Kell-e hinnem valamiben, ha jógázni szeretnék?
Téma: Jógainterjúk

Kornhoffer Tünde 
– Anaya női jógaoktató és jógaterapeuta (aranycsillag-joga.hu)

Hazánkban elsősorban az egészségmegőrzés miatt keresnek meg a tanítványok. Gyönyörű nyelvünk egész-ség szava elárulja azt is, hogy az „egész” elképzelhetetlen a világot teremtő és fenntartó spirituális dimenzió, a Teremtő erők nélkül. Ezt a Teremtő erőt mindenki másként nevezi: Isten, Brahma, Univerzum. Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor találkozik vele. Egy idő múlva pedig vágyik a Vele való kapcsolódásra.
Lehet jógát gyakorolni kizárólag a testedzés kedvéért is. Nem kell hinni semmiben sem a jógához. Más kérdés, hogy a komoly, tradíciók tanítását követő, stúdiókban nemcsak az ászanákat tanítják, hanem a jógának mind a  nyolc lépcsőjét, melynek csúcsa, a szamádi, már a kétségkívül hitet nyit. A jógával elérhető túláradó öröm (ánanda) állapota a szétválaszthatalan Egység állapotába emel, egyenesen Isten tenyerébe. A mi tradíciónk nem írja elő, miben kell hinni. Az Asramban ott van a Szűzanya, Buddha és  a hindu Istenek szobra is. Az Anaya jógán mi magyar imákkal „mantrázunk” (a mantra védelmi mezőt, pajzsot jelent). Bár a katolikus egyház nem fogadja el a jógát, magam keresztény hite sokat mélyült a jóga gyakorlásával. 
Hogy keleten miről szól a jóga, azt 2017.februárban fogom megtudni mert az a megtiszteltetés ért, hogy három hetet taníthatok a Himalája Tradíció Asramjában, Rishikesben. Beszámolok róla, ígérem!

 

Miszlik Melinda
– Hatha jóga oktató, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója

A jógában az a csodálatos, hogy a hit magától alakul ki. Ha valaki elkezdi akár csak egyetlen aspektusát is komolyan gyakorolni, az eredmények hamar megmutatkoznak.  Az ászanák gyakorlásának hatására a fejlődés először csak fizikai szinten jelenik meg, majd szép lassan más területeken is. A túlsúlyból fogyás lesz, hangulatingadozásokból nyugalom, veszekedésből pedig emberhez méltó kommunikáció. Feszültségek elsimulnak kívül-belül és kialakul a hit a folyamatban. Ekkor a gyakorlóban felmerülhet a kérdés: „hogyha csupán az ászanák gyakorlása ilyen hatással van az életemre, akkor a jóga többi eleme milyen változást eredményezhet?”. Ez az a pont, amikor az emberek nyitottá válnak a vegetáriánus táplálkozásra, a jáma és nijáma elvek gyakorlatba ültetésére, esetleg egy mantra gyakorlására. Egyre több és több változtatást építenek be mindennapjaikba és így a jógikus alapelvek elkezdik áthatni életük minden szegmensét. Azt gondolom, hogy törekvésünk egyik legfontosabb eleme mégis a közösség erejébe vetett hit. Ha rendszeresen olyan emberekkel társulunk, akiknek hasonló az értékrendje és célja, akkor az nagy segítséggé válhat az utunkon. Egyedül könnyen elbizonytalanodhat vagy kedvét veszítheti az ember, viszont lelki emberek társasága bizalommal, határozottsággal és erővel tölt fel mindenkit.Sugár Bertalan
 – a Down Dog jógastúdió (www.downdogjoga.hu) ashtanga jógaoktatója, a BHF (ww.bhf.hu) jógamester szakos hallgatója

Hinni vagy nem hinni, lenni vagy nem lenni – nagy kérdések ezek. Tapasztalatom szerint a jógát először is csinálni kell. Legtöbben a folyamatot szőnyegen kezdjük el: kigurítod a matracod, beleállsz, beleülsz, belefekszel az ászanába és várod a csodát. Átmész a "you can't beat the feeling" fázison, beleszoksz: reméled, hogy valami jót csinálsz, egyre szilárdulsz a gyakorlásodban, később már tudod is (hiszen magadon tapasztalod), hogy valóban jót hoz elő belőled a jógázás.
Tehát az elején nem mindenki tudatos a hitéről. A kezdetek kezdetén "csak" csinálod, és amikor egyszer ráérzel, arra is rájössz, hogy a jógát nem lehet nem csinálni! Eljön az a pont a gyakorlásodban, amikor hinni kezdesz önmagadban; ez lesz az első „vallásod”, istenektől függetlenül, és ezen az úton tovább haladva, lassan felfedezed az önvalód. Érzed a tiszta energia vonzását, tapasztalod, hogy nem vagy egyedül…,hogy kapcsolódsz valami óriási energiához, amin keresztül az Egész részévé válsz. Nem kell mesterkélten hinned, először csak figyeld a légzésed, csendesítsd el az elméd, és tapsztald meg, milyen a „saját” templomodban pihenni! A többi megértés jönni fog a személysiéged letisztulásával.


Kép forrása:  www.yogacurious.comKapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
A keleti gondolatok több 20. századi magyar irodalmi alkotás oldalain is fel-felbukkannak. Gyetvai Tibor Dániel cikksorozatában Szepes Mária méltán népszerű regényét elemzi.
Téma: Életmód
írta: Hári Bea
Téma: Érdekességek
Megválasztották a JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj idei nyertesét.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy