érdemes főznie. Legjobb, ha megbízható forrásból származó, lehetőleg bio minősítésű alapanyagokat használunk, ezt azonban nem mindenki engedheti meg magának. Ami fontos, hogy mindenképpen legyen vegán. Egyébként bionak számítanak a vidéki háztáji gazdaságokban, kertekben vegyszerek nélkül termesztett alapanyagok is. Ha családi házban laksz, érdemes zöldségeskertet kialakítani és gyümölcsfákat ültetni. Így biztos lehetsz benne, hogy bio élelmiszerből főzöl. Kétes eredetű élelmiszereket semmiképpen sem ajánlott használni! Az egészséges életmód jegyében kerüljük az adalékanyagokat (színezékeket, tartósítószereket, egyéb hozzáadott anyagokat)!
 
 
„Mit főzzek ma magamnak”?
 
Receptekért fordulhatunk a világhálóhoz, de vásárolhatunk könyveket, részt vehetünk főzőtanfolyamokon, és ellátogathatunk vegán éttermekbe is, ahol akár a séfet is megintejúvolhatjuk, hátha... :) Egyébiránt egy kis fantáziával elkészíthetjük hagyományos-húsos ételeink vegán változatát is, így főzhetünk pörköltet szejtánból, cukkiniből és padlizsánból is. 
 
 
Egyek vagy ne egyek? –  Egy kis segítség az átálláshoz
 
Az előadó prezentációjában mindenekelőtt a fokozatosság elvének betartására hívta fel a figyelmet.
Három lépésben javasolta elhagyni a „tiltott” élelmiszereket. Elsőként szokjunk le a húsról! Emellett a fehér lisztekről térjünk át a teljes őrlésűekre, a tönkölylisztre, de legalább biora cseréljük le azokat. Cukor helyett használjunk természetes édesítőszereket! Ami fontos, gondoljunk a család többi tagjára is, vagyis ne kényszerítsük őket étkezési szokásaik megváltoztatására, ha nem szeretnék!
Második lépésben hagyjuk el étrendünkből a tojást, majd harmadik lépésben a tejet, tejtermékeket is. Kovács Zoltán szerint ez utóbbiról a legnehezebb lemondani, melynek egyik fő oka, hogy a boltokban kapható félkész, késztermékek szinte mindegyike tartalmaz – a tojáspor mellett – például tejsavóport, joghurtot. Allergia esetén –  leggyakrabban tejcukorra és -fehérjére vagyunk érzékenyek –, ami különösen gyerekeknél gyakori probléma, egyszerűbb az átállás. Ilyenkor a szülők is úgy főznek, hogy az mindenki számára fogyasztható legyen. Az előadó megjegyezte, hogy még a sajtoknak is megvannak az alternatívái, sőt érdemes a pácolásukkal is kísérletezni.
Még egy fontos dolog, amire érdemes figyelni. Húzzunk éles határt, és ne vegyünk olyan élelmiszereket, amelyek nyomokban tartalmazzák a „tiltott” összetevőket! A Napfényes Étterem séfjének saját bevallása szerint, ez azért jelenthet némi kihívást a háziasszonyok számára.


Vegyek vagy ne vegyek? – Konyhai kütyük és masinák. Növényi tejek készítése
 
Elkészíthetjük-e vegán ételeinket hagyományos módon? Érdemes-e egyáltalán befektetni egy-egy speciális konyhai gépbe? Bár Kovács Zoltán szerint valójában minden megoldható hagyományos eszközökkel, két-három olyan dolog is létezik, amelyekbe egy vegánnak érdemes lehet befektetnie. A csíráztató edény, az aszalógép és a magtejgyártó gépek lehetnek konyhánk talán leghasznosabb darabjai.

Az egészséges életmód iránt fogékony vásárlók közül valószínűleg többen álltak már elhűlve a növényi tejeket árusító polcok előtt, és tették fel maguknak a kérdést: „mi kerül ezen ennyibe?”. A jó hír, hogy otthon is készíthetünk növényi tejeket a bolti ár töredékéért. És ehhez elegendő, ha mindössze egy hagyományos turmixgéppel rendelkezünk.
Azok számára, akik a gyakorlatban is szeretnének elmélyedni a növényi tejek készítésének rejtelmeiben, ajánlom az alábbi videót és egy vegán életmóddal foglalkozó blogot. Mandulatej készítése 

Vegetáriánusként, főleg vegánként, számos támadás érheti az embert a táplálkozása miatt. Így mindenképpen érdemes tisztában lenni a téma elméleti hátterével. (Írásunk a veganizmus gyakorlati oldalát igyekezett megragadni. Viszont számos kíváló könyv és interneten fellelhető anyag segíthet az eligazodásban.) 

Végül álljon itt Kovács Zoltán előadása végén elhangzott üzenete: "A táplálkozást a legegyszerűbb átállítani! Ha változást akarsz az életedben, kezd az étkezésnél!"

Bízom benne, hogy azok is, akik egyelőre még ódzkodnak a vegetarianizmus vagy a vegán szó hallatán, hasznos tippekkel gazdagodtak étrendjük megreformálásához. Ha csak újdonságra vágysz és szeretnéd egészségessé és változatossá tenni étkezésedet, mindenképp érdemes kipróbálni néhány a cikksorozatban szereplő konyhai praktikát, ötletet. 


Szerző: Hári Beáta

Képek forrása:
 http://all-free-download.comhttps://superflashcreative.wordpress.com
Videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=f_LZOSezIjQ


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A fővárosban tartotta éves közgyűlését az Európai Vallási Vezetők Tanácsa. A rendezvényen a vallások közötti együttműködés állt a fókuszban, ami különös jelentőséggel bír a jelenlegi európai helyzetben.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Május 5-én, a Yogafesten adták át a díjat Zoltai Miklósnak.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Bakaja Zoltán a jóga fogalmát definiálja a Bhagavad-gítá versei alapján. A 2. fejezet 53. verse a jóga és a szamádhi közé tesz egyenlőségjelet.
Téma: Ászana sorozatok
írta: Kapisinszky Judit
Téma: Életmód
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...