A jóga nem csak női zóna! – Avagy miért látni sokkal több hölgyet a jógaórákon, mint férfit?
Téma: Jógainterjúk

„Néhány srác azt gondolja, hogy a jóga kevésbé férfias, de az igazság az, hogy a jóga jobb férfivá tesz.” A jóga nem csak az anyukádnak, a nővérednek vagy a barátnődnek való. Itt az ideje lerombolni a sztereotípiákat. (Boys of Yoga)
 
Az elmúlt időszak egyik izgalmas, közösségi oldalakon megosztott jógás kisfilmje arról a hat brit srácról (Boys of Yoga) szól, akiknek célja, hogy férfitársaik körében népszerűsítsék szenvedélyük tárgyát, a jógát. Mindannyian beszámolnak arról, hogyan változtatta meg életüket a jóga, és igyekeznek lerombolni azt a gyakori hiedelmet, ami szerint a jóga kizárólag női zóna lenne!
Honlapjukon olvashatunk a jógáról vallott nézeteikről: a jóga megizzaszt, és feszegeti a határaidat. Sokkal nagyobb kihívást jelent, mint azt elsőre gondolnánk. Gyakorlása révén a test erősebb és rugalmasabb lesz, az elme nyugodtabb, az élet pedig kevésbé kaotikus. A fizikai testedzésen túl azonban sokkal többről szól. Kultúra és életmód, közösségteremtő eszköz, amely hasonló gondolkodású embereket hoz össze. Minél jobban belemerülsz, annál jobban fog vonzani. A jógát bárki gyakorolhatja, jótékony hatásai pedig megkérdőjelezhetetlenek.
Az a nyugati világban elfogadott nézet, miszerint a férfiak csak másodpolgárok a jóga színterén, hozta létre a jógás srácok mozgalmát.  

 

 

Ha körbenézünk a hazai jógastúdiókban, valóban azt látjuk, hogy sokkal több hölgy gyakorolja a jóga őshazájában (Indiában) tradicionálisan férfiak által űzött tudományát. Miért is van ez így? Megkérdeztük szakértőinket, gyakorló jógaoktatókat a tapasztalataikról. 
 

Kapisinszky Judit
– Vaisnava jógamester, a Páva Jógastúdió vezetője:

Megkérdeztem rendszeresen és örömmel jógázó férfiakat, hogy mi vitte el őket a jógaterembe, és miért ragadtak ott? Válaszaik, megtapasztalásaik remélem, még több férfit inspirálnak majd a jóga gyakorlására, és nem tekintik azt többé valamilyen férfiatlan dolognak.
Miért mentem el a jógaterembe?„Egészségmegőrzés”, „pánik betegség SM” (sclerosis multiplex), „kíváncsiság”, „ez volt a hiányzó láncszem az életemben”, „a valódi választ nem tudnám megfogalmazni”, „valami megmagyarázhatatlan erő vonzott ide” – válaszolták a megkérdezettek.
Miért ragadtam ott?„Eleinte csak az vonzott, hogy jól éreztem magam.” „Olyan embereket ismertem meg, akik barátságos, békés légkört teremtenek maguk köré, amely hiányzott a hétköznapjaimban.” „Segít befelé fordulni.” „Rátaláltam a megfelelő étkezésre is.” „Jé, ez mozgás és spiritualitás is, amire mindig vágytam.” „Megtetszett, mint mozgásforma, amivel egy szőnyegnyi területen megmozgathatom minden porcikámat, annyira, hogy beleizzadok.” „Rengeteg energiám lett, szexuális is!” „Fittnek érzem magam.” „Egy idő után már érdekelt a filozófia is, hogy mi a jóga valódi értelme és célja.”
 

Miszlik Melinda
– Hatha jógaoktató:

Ahhoz, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, érdemes tisztázni, hogy a nyugati világban valójában mit is ért az emberek többsége a jóga kifejezés alatt. Eredeti céljától, az önmegvalósítástól, jelentősen eltávolodott és új értelmezést nyert, egyfajta rekreációs tevékenységgé vált a jóga, amit leginkább a test formálása és a relaxáció miatt végeznek. Felgyorsult világunkban azonban a férfiaknak már nem csak a stressz levezetésével, hanem megtépázott férfi szerepkörükkel is szembe kell nézniük. Miután a nők is egyenrangú felekké váltak a gazdasági életben, így a napi tevékenységeik során általánossá vált az érdekérvényesítés velük szemben. Így az erősebbik nem képviselői szabadidejükben inkább olyan elfoglaltságot választanak, ahol nem kell szembesülniük ezzel és levezethetik a feszültséget. Talán ennek köszönhető, hogy a TEST-ÉPÍTÉS ennyire virágzik napjainkban: „minél nagyobb vagyok, annál erősebb vagyok … és annál inkább férfi”. Azt gondolom, e jelenség valójában az eltorzult materiális világunk és a felborult nemi szerepek egyik indikátora. Tudat alatt a férfiak nagy többsége kompenzációval van elfoglalva, nem pedig azzal, hogy érdeklődjön az Abszolút felől…
 

Medvegy Gergely
 – A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (bhf.hu) és a Kék Lótusz Jóga- és Életmódköpont jógaoktatója:

Érdekes ez a jelenség, és ezzel párhuzamosan a kérdés is, hisz a jógát tradicionálisan szerzetes férfiak űzték. Indiában a mai napig az erősebbik nem tagjai vannak többségben a jóga világában. Tény, hogy több türelem és érzékenység szükséges hozzá, mint más mozgáskultúrához. Emellett itthon kialakult az a tévhit is, hogy a jóga nőknek való, és csak az végezheti, aki laza és légies. Pedig ez egyáltalán nincs így. Sajnos azonban mindezek visszariaszthatják az érdeklődő férfiakat, és elterelhetik őket a megszokott sportokhoz, mint amilyen a labdarúgás vagy a fitnesz. Ha pusztán csak mozgásként tekintünk a jógára – férfi jógázóként bizton állíthatom – a fiúk számára is tartalmas gyakorlást jelent. Ha kiterjesztjük értelmezését a relaxáció, a meditáció, az életmód és a filozófia szintereire is, ott bárki szintén kellő kihívásra lelhet nemtől függetlenül. Egyes nyugat- és dél-európai országokban általában rá is találnak, mert ott ugyanannyi férfi jógázik, mint nő, mindössze kis hazánkban és keleti szomszédainknál vannak többségben a hölgyek. Ugyanakkor elmondhatom, bíztató a helyzet, mert gyakorló jógaóráimnak mostanra sok esetben ugyanannyi férfi résztvevője van, mint nő.
 

Kornhoffer Tünde 
– Anaya női jógaoktató és jógaterapeuta (aranycsillag-joga.hu):

Nálunk talán azért nőnemű a jógázók többsége, mert eltűntek a szakrális tartalmakat hordozó, a teljesség megélhetését biztosító közösségi terek (pl. fonók, közös mosás, stb.).
Gáborjáni Réka szerint a nő szellemi útja a testen, annak különféle változásainak megértésén és megélésén keresztül vezet. Erre a jógaóra különösen ideális és alkalmas lehetőség.
A piac alkalmazkodott az igényekhez, és sok helyen a jóga nőkre lett igazítva. A férfi agynak másfajta instrukciók és előkészítő gyakorlatok kellenek, mint a női agynak.
Ugyanakkor örömteli látni azt is, hogy családos jógatáborokban már a férfiak is meg mernek keresni, hogy tartsak nekik is jógát, de „spiri duma” nélkül! Örvendetes az is, hogy tanítványaim közül néhányan kifejezetten férfiaknak és fiúknak tartanak órákat.
A fejlődés következő állomása trendivé tenni a férfijógát is. A jóga spiri szöveg nélkül is eléri a hatást, segíti az örömteli életet, a saját erőbe és az egységbe való megérkezést.

 


Ahol a fiúk is jógáznak... Kornhoffer Tünde és családja

 


Gubán Dorka 
– Astanga jógaoktató, Bandha Works Astanga és Vinyásza Krama Jógaiskola(http://bandhaworks.hu/): 

A jóga szempontjából semmilyen jelentősége nincs annak, hogy ki milyen nemi szervekkel rendelkezik, és annak sem, hogy aktuálisan a gender-skála melyik végpontja felé közelít a személyisége. Sőt a gyakorlás egyik célja, hogy az inkább maszkulin személyek megtalálják a feminin oldalukat és fordítva; ez az elv pedig az astangában nagyon szépen megjelenik az erő és a hajlékonyság párhuzamos fejlesztésében. Az astanga vinyásza tüzes, aktív jellegénél fogva talán biológiai nemtől függetlenül jobban vonzza a maszkulin személyiségű gyakorlókat (így nálunk az órák előtt soha nem üres a férfiöltöző). Azonban esetükben különösen figyelni kell arra, hogy ne erősítsék tovább a tendenciáikat (például indokolatlan kézenállásokkal), hanem lágyítsák magukat hajlékonyságot fejlesztő ászanákkal (mint a baddha kónászana). Ráadásul az ászanasorozatok gyakorlása közben egyszer borzasztó harcos démon vagyok, utána táncoló istenség vagy éppen alvó teknős: haladok testből testbe, de ennek semmi jelentősége, hiszen a légzésem, a lényegem mindvégig változatlan és független a külső megjelenési formámtól. Mit számít hát, hogy férfi vagyok-e vagy nő?
 
Ezúton is szeretnénk az erősebbik nem képviselőit arra ösztönözni, hogy bátran próbálják ki, és ha tetszik, gyakorolják a jógát. Nem fognak csalódni.;)


Képek forrása: boysofyoga.com, sbs.com.au (csíkkép), Kornhoffer Tünde szívességéből
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=752TkWQ1Rag


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Görbe hát, hanyag testtartás, mivel javíthatod - ászanák
Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Filozófia
A lélek, a test és tudat kapcsolatának védikus felfogása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy