A jógi dilemmája
Téma: Jógainterjúk
Jógaoktatót illetve jógaiskolát választani, különösen kezdő jógázók esetében, egyáltalán nem egyszerű feladat. Hasonlóan az orvosválasztáshoz, fontos, hogy körültekintően járjunk el. Nem csak bizalmi kérdésről van szó. Manapság annyi jógairányzat és jógaiskola létezik, hogy ember legyen a talpán, aki a gazdag kínálatból képes kiszűrni a számára legideálisabb, saját adottságainak, igényeinek leginkább megfelelő tanfolyamot, gyakorlóórát. Nem csak a fizikai test szintjén fontos, hogy megfelelő helyen sajátítsuk el a jógát, és végezzük rendszeres gyakorlásunkat, de a jóga végső soron egy szellemi és lelki fejlődést támogató tudomány, ősi filozófiai rendszer, komplex életmód, amely szerencsés esetben végigkíséri életünket, meghatározva mindennapi szokásinkat, akár világnézetünket is. 
 
A választást megkönnyítendő, megkérdeztük szakértőinket – gyakorlott jógaoktatókat –, szerintük mi alapján érdemes jógaoktatót, illetve jógaiskolát/stúdiót választani? Hová, kihez forduljunk, ha jógát szeretnénk tanulni, gyakorolni?  
 

Medvegy Gergely – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola és a Kék Lótusz Jóga- és Életmódköpont jógaoktatója: 

Döntsünket inkább az oktató személye határozza meg, és ne jógaközpontok közül válasszunk. Ami a gyakorlatban leginkább működik az az, ha megkérdezzük már jógázó ismerőseinket, barátainkat, családtagjainkat, hogy kit ajánlanának szívesen. Az oktatókeresés olyan, mintha orvost keresnénk. Az orvost is ajánlások alapján választjuk. Az ajánlást követően megnézhetjük az ajánlott oktató szakmai előmenetelét: végzettségeit, munkásságát, vagyis a referenciáit. Ha ezek alapján meggyőző az illető, akkor érdemes egy személyes találkozót összehozni vele, például elmenni egy órájára, előadására, és utána konzultálni vele, vagyis elmondani neki, mi az igényünk, és megkérdezni őt, hogy a segítségünkre tud-e lenni. Ha úgy gondoljuk, hogy megfelelő oktatót találtunk, elindulhat a közös jógázás. Ha nem, akkor folytatni kell a keresést. Abban az esetben, ha teljesen kezdő jógázóról van szó, hasznos lehet egy kezdő jógatanfolyammal indítani.
 

Vidák Vénusz – Baba-mama jógaoktató, a Bhaktivedana Hittudmányi Főiskola vaisnava jógamester szakos hallgatója:

A jógagyakorlás lényeges eleme a  rendszeresség, ezért praktikum szempontjából fontos, hogy a jógastúdió könnyen megközelíthető legyen a számodra. Legjobb, ha a lakóhelyed vagy a munkahelyed közelében lévő helyet választasz. Annak érdekében, hogy ne csak alkalomszerűen engedhesd meg magadnak, hogy részt vegyél az órákon, célszerű utánajárni, milyen kedvezményeket, bérleteket ajánlanak a közeledben lévő jógastúdiók, illetve mennyire igazodnak az árak a pénztárcádhoz.
Érdemes minél több irányzatot kipróbálni, hogy megtapasztalhasd, melyik számodra a legmegfelelőbb stílus. Manapság szinte minden jógastúdió ad erre lehetőséget. 
A választásban döntő fontosságú lehet, hogy miért szeretnél elkezdeni jógázni, mi a gyakorlásod célja. A tested karbantartása miatt jógáznál, vagy a jóga filozófiája érdekel elsősorban. A hátfájásodat szeretnéd megszüntetni, vagy az ősi védikus tudás megismerésére szomjazol. Természetesen egyik nem zárja ki a másikat.:)
Végül, de nem utolsó sorban, a megfelelő tanítómester (guru) kiválasztása kiemelten fontos szempont a jóga világában. Ideális esetben meghatározza a választást, hogy milyen az oktató személye, személyisége. Olyan tanár mellett tedd le voksodat, aki számodra hiteles, aki nem csak beszél a jógáról, de élete szerves részét képezi a jóga, így ő maga is követi a szabályozó elveket. Kedves, türelmes, mindig odafigyel a fejlődésedre, kihívások elé állít, de sohasem követel tőled olyasmit, amire még nem állsz készen.

Ha többet is szeretnél megtudani arról, milyen az ideális tanítómester, az alábbi cikkeket ajánljuk útmutatóul: 
Sok sikert kívánunk a testi, szellemi és lelki kiteljesedés felé vezető úton minden jógázónak!:)


A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola folyamatosan induló kezdő és haladó jóga tanfolyamokkal, hatha-jóga (gyakorló) órákkal, jóga workshop-okkal, jógaoktatói továbbképzésekkel és jógatáborral is várja az érdeklődőket. Bővebb információk: http://bhf.hu/hu/tanfolyamok
Azok, akik oktatni szeretnék a jógát, a Főiskola Európában egyedülálló, 3 éves, eurokonform kétnyelvű, államilag akkreditált BA diplomát adó vaisnava jógamester képzését választhatják. További információk: http://bhf.hu/hu/vaisnava-jogamester-alapszak/szak-leirasa


Kép: http://www.yogameditationandhealing.co.uk/, jezebel.com

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
írta: Erdélyiné Nagy Andrea

Téma: Filozófia
Téma: Érdekességek
Gyetvai Tibor Dániel Szepes Mária népszerű regényét elemzi. Cikksorozatunk befejező részének témája a felszabadulás.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy