Az illatok csodálatos világa – út a harmóniához
Téma: Érdekességek
Az egyiptomiaknak van egy mondásuk: ha nem tudod, mit használj, használj tömjén illóolajat. Hova? Bárhova!

Azért szeretem használni az illóolajokat a jógaórákon, mert a szaglás és a légzésfigyelés vagy ászanázás együtt, egy pillanat alatt a jelenbe repít. A hatásuk már azelőtt észlelhető, mielőtt tudnánk, hogy milyen illatot érzünk. Nagyon mélyen dolgoznak bennünk, hiszen a szaglás az első érzékünk, ami kifejlődik, amihez finomfizikai szinten egyébként a gyökércsakra kapcsolható.
 
Az emberiség több ezer éve használja az aromás növényeket vallási rituálékhoz, gyógyításhoz, tartósításhoz, bőrápoláshoz, hangulatjavításhoz és illatszerként is. Mai napig a természethez való kapcsolódásunk egyszerű eszközei amellett, hogy számos jótékony hatásuk van és nagyon egyszerű, biztonságos a használatuk, ha betartunk néhány alapszabályt. De vajon hogyan hatnak az illóolajok a közérzetünkre?  
 
Paolo Rovesti az illatok pszichére gyakorolt hatását már jóval az aromaterápia mai népszerűsége előtt vizsgálta. Megállapította, hogy az álmatlanság – ami a civilizált társadalmakban tömegesen elterjedt és jól dokumentált jelenség – az érzelmi és idegi alapú stressz közvetlen következménye. Véleménye szerint mindez abból fakad, hogy kevesebb illatot érzékelünk.
 
A televízió és az elektronikus kommunikáció különböző eszközeinek elterjedése révén a környezetünkből érkező ingerek a látást és a hallást stimulálják, így az audiovizuális érzékelésünk túlterhelt. Azokban a terekben, ahol a mindennapjainkat töltjük (munkahely, metró, bevásárlóközpontok) ritkán jutunk friss levegőhöz. Rovesti már a hatvanas évek végén(!) rámutatott az uniformizálódás jelenségének terjedésére, például arra is, hogy a különböző márkás üzletek szintetikus szerek használatával igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.
 
Úgy tűnik, hogy Rovesti jövendölése, miszerint a látás és a hallás érzékeit a szaglás kárára túlterheljük, mára valósággá vált.
 
Ma már tudjuk, hogy az illat, különösen a „testszag”, ahogy árasztjuk magunkból és amilyen módon érzékeljük azt, nagyon egyéni. Ez pedig igencsak meghatározza azt, hogy kik is vagyunk valójában. Hatással van a szimpátia- és a párválasztásainkra, sőt a testszagból megállapítható az egészségi és az érzelmi állapotunk is (pl. stressz, feromonok szintje, stb.).
 
Paolo Rovesti azt állítja, hogy a saját illat elnyomása elvette az emberektől az identitásukat, audiovizuális ingerekkel bombázva, arctalan tömegekké olvasztva az egyéniséget.[1]   
 
A jó minőségű[2] illóolajokkal könnyedén felszabadíthatjuk magunkat. Már egyetlen csepptől megváltozik az érzelmi és szellemi állapotunk. Felfrissítenek, megnyugtatnak, egyensúlyba hoznak, harmonizálnak bennünket. Csodálatos eszközök ahhoz, hogy ismét közelebb kerülhessünk a természethez, és ezáltal a saját természetes létezésünkhöz is.
 
Ha úgy érzed, túlterhelt vagy, és könnyedén, játékos módon megvalósítható megoldást keresel, gyere el a „Stesszkezelés illóolajokkal” című előadásra. További részletek: https://www.facebook.com/events/532612966940299/
 
 
 
Szerző: dr. Onozó Emese – Anaya női jóga és Aroma Yoga® oktató
https://www.facebook.com/aromayogahu/, https://www.facebook.com/EperJOGAfoldje/
 
Cikk forrása: Schnaubelt, Kurt: Medical Aromatherapy: Healing with Essential Oils. North Atlantic Books, U. S., 1999.
 
Kép: a szerző szívességéből
Csíkkép: zenbox-essentialoils.com

 

[1]Rovesti, Paolo. 1995. Auf der Suche nach den verlohrenen Düften, Irisiana, München 19-20.
[2]Az európai szabályozás szerint 50% alatti illóolajtartalom mellett is szerepelhet az üvegen az a jelzés, hogy 100%-os tisztaságú az illóolaj. Gondoljunk csak bele abba, hogy 15 ml-nyi citrom illóolajban 75 db bio citrom héja található lepréselve. Vajon mennyi ennek a reális ára? Biztosan nem 1000, de nem is 2000 Ft alatti összeg...

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A fővárosban tartotta éves közgyűlését az Európai Vallási Vezetők Tanácsa. A rendezvényen a vallások közötti együttműködés állt a fókuszban, ami különös jelentőséggel bír a jelenlegi európai helyzetben.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Téma: Érdekességek
Május 5-én, a Yogafesten adták át a díjat Zoltai Miklósnak.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Bakaja Zoltán a jóga fogalmát definiálja a Bhagavad-gítá versei alapján. A 2. ének 48. verse a jógát „egyenlőségnek” vagy „egykedvűségnek”, „nyugalomnak” nevezi.
Téma: Jógafajták
kultúrák találkozása mentén
Téma: Jógainterjúk
Jógaoktató szakértőinket kérdeztük.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...