Önbizalom és a jóga
Téma: Jógainterjúk

Áldásos „mellékhatások”
2016.06.22
 
Mióta az eszemet tudom azt hallgattam a szüleimtől, hogy „Állj egyenesen!” és „Húzd ki magad!”. Igen, én is, mint annyian mások manapság – az orvosilag hanyag tartásnak nevezett – jellegzetes, S-alakban görbült, előreesett vállú fiatal voltam. Ehhez a görbeséghez társult, viszonylag rövid idő alatt, az iskolatáska félvállon hurcolását megbosszuló gerincferdülés is, amitől 16 éves koromra a bal vállam feljebb került, mint a jobb. Erről tanúskodnak a rólam készült fotók (1. és 2. kép), de hasonlót úton-útfélen látni az utcán, buszmegállókban is. Manapság sok mindenkin megfigyelhetjük ugyanezeket a tüneteket: behúzott nyak, kissé lehajtott fej, előreesett váll, kipúposodó lapocka. Mindennek gyakran szervi okai lehetnek: gyenge hátizmok, gerincferdülés, vagy egyéb mozgásszervi problémák. Számos esetben azonban ez a fajta testtartás az önbizalom hiányának a jele is. Az ember szinte az egész testével jelzi a külvilág felé, hogy „én itt sem vagyok”.

 


1. és 2. kép

 

Köztudott, hogy az elme és a test hatnak egymásra. Mindegy, hogy hanyag tartásunk az önbizalom hiányának a jele, vagy testtartásunk miatt hisznek mások önbizalom hiányosnak: a kép így is, úgy is elkeserítő lehet, hiába mosolyog rajta az ember… Ráadásul a nem megfelelő testtartás mellé előbb-utóbb állandósult fájdalomérzet és különböző gerincbántalmak is társulhatnak. (Az én életemet nyaki merevség, hátizomgörcsök, lumbágó keserítette meg, de akár gerincsérv, porckorongsérv, stb. is kialakulhat a hanyag tartás miatt.) Ezektől az állandósult fájdalmaktól persze még kevésbé érezzük magunkat szépnek, magabiztosnak, sikeresnek.
 
A jógával 31 évesen találkoztam először, ekkor felvételiztem ugyanis a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester alapszakára, mindenféle előképzettség nélkül, teljesen a nulláról indulva. A tantervi jógaórák mellett természetesen az otthoni gyakorlás is fontos szerepet kapott az életemben. Így egy héten összesen öt órát foglalkoztam jóga ászanákkal, fokozatosan haladva az egészen kezdő szinttű testhelyzetektől indulva.
 
Bevallom őszintén, nem figyeltem magam minden nap, változások után kutatva. De az első félév végére már ódákat zengtem minden ismerősömnek a pozitív tapasztalataimról. Az első, amit nagyon rövid idő alatt észrevettem, hogy nem fájt se a hátam, se a nyakam, se a derekam. Nem kellett hordanom többé a mágneses tartásjavító hevedert, ami nélkül korábban szinte mozdulni sem tudtam. Nem fogytak otthon a különböző fájdalomcsillapító készítmények és gyulladáscsökkentőt tartalmazó krémek, és nem zsibbadt a lábam, a karom, ha hosszabb ideig ültem egy helyben. Kicsit később észrevettem, hogy nem okoz nehézséget, hogy kihúzzam magam: az időközben erősödött hátizmaim ugyanis kényelmesen megtartják a gerincem a megfelelő pozícióban. Valahol ez volt az a pont, ahol rohamosan kezdett változni minden. Kihúztam magam, kidugtam a fejem a vállaim közül és a világ rám mosolygott.:) Hamarabb vettek észre a boltban, ha segítségre volt szükségem. Hamarabb engedtek előre, vagy nyitották ki udvariasan az ajtót. Hamarabb sikerült minden, amibe belekezdtem. Én pedig mindezektől sikeresebbnek és magabiztosabbnak éreztem magam, mint valaha. (3. és 4. kép)
 
Természetesen, ha elindulunk egy úton, nem csak az úti célt látjuk magunk előtt, hanem az utazás különböző élményeivel is gazdagodunk. Így van ez a jógával is. Az ászanák gyakorlása mellett az ember sok minden mást is megtapasztal, kipróbál, megszeret, amik később az utazása szerves részévé válhatnak. Az én esetemben mindez egy évvel a tanulmányaim megkezdése után jelentkezett látványosan: egyik napról a másikra nem kívántam a húst, így vegetáriánus lettem a környezetem – és saját magam – legnagyobb megdöbbenésére. Kicsivel később az otthonomban megjelentek a színek, a múrtik (transzcendentális istenszobrok) képei, a füstölők, a virágok. Az időbeosztásomban helyet kapott a jóga mellett a mantra-meditáció, és a szolgálat legkülönbözőbb formái, az adományozástól az önkénteskedésig. Az életmódom nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá vált. Mindezt az ismerősök, a barátok, a rokonok is észrevették. Napról-napra többen dicsérnek meg, hogy jobban nézek ki, jobban állnak rajtam a ruháim, szinte ragyogok. Többen kérdeznek, érdeklődnek a tanulmányaim, az újonnan szerzett ismeretim felől, és a jógáról, annak a hatásairól is.

 3. és 4. kép

 

Így alig két év után, azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem: számos, fizikai és lelki síkon is érzékelhető, áldásos mellékhatását (pl. gerincbántalmak javulása; nyugodtabb közérzet, kiegyensúlyozottabb életvitel; nyüzsgőbb közösségi lét megélése; önbizalom növekedése) tapasztalhattam meg a jógának.
                                               
Jógázzanak rendszeresen!:)
 
 

Szerző: Lehóczky Edit
a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 2. évfolyamos vaisnava jógamester szakos hallgatója
 
Képek: a szerző szívességéből, hdwallpapersfreedownload.com
 

Hogyan orvosolhatjuk a tartáshibákat? Mit tehetünk a gerincünk védelme érdekében? A következő cikkekből többet is megtudhattok:

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rendszeren indít kezdő és haladó jógatanfolyamokat, hatha-jóga (gyakoroló) órákat, jógaoktatói továbbképzéseket, workshop-okat és jógatáborokat is. További részletek: http://bhf.hu/hu/tanfolyamok

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Felmerült már bennetek, hogy van-e kapcsolat a tánc és a jóga között? A választ keresi: Magyar Melinda
Téma: Gyakorlás
tanácsok az egyensúlyozó ászanák gyakorlásához
Téma: Filozófia
Védikus mese a bennünk rejlő jó és gonosz harcáról. Acyutananda Dásza írása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...