Hogyan lehet egy kedvezőtlen szokást eredményesen megváltoztatni?
Téma: Jógainterjúk

Képes Andrea
 – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu):

Kezdésként tűzzél ki egy célt, tudatosítsd azt az építő szokást, amellyel motiválod magad a másik elengedésére. Tanulmányozd a Bhagavad-gítá 14. fejezetét, amely a természet három kötőerejének leírásával nagy segítségedre lesz abban a felismerésben, milyen minőségben éled az életed. A jóságban való cselekvés, az arra való törekvés megszilárdítják az elhatározásodat. A téged körülvevő társaság hatása is óriási: vedd körül magad olyan emberekkel,  akik támogatnak, és saját példájukkal inspirálnak a célod elérésében!
 
 

Kornhoffer Tünde – 
Anaya női jóga oktató és jógaterapeuta www.aranycsillag-joga.hu
 
A szokások biztonságot, kapaszkodót jelenthetnek, de korlátokat is. Évről évre több szokást halmozunk fel, míg egy napon arra ébredünk, hogy bezártuk magunkat egy olyan világba, ahol már nem férünk el. Az ember növekedni vágyik.
Mitől múlja idejét egy szokás? Ha nem a fejlődést szolgálja. A megváltoztatásra a legkiválóbb jógikus lehetőség a VARÁZSIGE: a szankalpa. A szankalpa vágy, szándék, mely magként viselkedik, s szándékunk erejétől függően napokon, heteken belül meghozza a gyümölcsét. De a magok nem növekednek maguktól! Folyamatos gondozást igényelnek, melyet  itt a figyelem irányításával érünk el. A jól (pozitív, jelen idejű, egyes szám első személyben) megfogalmazott szankalpát minél többet mondogatva az elmében található rosszul futó programok egy része átírhatóvá válik. Nagyon fontos jól fogalmazni (kérd egy oktató segítségét). Próbáld ki egy nehéz napon a „Jut idő mindenre, ami fontos” szankalpát mantraként ismételgetni. Nekem nagyon bevált. Meglepő dolgokról derült ki, hogy fontos: kicsinyemmel társasoztam a fontosnak tartott főzés és mosás helyett…de valahogy mégis lett étel és tiszta ruha is. Kész csoda.
 Fontos még, hogy a Himalája Tradíció szerint egy negatív érzelem-szokás megváltoztatásához minimum egy esztendő szükséges! Egy év!
 Jó lehet a „szándékomban áll” szót is használni. Pl szándékomban áll a mohóságomat elengedni. Sokszor olyan kíméletlenek vagyunk magunkkal. Egy szokás megváltoztatásához elfogadó türelem kell, és kitartás.
 

Miszlik Melinda
– Hatha jóga oktató, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója

Először mélyen belül kell megszületnie a változtatás iránti vágynak. Már korán reggel eldől a napunk, ezért fektet különös hangsúlyt minden egyes jógatradíció a brahma muhurta idejére (napfelkelte előtti másfél-két óra). Ekkor a jóság kötőerejében lévő (szattvikus) energiák vannak túlsúlyban, ezért érdemes minden reggel egy kis elmélyüléssel, meditációval kezdeni a napot és utána tervezzük is meg. Mindig pozitív dolgokra gondoljunk: mit fogunk tenni és mi mindent szeretnénk véghezvinni. Ennél is jobb, ha leírjuk terveinket egy füzetbe. Ez segít abban, hogy egész nap tudatában legyünk annak, hogy mit, miért teszünk. A kulcs tehát a tudatosság. Mindig legyenek kis, elérhető céljaink, hogy rendszeresen sikert tudjunk megélni. Sikerélmények fontosak, mindig jutalmazzuk meg magunkat valamivel, ez további lelki erőt biztosít az úton. Tartsuk szem előtt a lépésről-lépésre elvet, a fokozatosságot. Ha egy új dolgot szeretnénk szokásunkká tenni, ahhoz az elménket kell hozzászoktatni. Végig legyünk türelmesek magunkkal és ha valami nem úgy sikerül ahogy elterveztük, ne legyünk túl szigorúak önmagunkhoz. Váljunk minden nap egy kicsit jobb és boldogabb emberré, mert ez kihatással lesz a környezetünkre is. Teremtsünk minden nap egy szebb világot magunknak és másoknak! 

Szerkesztő: Wittmann Viktória

Fotó: www.lonerwolf.com

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
ászanák a dósák tükrében - bevezető
Téma: Filozófia
Fellegvári Orsolya szakdolgozatában a gaudíja-vaisnavizmus, Patandzsali jógahagyománya és a théraváda buddhizmus meditáció fogalmait ismerteti.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy