Ciklusjóga
Téma: Életmód

“Ma van kedvem, holnap nem lesz”szól az egyik népdalunk. Tényleg így van ez?
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő? Nem képes olyan egyenletes működésre, mint egy férfi?

E 2 perces videó jól szemlélteti a hangulatváltozásokat.
                                            

Napjainkra egyre nagyobb teret hódít a női jóga, ahol  hangsúlyosan foglalkozunk a ciklus eltérő lehetőségeivel. Más esik jól ovuláció és menstruáció idején! Egy férfi nem is gondolná, mekkora a különbség, ami idejét tekintve mindössze két hét.
Két hét alatt a női test/lélek nyara télbe fordul, az ujjongó életöröm pedig sokszor kedvetlen fáradságba. Miért?
A ciklus körforgás (ez a jó hír…). Négy szakasza van, mint az évszakunknak.

női jóga ciklus

ÉNIDŐ-TÉL
A menstruációt tekinthetjük télnek, amikor a táj a külszínen sivár, hideg, de bent a mélyben nagy dolgok készülődnek. A nők többsége csak arra vágyik, amire egyébként télen: egy kényelmes ruhában,jó bögre teával, takarót a fejre húzva elbújni a takarók alá. A méh mint egy második máj, méregtelenít. Ez azzal is jár, hogy a nő mérges. Mint nagytakarításkor általában.Homlokán a “barlangomban vagyok, ne zavarjatok” tábla. Belépés csak saját felelősségre!

ÉSZIDŐ-TAVASZ
Tél után jön a tavasz. Tiszta, friss, üde minden, energiával telt és lendületes. Nagy az életkedv! A petefészkek ideje ez, a petesejtek egy kiválasztott csapatának burka növekedni kezd, rajtuk sokasodik a  nőiség hormonja, az ösztrogén. Előkerülnek a csinosabb ruhák.
Ráadásul még tiszta fejjel megnő az agy megoldókészsége is. Tervezni és kivitelezni ez a legjobb idő. Ezt az időszakot támogatja legjobban a külvilág, mert látványos, eredményes, jókedvű munka zajlik kívül-belül.

SZÍVIDŐ-NYÁR
Nyárba, gyümölcsérlelő, napsütéses szívnyílásba fordul az ovuláció beköszöntével a nő. Virágzik és illatozik, ellanállhatatlan illata odavonza a méhecskéket. Vágyja a társaságot, a kapcsolatokat. A foganás csalétke a ragyogó szépségű nő. Az életet tovább kell adni, a természet ebben támogatja. Kitartása megnő,van kedve bulizni, magát megmutatni…előkerülnek a csábítóbb ruhadarabok. A felsővezetés pedig segít kirúgni a hámból, vagyis a hormonális mestermű küldi a petesejt kiszabadulását segítő progreszteron csapatot.

VÁRANDÓSSÁG-ŐSZ
Ősszel eljön a kiteljesedés ideje. Megmutatkozik a termés: mit és hogyan gondoztunk ebben a ciklusban. Persze, megtehettük, hogy nem terveztük mit akarunk vetni tavasszal, de aratni most mégiscsak kell. Itt mutatkoznak meg a tavaszi kilengések, mohóságok, kellemetlen testi tünetek formájában.
A progreszteroncsapat pedig alaposan előkészíti a testet a várandósságra: megnő a test mérete (1-2 kilóval, 1 ruhaszámmal is). Jönnek a bővebb, kényelmesebb ruhák. Méhidő veszi kezdetét, ami lassú, alapos, elmélyült figyelmet jelent. Erő és kitartás jellemzi ezt az időszakot, befelé fordulás.
Aztán az ősz végén elengedődik minden megélt és meg nem élt lehetőség. A tél minden lényegtelentől megfoszt. Marad a mag essszenciája.
Legyünk hát tekintettel a ciklusunk sokféle lehetőségére. Ne akarjunk télen ültetni, vagy ősszel szüretelni. Mindennek megvan a  maga ideje!
De nálad is így van ez? Tapasztalj….
 
Szerző: Kornhoffer Tünde
www.aranycsillag-joga.hu


 Kép: www.walldevil.com

Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása.
Téma: Életmód
Március 12-én kitárta kapuit a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) új jógastúdiója, ahol a gyakorlók nemcsak testi szinten részesülhetnek a legősibb önfejlesztő rendszer áldásos hatásaiból.
Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása a nyers vegánságról.
Egyéb cikkek

Téma: Jógainterjúk
Vannak-e jógaalkatú, jógára született emberek, illetve olyanok, akiknek a jóga nem való? Jógázhatunk-e akkor, ha túlsúlyosak vagyunk? Szakértőinket, gyakorló jógaoktatókat kérdeztük.
Téma: Gyakorlás
Pékó Zsanett, vaisnava jógamester szakos hallgató kedvcsináló beszámolója.
Téma: Filozófia
a vallásos és modern kori böjtölés
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
Bővebben...