Egy tradicionális jógi
Téma: Jógainterjúk
Hegedüs Edina, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakon végzett hallgatójának A szádhana első lépései – Tradíció vagy modern jógaoktatás c. szakdolgozatából idézünk. Edina munkájában a jóga tradicionális és modern irányzatainak bemutatásával, összehasonlításával és különbözőségeinek feltárásával foglalkozik. A szakdolgozat bevezetőjében a jógához fűződő személyes kapcsolatáról és annak okairól ír, miért vált egy tradicionális irányzat követőjévé.   
 
Bár korábban én is sok modern jógastúdióba és oktatóhoz jártam gyakorolni, két dologgal szembesültem: nem értem el lelki fejlődést és nem kezdtem meg a saját gyakorlásomat. Nem is tudtam, hogyan kellene. Emellett kárt okoztam az esztelen gyakorlással is. Korábbi gerincsérülésemet a testtartások rendszertelen gyakorlásával olyan súlyossá tettem, hogy deréktól lefelé minden mozgás nehezemre esett és kizárólag sebészeti megoldás látszott a helyrehozatalára.

Az élet mutatott nekem egy másik irányt. Elnavigált egy tradicionális iskolába1, ahol megtanultam, mit jelent a jóga. Elkezdtem a védikus irodalommal2 ismerkedni és egy hiteles tanítványi láncolatban azokat megérteni. A lelki fejlődés – amiről eddig nem is tudtam, hogy létezik – lassan elindította a változást a tettekben, a gondolkodásban. Ez a folyamat hozta magával a fizikai test javulását is. Ahogy a tudat változott, a gyakorlás teljesen átalakult, és amit elrontottam, azt fizikai szinten is helyre tudtam hozni a jóga eszközeivel.

Fontosnak tartom, hogy egy kereső valamilyen hiteles tradícióban induljon el a gyakorlás útján. A modern izomfejlesztő tornagyakorlatoknak szinte semmi köze nincs a jóga filozófiájához, az ászanák (kitartott testhelyzetek) tanulásához és a gyakorláshoz.
A modern irányzatokban a fókusz a testen van; a lélek megértéséről, eredeti helyzetéről pedig sok esetben semmit sem tudnak. A modern iskolák tanításai távol kerültek a jógától, a védikus tanításoktól, és nemritkán önazonosságbeli téveszméket és súlyos testi sérüléseket okoznak a keresőknek. 
 
A jóga útján az első lépések megtételétől a saját életünk mindennapjaiba illesztett gyakorlásig néha pár nap elegendő, néha azonban erre több évet is várnunk kell. Tapasztalataim szerint a jóga valódi céljának megismerésével és a gyakorlás megkezdésével egyre több változás épül be az életünkbe, gondolkodásunkba, de ameddig ezt a valódi célt nem ismerjük, addig csak jóleső testmozgást tapasztalhatunk a jóga ászanák gyakorlásával.
 
Mivel a jóga manapság nagy divat lett a nyugati országokban, sok ember üzleti lehetőséget lát az oktatásban, és vannak, akik minimális tudással felvértezve – néhány könyv elolvasása után – kezdenek el jógát tanítani. A versenyszférában pedig az maradhat életben, aki jobbat, érdekesebbet, nehezebbet vagy különlegesebbet tud tanítani a többieknél. Ennek megfelelően 'hetente' születnek új jóga irányzatok.

Sok iskola törekszik legalább a fizikai test egészségét megőrizni vagy visszaállítani, de a képzés hiányossága gyakran ezt sem teszi lehetővé. Rengeteg sérülés, helytelen gyakorlásból eredő egészségromlás történik a gyakorlók körében, ami a helyes ismeret elsajátításával és a helyes gyakorlással elkerülhető.
 
Szeretném kiemelni a hiteles tanítványi láncolat és a hiteles tanító fontosságát, továbbá azt is, hogy ezek a több ezer éves tanítások – amiknek a forrása a védikus irodalom – a mai életünkben is alkalmazhatók, sőt követendők. Egy hiteles tanító vezetésével elkerülhetőek a tévutak, a helytelen önazonosítás és nem utolsó sorban a fizikai test sérülései.

Egy hiteles tanítványi láncolathoz való csatlakozás és a jóga folyamatának megismerése véleményem szerint a mai világban is tökéletes irányt mutathat minden keresőnek.

Cikksorozatunkat a tradicionális jóga irányzatok témakörének ismertetésével folytatjuk.
 
 
Cikk forrása: Hegedüs Edina: A szádhana első lépései – Tradíció vagy modern jógaoktatás. Szakdolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2013

Képek forrása: sivanandayoga.ca, isha.sadhguru.org


Gyakorlóként és oktatóként is Szvámí Sivánanda Szaraszvatí tanításait követem
Védikus irodalomnak tekintem a 4 Védát, az ezeket magyarázó puránákat, itihászákat, valamint az ezekhez tartozó egyéb kiegészítő írásokat, amik a Védák szellemiségében íródtak.Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
írta: Medvegy Gergely
Téma: Filozófia
Egyesek szerint Isten éppúgy érzékelhetetlen, mint egy láthatatlan sárkány. De mennyire és milyen sárkány is Ő valójában? Dr. Tasi István cikke.
Téma: Ászana sorozatok
összeállította: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy