A jógi dilemmája 2.
Téma: Jógainterjúk
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga a nyugati világban. Hazánkban is egyre több stúdió nyitja meg kapuját a jógázni vágyók számára.  De hogyan igazodjunk el a lehetőségek kavalkádjában, mi alapján válasszunk? Jelen írással ehhez szeretnék segítséget nyújtani a kezdő jógázók számára.
 
Mielőtt elindulunk jógát gyakorolni, érdemes néhány szempontot tisztázni magunkban. Elsőként érdemes fontolóra venni, hogy mi a gyakorlásunk célja? A hangsúlyt a relaxációra, a meditációra helyeznénk, avagy az irodában elgémberedett testünket szeretnénk megnyújtóztatni és a tartáshibákat javítani? Netán gyakorlásunk fő célja a méregtelenítés? Emellett érdemes felmérni azt is, hogy milyen egészségi állapotban, fizikai kondícióban vagyunk. Rendszeresen sportolunk, avagy évek óta nem mozogtunk már?
 
Ha mindezeket végiggondoltuk, nekiállhatunk keresgélni, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb stúdiót, irányzatot, oktatókat. Számos jógás kiadvány akadhat a kezünkbe a könyvesboltok polcain is; ám teljesen kezdőként senkit sem buzdítanék arra, hogy onnan próbálja meg elsajátítani a jógapózokat, mert a rosszul kivitelezett és gyakorolt ászanák akár sérüléshez is vezethetnek, vagy a már meglévő egészségügyi problémánkat súlyosbíthatják. Különösen igaz ez olyan gyakorlók esetében, akiknek már van valamilyen komolyabb elváltozásuk. Az ő esetükben kifejezetten érdemes szakképzett oktatóval konzultálni, és igényeiknek megfelelően, módosítva kivitelezni a testhelyzeteket.
 
A különféle jógairányzatok útvesztőjében sem könnyű eligazodni: hangzatos és egyedi óratípusok hívogatnak bennünket. A legtöbb stúdió honlapján rövid leírást találunk arról, hogy az adott óra keretein belül mire számíthatunk, hogy kezdő vagy haladó típusú óráról van-e szó. Érdemes a tanárról szóló bemutatkozó részt is elolvasni, így máris lesz egy benyomásunk arról, kihez menjünk majd gyakorolni.
 
Úgy hiszem, sokunk fejében a jóga szó hallatán kitekert testtartásban megjelenő emberek jelennek meg, ám az ászanák a jóga eszköztárának csak egy részét jelentik, az első kulcsot, belépőt az elme uralásához.  Így a kezdő jógagyakorlóknak azt tanácsolnám, hogy olyan helyet keressenek, ahol tradicionális irányzatok képviseltetik magukat, így biztosan hiteles forrásból származó tanításokat kapnak majd.
 
Ha először csak kíváncsiságból próbálnánk ki, milyen is egy jógaóra, akkor a legtöbb stúdió keretein belül lehetőség van egy ingyenes alkalmon részt venni vagy akár kedvezményes bérletet is vásárolni. Emellett az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít a szabadtéri jógázás is, így, aki a természetben vágyik feltöltődésre, bátran vegyen részt egy-egy ilyen alkalmon.
 
Ha szeretnéd elmélyíteni a tudásod, vagy az otthoni gyakorlásodhoz készülnél fel, remek alkalmat szolgáltatnak ehhez a különféle jógatanfolyamok, workshop-ok. A tanfolyamok segítenek abban, hogy a tudásodat fejleszthesd, hogy valahonnan valahová eljuss, amihez a legtöbb helyen az otthoni gyakorlást támogató jegyzetanyagot is adnak. A workshop-ok keretein belül egy-két nap, illetve néhány óra erejéig kapunk lehetőséget arra, hogy egy-egy témában jobban elmélyedhessünk, aminek az elsajátítását sok esetben szintén összefoglaló jegyzet és/vagy hanganyag támogatja.
 
Vessünk egy pillantást a különféle jógairányzatokra, amikkel egy-egy stúdió honlapján találkozhatunk. A kezdő, átlagos kondícióban lévő nyugati gyakorló számára a legideálisabb választás a hatha jóga lehet. Ennek elemeiből építkezik számos más irányzat, például a gerincjóga, amely a tartásproblémák megoldásában, a gerinc erősítésében segíthet.
Szintén hatha jóga elemekre épül a női jóga, amit szívből ajánlok minden nőnek, hiszen nőként ciklusunk különböző szakaszaiban más-más típusú gyakorlásra van szükségünk. A szebbik és az erősebbik nem lelki alkata és testfelépítése különböző, ezért jó, ha legalább a menstruáció időszakában megengedünk magunknak, női létünknek egy másféle szemléletmódot, gyakorlást. A különféle életkorú gyakorlók is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb jógatípust: gyerekjóga várja a legfiatalabbakat és senior jógára invitálják a szépkorúakat.
 
Országszerte nagyobb és kisebb stúdiók várják a jógásokat. De mi alapján döntsünk? A nagyobb stúdiókban többféle stílus, időpont közül válogathatunk és több oktatót is megismerhetünk.  Előnye, hogy több társunkkal gyakorolhatunk együtt, viszont megeshet, hogy az oktatónak kevesebb figyelme jut egy-egy gyakorló igazítására. Ezzel szemben, a kisebb stúdiókban limitáltabb a férőhelyek száma, viszont ez esetben az oktató fókusza kevesebb emberen kell, hogy osztozzon.
 
Remélem, sikerült néhány támpontot nyújtani a kezdő gyakorlók számára. Arra buzdítok mindenkit, hogy nyugodtan kísérletezzen, próbáljon ki minél több stúdiót, stílust, oktatót, hogy végül megtalálhassa azt a helyet, ahol a legjobban érzi magát. Mint minden fejlődés esetében, a jóga útján való járás is sokszor megköveteli, hogy ki tudjunk lépni a komfortzónánkból és merjünk új szituációkba kerülni.
 
 
 
Szerző: Koletár Marianna
Naliní Női jóga oktató, jelenleg a Kelet-Nyugat Egészségközpont Női Jógaterapeuta képzés hallgatója
www.chitrajogastudio.hu
 

Kép: hedonizem.si

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Andzsanéjászana másképpen. Dr. Onozó Emese cikksorozata.
Téma: Gyakorlás
írta: Medvegy Gergely és Képes Andrea
Téma: Táplálkozás
hogyan ne az ájurvéda szerint
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy