Jóga világnapi fesztivál a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán
Téma: Érdekességek

Az év leghosszabb napján, június 21-én második alkalommal ünneplik a Jóga Világnapját. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (1039 Budapest, Attila utca 8.) a Világnap délutánján egy különleges programokat kínáló fesztivállal várja az érdeklődőket és a fejlődni vágyókat.
 
A Jóganap története:
A Nemzetközi Jóganap létrehozására Narendra Modi, India miniszterelnöke tett javaslatot 2014. szeptember 27-én, New Yorkban, az ENSZ-nél tartott, klíma-változásról szóló beszéde során. Előadásában a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jóga India ősi hagyományának egy felbecsülhetetlen értéke, amely„megtestesíti a szellem és a test, a gondolkodás és cselekvés, az önmérséklet és kiteljesedés egységét, az ember és természet harmóniáját, az egészség és jóllét holisztikus megközelítését.”.  Emellett azt is kiemelte, hogy a jóga nem a gyakorlásról szól, hanem arról, hogy felfedezzük önmagunk, a világ és a természet egységét. A téma értékességét jelzi, hogy a kezdeményezés rendkívüli fogadtatásban részesült. A világszervezet történetében ez volt a legtöbb nemzet által támogatott közgyűlési határozati javaslat, amelyről az ENSZ Közgyűlése rekord gyorsasággal és mindaddig szinte soha nem látott egyetértéssel döntött. Így 2014. december 11-én június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánították.

 
A Világnap életre hívása is jelzi a jóga világszerte egyre növekvő ismertségét, népszerűségét. Ma már nem csak elfogadott dolog jógázni, hanem egyfajta divat is, amelyet kortól, nemtől, iskolázottságtól, stb. függetlenül bárki gyakorolhat. A jóga világhódító karrierjének növekedésével párhuzamosan azonban sajnálatos tendenciaként jelenik meg az oktatás során a tradicionális értékek és a hiteles hagyományok háttérbe szorulása, és az üzleti szempontok egyre hangsúlyosabb térhódítása.
 
A Jóga Világnapjához kapcsolódóan a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatóinak, tanárainak kiemelt törekvése, hogy ráirányítsák a figyelmet a jóga eredeti jelentésére és gyakorlatára, arra, hogy a jóga nem csupán egy különlegesen egészséges testmozgás, hanem olyan spirituális út is, amely elvezethet a legmagasabb szintű önmegvalósításhoz, és – a tudatosság fejlesztése és egy tiszta életstílus gyakorlása révén – az egyéni és a társadalmi békéhez is. A fesztiválnak nem titkolt célja az is, hogy lehetőséget biztosítson a Főiskolán végzett oktatóknak a találkozásra, szakmai konzultációra, és a baráti eszmecserére.

A Világnap létrehozását kezdeményező javaslata elfogadását követően mondott beszédében Narendra Modi hangsúlyozta: „Számtalan ember szerte a világban élete szerves részeként gyakorolja a jógát. Gratulálok nekik! Ez az, ami inspirálni fog másokat is. A jógának megvan az ereje ahhoz, hogy az emberiséget összekovácsolja, hiszen gyönyörűen egyesíti a dzsányát (tudást), a karmát (cselekvést) és a bhaktit (odaadást).”
 
A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola sok éve elhivatott e célok megvalósulásában, abban, hogy a jóga gyakorlásával, filozófiájával és életmódjával kapcsolatos ismereteket minél szélesebb körben terjessze, és mindenki számára elérhetővé tegye ezt a sok ezer éves komplex tudományt, amely valamennyi kor emberét képes támogatni a harmónia, az egészség és a boldogság elérésében. E cél megvalósulása érdekében a Főiskola – folyamatosan induló nyilvános tanfolyamai, workshopjai mellett – Európában egyedülálló módon, 3 éves képzésben, eurokonform kétnyelvű, államilag akkreditált BA diplomát adó vaisnava jógamester képzést működtet.
(A Főiskola szeptemberben induló képzéseiről és az aktuális felvételi lehetőségekről itt tájékozódhatnak.)
 
A Főiskola családbarát programjaival, színvonalas szakmai előadásaival és persze közös gyakorlással vár mindenkit 2016. június 21-én, a Jóga Világnapján. (A gyakorlóórákra jógázásra alkalmas öltözéket és jógamatracot mindenki vigyen magával!) 

 

PROGRAM


Templomkert Előadó sátor Főiskola nagyterem
16:00 Vendégek érkezése, fogadása    
16:30-16:45   Köszöntő: Dr. Banyár Magdolna (Mahárání Déví Dászí), a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektora  
16:45-17:30   Jóga - a tökéletes boldogság útja
Előadó: Dr. Tóth-Soma László (Gaura-Krisna Dásza)
17:00 – 18:30
Hatha-jóga
Medvegy Gergővel
17:30-18:15   szúrja namaszkárától a lelki tökéletességig,  avagy a jógában való fejlődés folyamata a Bhagavad-gítá tanításai szerint
Előadó: Tasi István (Ísvara-Krisna Dásza)
 
18:15-18:45   A Főiskolán végzett jógaoktatók szakmai előrehaladását támogató szakmai értékelési rendszer terveinek bemutatása  
19:00-20:00   Mantrameditációs koncert a Bhaktivedanta Bhadzsan-csapat vezetésével 19:00 – 20:30
Hatha-jóga Nikodemus Katalinnal
(Karuna-szindhu Déví Dászíval)

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola a programváltoztatás jogát fenntartja!

 

A belépés ingyenes! A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt! :)Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Nyári programajánló
Téma: Érdekességek
A világsajtó számolt be róla, hogy a világ legidősebb asszonya a 128 éves Koku Isztambulova, aki egy csecsenföldi faluban él. A nénivel interjút is készítettek, aki arról számolt be, hogy egyetlen boldog napja sem volt egész életében.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
– régi adósságot törleszt Manodhara
Téma: Gyakorlás
Ájurvéda és jóga kapcsolata 3. rész
Téma: Életmód
írta: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy