Az ájurvédikus masszázs
Téma: Érdekességek
Jelen írás részlet Horváth Rita, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakos hallgatójának szakdolgozatából, aki munkájában az ájurvéda és a szépségápolás kapcsolatát elemzi. A következőkben az ájurvédikus masszázs jelentőségéről értekezik.

A masszázs jótékony hatásai mellett, az ájurvédikus masszázsnak számtalan kedvező hatása van:
 • vér- és nyirokkeringés fokozó,
 • emésztésjavító,
 • felgyorsítja a méreganyagok kiürülését a szervezetből,
 • erősíti az idegeket,
 • fejleszti az izmokat,
 • erősíti a csontokat,
 • látásjavító,
 • növeli az ellenálló képességet,
 • elűzi a fáradtságot,
 • hozzájárul a pihentető alváshoz,
 • feszesíti a bőrt,
 • lelassítja az öregedési folyamatokat,1
 • masszázzsal lehet nyugtatni és stimulálni is az idegeket, 
 • az elmét a tudatosság útja felé vezetheti.
Az érintés jótékony hatását számos kísérlet igazolja, amely által egészségesebben, környezetünkkel nagyobb összhangban és boldogságban élhetünk. A magzat első tapasztalata a masszázsról, amikor a méhizom összehúzódásakor elhagyja az anya méhét. A születés után folyamatos érintkezés van az anyuka és a kisbaba között, dajkálás, fürdetés, szoptatás formájában, amely biztonságot ad a csecsemőnek, és amely felkészíti őt a későbbi függetlenségére.2 Az ájurvéda elengedhetetlen része a masszázs, amelyben tradicionálisan az újszülött masszázs is jelentős szerepet kap.3
 
A masszázs többféle módon történhet: szárazon, gyógynövényes krémmel vagy olaj használatával.4 A száraz masszázs elsősorban a kapha típusú egyéneknek javasolt, amelyet nyersselyemből készült kesztyű segítségével ajánlott végezni. Hatására fokozódik az anyagcsere és a keringés, így elhízás ellen kiváló gyógymód.5 A váta alkattípus esetén az indiai pöszméte, a kálmos és a triphala javasolt. A pittának a szantálfapor, a palkafű és a vetiverfű ajánlott.6 A kapha száraz masszázsa porrá őrölt gyömbérrel, mustárral vagy kálmossal végezhető.7
 
Az olajos masszázs többféle olajjal történhet, testtípustól függően, amelyek a következők:
 
 • Szezámolaj: rendkívül jól eltávolítja a méreganyagokat a test csatornáiból, gyógyító, építő, felmelegítő hatású, az olajok közül a legmélyebb a felszívódása. A váta típusúak legkedvezőbb olaja, a kapha típusúaknak is megfelelő, a pitta típusúaknak nem ideális.
 • Kókuszolaj: erős, hűsítő, testszövet regeneráló, idegnyugtató. A pitta típusúak legjobb olaja, főleg nyáron, de mandulaolajjal elegyítve a váta típusúaknak is megfelelő.
 • Napraforgóolaj: enyhén melegítő, egyensúlyt létrehozó, feszesebbé teszi a szöveteket. A kapha típusúak ideális olaja.
 • Mandulaolaj: kedvezően hat az idegekre, álmatlanság esetén kiváló, kismértékben melegítő, építő. A váta típusúak kedvező olaja, de kókuszolajjal keverve a pitta típusúaknak is optimális.
 • Olívaolaj: erősítő, építő, nem szívódik fel mélyen, enyhén melegítő, így a pitta testtípusúak is alkalmazhatják. Semlegesítő hatású, ezért minden évszakban használható.
 • Mustárolaj:  forró,  könnyű,  lebontja  a  fölösleges  zsírszövetet,  eltávolítja  a méreganyagokat. Irritációt okozhat, ezért az érzékeny bőrűek és a pitta típusúak nem használhatják. A kapha testtípusúak legideálisabb olaja.8
A váta testtípusúaknak ajánlott még a búzacsíraolaj és a ricinusmagolaj, amelyek nyugtató hatásúak. A pitta testtípusúak használhatnak a felsoroltak mellett szantálfaolajat, tökmagolajat, ezek hűsítenek. A kapha testtípusúak alkalmazhatnak kukoricaolajat és pórsáfrányolajat, amelyek melegítő hatásúak. A rendszeres olajozás minden testtípusnak ajánlott, a váta típus minden nap masszírozhatja magát, a pitta és a kapha típus számára pedig hetente két-három alkalom javasolt. Az önmasszázs után ajánlott az olajat 15-30 percig a bőrön hagyni, majd fürdőt venni. Az ájurvédikus gyógyászatban fontos szerepet tölt be a reggeli önmasszázs, amely elősegíti a méreganyagok kiválasztódását a szervezetből. Ezután történik a fürdés, amely gőzfürdő is lehet, így az izzadással még több salakanyag tud eltávozni a szervezetből, hatására a bőr puhává és lágy tapintásúvá válik.9 (Az olajozást mindig fürdés előtt kell végezni, mert az olaj a földből származik és fürdés után alkalmazva beszennyezi a testet, és a kosz is beletapad.10)

Az olajos masszázsokat masszőr is végezheti, amelyekhez sokszor többféle növény olaj keverékét használják fel egyszerre. A váta testtípusnak ajánlott többek között: az indiai ginzeng, az indiai fehérmályva és a nárdusz.11 A pitta típus a palkafűből, a ceyloni vasfából és a citromfűből készíthet olajat.12 A kaphára jótékony hatású a guggul, az indiai macskagyökér és a szegfűszeg.13
 
A csecsemőmasszázsnál szezámolajat vagy a testtípusnak megfelelő olajat használnak. Továbbá a bala levéből vagy őrleményéből, szezámolajból és tehéntejből készült keverékkel masszírozzák a kisbaba testét.
 
Az ájurvédában számos masszázstechnika és masszázsfajta létezik, amelyek ismertetésére jelen írás nem terjed ki. 
 
 
 
Cikk forrása:
Horváth Rita: Ájurvéda a szépségápolásban. Szakdolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2014

Képek forrása: groupon.com, pinterest.com

 

1 Warrier – Verma – Sullivan 2006: 77 78.
2 Ranade – Ravat 2009: 55.
3 Ranade – Ravat 2009: 86.
4 Ranade – Ravat 2009: 53.
5 Warrier – Verma – Sullivan 2006: 78–79.
6 Ranade – Ravat 2009: 90.
7 Frawley 2012: 285.
8 Scherer m. i. n.: 105–106.
9 Warrier – Verma – Sullivan 2006: 80.
10Banyár 2013 (b): 67.
11 Ranade – Ravat 2009: 69.
12 Ranade – Ravat 2009: 69–70.
13 Ranade – Ravat 2009: 70.

 
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Nyári programajánló
Téma: Érdekességek
A világsajtó számolt be róla, hogy a világ legidősebb asszonya a 128 éves Koku Isztambulova, aki egy csecsenföldi faluban él. A nénivel interjút is készítettek, aki arról számolt be, hogy egyetlen boldog napja sem volt egész életében.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Önmegismerés az önmegvalósítás? Aki válaszol: dr. Tóth-Soma László.
Téma: Kipróbáltuk
Beszámoló a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiváljáról Kocsis Kata tollából.
Téma: Gyakorlás
jellemzói, feladata és ászanái
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy