Minden test jógatest
Téma: Jógainterjúk

Valószínűleg sokunkban felmerült már a kérdés, vannak-e jógaalkatú, jellemzően jógára született emberek, illetve olyanok, akiknek a jóga nem való? Mit tehetünk, ha például túlsúlyosak vagyunk?
 
Jessamyn Stanely fotóit, kisfilmjeit elnézegetve, a válasz egyértelműnek tűnik. Az Amerikai Egyesült Államokban élő jógaoktató, író, a pozitív testkép népszerűsítéséért folyó mozgalom egyik meghatározó alakja a világ egyik legfelkapottabb molett jógija. Ugyanakkor az ő példája is felhívja a figyelmet arra, milyen előítéletekkel, negatív kritikákkal kell időnként szembesülniük a „nem tipikus” jóga alkattal rendelkező gyakorlóknak jógás társaik részéről. A téma boncolgatása kapcsán nem csak arra kaphatunk választ, milyen korunk tipikus jógaalkata, de azon is érdemes elgondolkodni, mit is sugallnak, illetve milyen hatást váltanak ki egy átlagos (nem tipikusan vékony) testalkatú jógázni vágyóból a magazinok sugallta képek. Miről is szól valójában a jóga? 

 

 

 

Mi a hazai tapasztalat, és mit tegyenek azok, akik nem felelnek meg korunk „jógi ideáljának”, mert például túlsúlyosak? Szakértőinket kérdeztük a témával kapcsolatban.

 
 

Kornhoffer Tünde – Anaya női jógaoktató és jógaterapeuta (aranycsillag-joga.hu):
 
Pál Ferenc egyik előadásában elmondta, hogy a mai szépségideálnak (ami a váta testtípusnak felel meg) a nők 2%-a felel meg, 98%-a pedig elérhetetlenül sóvárog valami után, ami nem válhat lehetővé a számára, akármit is tesz! Szerinte ez az egyik oka annak, hogy míg száz éve a depresszió a nők 2%-át érintette, mára ez az arány 60-70%.(!)
Ha jógázókról készült fotókat nézünk, azok leginkább váta testípusú gyakorlókat ábrázolnak.
A jóga célja az örömteli élet művészete. Így, ha az egyszeri jógázó csak számára elérhetetlen testű jógikat ábrázoló fotókkal találja szembe magát, az bizonyára nem fog elégedettséget eredményezni.
A jóga mindenkinek való! Ki ne szeretne örömteli és boldog lenni? Az tény, hogy az egyes dósák szerint más-más gyakorlás kívánatos, de érdemes szemléletmódunkon változtatni. Vállaljuk fel a testtípusunkat és hozzuk ki belőle a legtöbbet! :)
Mindenkit arra biztatok, hogy posztoljon magáról jógás képeket akkor is, ha pitta vagy kapha testtípusú.
Mert jógázni jó! Bár kaphából soha nem lesz váta, bőven vannak ajándékok, ami miatt érdemes gyakorolni. A fotón egy pitta típusú gyakorlót láttok (engem), aki 48 éves, 71 kilogramm, és boldogan jógázik.:)

 


Kornhoffer Tünde

 Medvegy Gergely – Vaisnava teológus és jógamester, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (ww.bhf.hu) és az AUM Blaha (www.aumjoga.hu) jógaoktatója:

Ha a jógára úgy tekintünk, mit életmód és lelki élet, akkor teljesen mindegy, hogy milyen a jógi testalkata. Ha a jógára mozgásként tekintünk, akkor is mindegy, mindenki végezheti, csak a számára megfelelő órát és oktatót kell megtalálnia. Az átlagos adottságú személyek mehetnek sima jógaórára, viszont a teltebbeknek, a merevebbeknek, és a betegeknek/gyengébbeknek kicsit nehezebb dolguk lesz. A túlsúlyosabb (90-110 kg) embereknek érdemes „duci” jógára járni, ahol figyelembe veszik testi adottságaikat. A nagyon kövéreknek első körben ajánlott életmóddal (diéta, pszichológia, könnyített aerob mozgás) fogyni és csak utána menni „duci” jógára, mert ott is létezik egyfajta felső határ (kb. 110-120 kg). A merevebbeknek szerencsés alap ászanákkal kezdeni és jógaeszközöket használni, illetve figyelni az alapos bemelegítésre. A betegeknek/gyengébbeknek terápiás foglalkozások ajánlottak. Ha komolyabb betegségről van szó, először orvosi kezeléssel szükséges javítani egészségügyi helyzetükön és csak utána érdemes terápiás jógára menni. Emellett célszerű figyelembe venni azt is, hogy testi szinten néhány esetben van a jógánál jobb megoldás is. Az adott helyzetben ezt egy oktatónak fel kell ismernie, és az őt megkeresőt egy másik szakemberhez irányítania.
 


Miszlik Melinda– Hatha jóga oktató, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója

A jóga az önuralomról szól: hogyan uraljuk a testünket, légzésünket, tekintetünket és ezáltal a gondolatainkat. Ez mindenkinek nehéz. Éppen ezért nem hiszek abban, hogy létezne tipikus jóga testalkat. Véleményem szerint olyan emberek léteznek, akikben megszületett a változtatás iránti vágy, és akik hajlandóak is ezért tenni. Le akarják bontani a korlátaikat a testükben és önmagukban egyaránt és ezért hajlandóak rendszeresen dolgozni. Akár fájdalom, akár testformálás miatt kezdünk el ismerkedni e mozgásformával, idővel a jóga mélyebb aspektusai is feltárulnak. A folyamatos gyakorlás hatására jellemünk is fejlődésnek indul és a fegyelem, kitartás, türelem, (lelki)erő megerősödésének áldásos hatásai elkezdenek megmutatkozni életünk minden területén. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csapjuk be magunkat, mert kifogást mindig lehet találni: túl kövér vagy túl alacsony vagyok, rövidek a karjaim és még sorolhatnánk. Tehát a kérdés nem az, hogy van-e olyan testalkat, amely alkalmas a jógára, hanem az, hogy képesek vagyunk-e meghozni a döntést, ami által életünk egy egészen új irányt vehet?! Ez csak elhatározás kérdése. Legyünk akár vékonyak, túlsúlyosak, alacsonyak vagy magasak, a jóga mindenkié!:)
 


dr. Onozó Emese
 – Anaya női jóga és Aroma Yoga® oktató
 
Mai teljesítményorientált világunkban minden azt bátorítja, hogy csak induljunk, tegyünk a vágyainkért, legyünk mi a legjobbak. Sokszor hozzá sem kezdünk olyan tevékenységnek, ami ciki lehet a számunkra, amiben ügyetlenek lehetünk, vagy épp valaki azt mondta, hogy nem nekünk való.
A jógagyakorlás nem arról szól, hogy a szomszéd matracon álló vagy az oktató mit szól hozzánk, hanem, hogy önmagunkra ébredjünk a számos kellemes mellékhatás – kipihentség, egészség, harmónia, fizikai fáradtság – mellett. A lényeg, hogy próbálkozzunk, mindig eggyel többször, mint ahányszor orra esünk.
A jógában a fizikumnak nincs jelentősége. Ha a gyakorló merevebb egy irányban, az nagyon szerencsés. Szépen megfigyelheti a folyamatot, ahogy A-ból B-be eljut komoly vagy sokszor nem is olyan kemény munkával. Rendszeresen kapok olyan visszajelzést férfiaktól, hogy soha nem tudta előre hajolva bekötni a cipőfűzőjét, de az első óra után a tenyerét is letapasztotta a földre.
Ehhez képest, amikor egy hajlékony lány, vagy táncos bejön az órára és csak utánozza az oktató mozdulatait, és nem helyez hangsúlyt a pontos kivitelezésre, arra nagyon oda kell figyelni, mert sérülésveszélyes. Főleg a váta testtípusúaknál kell külön figyelemmel lenni a túlhajló ízületekre. A hajlamainkat visszafogni mindig kihívás, de sokszor csak az visz előre, ha ellenük megyünk. 
Mindenkinek érdemes kipróbálnia a jógát. A matracon néhány óra után tudatosan megélhetjük mindazt, amit az életünkben is működtetünk. Ez egy nagyon izgalmas utazás.
A szépség szerintem az, amikor harmóniában vagyunk önmagunkkal és ez kisugárzik a környezetünkre is. Nem fizikai/anyagi szintű dologról van szó. A jóga arról szól, ami bennünk van.Kapisinszky Judit – Vaisnava jógamester, a Páva Jógastúdió vezetője:
 
Érdemes mindig emlékezni arra, a hiteles forrásokat, a védikus írásokat figyelembe véve, hogy mi a jóga, mit jelent a jóga szó és mi a célja.
Patanydzsali a Jóga-szútra legelején, az első fejezet 2. szútrájában (versében)meghatározza, definiálja a jógát: „yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ”, vagyis „a jóga az anyagi tudatfolyamatok megfékezése”. Patanydzsali szerint a jóga a finom, mentális test változásainak a kontrollja. A fentieket figyelembe véve, a jóga mindenkinek való, testalkattól függetlenül.  
A jóga egy életstílus. Eszközei, technikái: ászanák (testgyakorlatok), légzőgyakorlatok, relaxáció, koncentrációs gyakorlatok, meditáció. Bárki gyakorolhatja, megfelelőn képzett, hiteles tanító vezetésével.
Manapság a jógára mint testgyakorlásra (ászanázásra) gondolnak a legtöbben. A molett, duci gyakorlók a tapasztalataim szerint gyakran hajlékonyak, mobilisek az ízületeik, ügyesek az ászana gyakorlásban is. Természetesen figyelniük kell arra, hogy a plusz súllyal ne terheljék túl az ízületeiket, a gerincüket, a keringési- és légzőrendszerüket. Ha jól képzett tanárral gyakorolnak, az odafigyel ezekre a szempontokra. A molettek, a ducik rendszerint vidámak, derűsek, humorosak, így jó hangulatot hoznak a jógaórákra.:)


Örömteli jógázást kívánunk karcsú és molettebb gyakorlóknak egyaránt!:)

Kép: yogaworld.se, Kornhoffer Tünde szívességéből


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
Ájurvéda szerint a vízivás hogyanja és mikéntje.
Téma: Gyakorlás
Gyakorlati tanácsok a légzés és ászana összhangolására.
Téma: Filozófia
Dr. Tóth-Soma László vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató írása a hiteles lelki tanítómesterről és megtalálásának lehetőségeiről.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy