Könnyedén emésztek. Élvezem az étkeket-életet! 2. rész
Téma: Táplálkozás
A bevitt táplálék vizsgálata
 
Mi támogatja a könnyű emésztést? 
Általában nem szokott eszünkbe jutni, hogy autónkba a megfelelő üzemanyag helyett vizet öntsünk. Ezzel szemben nem sokat foglalkozunk azzal (legalábbis a betegség megjelenéséig), hogy valóban jó táplálék az, amit nap mint nap elfogyasztunk.
 
Nagyon nagy egyedi eltérések mutatkoznak abban, kinek mi a megfelelő táplálék. Jógikus megközelítésből az ún. ájurvédikus testtípus meghatározása, és az ennek megfelelő életmód támogatja legjobban az egészségünket. Ami jó lehet az egyik testtípusnak, az kifejezetten árthat a másiknak.
 
Mindnyájunknak fontos tisztában lenni a táplálkozás alapelveivel.
 
A teljes értékű táplálék tartalmaz:
  • rostot (amit a bélbaktériumok csipegetnek, ebből élnek);
  • olajat (kizárólag hidegen sajtolt olajat, napi min. 1 evőkanálnyi mennyiségben), hogy a rost jól tudjon csúszni;
  • kemény héjú magvacskákat, melyek mozgásra ösztönzik a belek simaizmait;
  • vizet, „karhossznyi” mennyiségben, amiben a rost megduzzad.
Ezeket az anyagokat minden étezésnél fontos bevinni. Például a vacsora lehet egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vajjal, savanyú káposztával vagy reszelt tormás céklával.
 
A táplálék mennyisége: Egy étkezésnél 2 maroknyi! (Igen, igen, kinek mekkora a marka…)
 
Az étkezés módja: Ahogyan eszel, azt az érzelmet veszed magadhoz. Futva vagy állva bekapni pár falatot a sietség, a gyorsaság (radzsasz) minőségét növeli. A stabilitás, a földelés növelését kizárólag ülve (földön ülve még inkább) tudjuk megadni, sietség nélkül, élvezve minden egyes falatot és ízt. A körülmények is fontosak. Az igényes táplálkozás alapja a szépen terített asztal, ami kellő mértékű energiával tölt fel bennünket.  
 
ENNED KELL A FOLYADÉKOT, INNOD KELL A TÁPLÁLÉKOT! Ezzel az emésztési problémák 50%-a orvosolható!
 
Jól kezdődik az emésztés, ha bizonyos ideig a szájban időzik az étel. A nyál emésztőenzimei (az amiláz enzim bontja le a szénhidrátot) gondoskodnak erről. Az összetett szénhidrátok legnagyobb része itt kerül felbontásra.
A szájban folyamatosan nedvességnek és enyhe édes íznek kell lennie! Édes íz esetén ugyanis folyamatos a kommunikáció a hasnyálmiriggyel és a májjal, mert fenntartódik a megfelelő PH érték.
 
Az étkezés attitűdje: Táplálás, a szó minden értelmében.
 
Az étkezés ideális időpontja: a has a tyúkokkal kel és tér nyugovóra. 18 óra után ne együnk, különösen kenyeret ne…
 
 
Gyors élet – gyors halál
 
Bekapcsolom a facebookot, és látom, hogy a barátnőm boldogan nyaral a családjával. Velük örülök. Következő kép: a párizsi merénylet áldozatai. Összeszorul a gyomrom. Egy tanítványom bejegyzéséből kiderül, hogy elhagyta a párja. Vele sírok. Aztán videó egy táncbemutatóról. Egyetlen perc alatt érzelmek hihetetlen hullámzását engedem be az elmémbe és a testembe is, amire a testem azonnal, a pillanat tört része alatt reagál.
 
Személyiségüknek megfelelően van, akinek nagyon erőteljesen reagál a teste, és van, akin átszalad minden tartalom, mert nincs késztetése arra, hogy a befogadott tartalmat megeméssze.
 
Megoldás:
A szellemi táplálék befogadásának komoly szűrése!
 
Az érzelmekkel való kapcsolatról fontos tudni, hogy az az érzelem, ami a leginkább zavaró, komoly energiákat köt le, mint minden elfojtás. Szvámi Véda szerint egyetlen érzelemmel való kapcsolódáshoz, megbarátkozáshoz EGY ÉVRE van szükség. Mi pedig arra várunk – eredménytelenül –, hogy néhány érzelmünket egy hétvégi elvonulás, tanfolyam stb. majd megoldja.
 
Válassz ki egy érzelmet, és EGY évig csak vizsgálgasd. Nézegesd, mikor bukkan elő, mire indít, és hogy a felbukkanásakor milyen szükségleted jelenik meg. Van még jópár évtizeded, és 30-50 érzelem feldolgozása egy emberi életre!
 
A fentiek nem jelentettek problémát abban a világban, amikor mindenre elég idő volt. Ideje van mindennek. Most az időt is sürgetjük. Például paradicsomot, salátát érlelünk mesterségesen, napfény nélkül, ahelyett, hogy idénygyümölcsöt és -zöldséget fogyasztanánk.
 
Kapcsolatainkban a kizárólagos jó érzéseket keressük, mintha nem volna azoknak időről időre része az az időszak is, amikor minden szétesik, mert új formákra van szükség. Változik és fejlődik a kapcsolat, kinövi a régi kereteket. Az újrarendeződést káosz előzi meg. Öregeink kivárták a kiforrást, mert egy életre köteleződtek el. Mindennek ideje van. Szakrális mintaként a természettel való kapcsolódás mindig itt van előttünk: mint a jó bornak az elkészítéséhez, ki kell várni, hogy eljöjjön az idő. Mintha az ember fölébe akarna kerekedni a szakrális rendnek.
 
Ez is oka az emészthetetlenül sok, feldolgozhatatlan tápláléknak, ami komoly nyomást gyakorol ránk.
 

A táplálék útja
 
A szájüregben a fogak aprítják fel az ételt. (Így a fogak jó állapota nélkülözhetetlen!). A rágás azonban lehet elégtelen is. A táplálékot 28-szor kell megrágni! Addig van íz a szájban, amíg rágunk, tehát az étkezés élvezete is ezen múlik.

Az összerágott étel a nyelőcsövön perisztaltikus, hullámszerű mozgással halad tovább, majd belép a gyomorba, ahol a fehérjék a gyomorsav – legerősebb sav – segítségével lebontásra kerülnek. Ha a gyomorszáj gyűrűje nem elég erős, akkor az izmon keresztül gyomorsav és a táplálék egy része visszakerül a nyelőcsőbe, ez a reflux. Égő nyelőcső, böfögés a tünete.
 
A következő állomás a vékonybelek körülbelül 4 méteres szakasza, ahol a nyomás és elengedés a legjellemzőbb minőség. Ez az a „kémiai laboratórium”, ahol a felszívódás és átalakítás zajlik. Itt a zsírban oldódó táplálékok bomlanak tovább és szívódnak fel. Elégtelen epekibocsátás esetén a zsírban oldódó vitamin nem tud felszívódni, illetve a vékonybél fala nem tud felszívni.
 
 
Cikksorozatunk következő részében a téma gyakorlati oldalába nyújtunk betekintést a jóga és az ájurvéda tudományának segítségével.      
 
A cikksorozat 1. rész itt érhető el.
 


Szerző: Kornhoffer Tünde jógaterapeuta
www.aranycsillag-joga.huKépek forrása: dreamstime.com, enlightenednourishment.com
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
Nem csak finom, de számos gyógyhatással is rendelkezik.
Téma: Táplálkozás
Sokszor hallom a teremben, hogy "Én azért járok edzeni, mert imádok enni, és így többet ehetek." Nos, ez bizonyos szinten talán igaz, mert egy kiadós edzéssel akár 1000 kilowattóra energiát is felhasználun
Téma: Táplálkozás
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
Yoga-sūtra I.14. magyarázat 3.
www.gaurakrisna.hu
Téma: Jógafajták
írta: Csörgits Kinga
Téma: Jógainterjúk
írta: Mudra-Nádas Linda
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy